Print this page

Επιστροφή στα θρανία! Tips για να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά

To καλοκαίρι τελείωσε και ήρθε η ώρα το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια νέα σχολική χρονιά, σίγουρα πιο απαιτητική, μα και πιο ενδιαφέρουσα. Εξαντλείστε και αξιοποιήστε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού στο έπακρο, ώστε η πρώτη μέρα στο σχολείο να είναι μόνο μια ευχάριστη επιστροφή στα θρανία και στους φίλους του!

Προσαρμόστε ξανά τις ώρες ύπνου



Το καλοκαίρι όπως είναι φυσικό, δεν τηρείται το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ύπνου. Για να εγκλιματιστεί λοιπόν, το παιδί πιο εύκολα στα νέα σχολικά ωράρια, τις τελευταίες μέρες των διακοπών καλοκαιριού, φροντίστε να κοιμάται κάθε βράδυ και ένα τέταρτο νωρίτερα. Στο τέλος, το παιδί θα προσαρμοστεί ομαλά στο σχολικό έτος.


Ρυθμίστε την πρωινή σας ρουτίνα



Τα πρωινά είναι γεμάτα ταραχή. Βέβαια η τρέλα αυτή μπορεί να ελεγχθεί αν τα παιδιά γνωρίζουν τα καθήκοντα τους. Φτιάξτε λοιπόν μια λίστα, για το τι ακριβώς πρέπει κάθε παιδί να κάνει πριν αρχίσει το σχολείο. Κατόπιν εκτυπώστε την και τοποθετήστε την κάπου που όλοι μπορούν να την δουν, όπως είναι το ψυγείο. Οι λίστες παρέχουν κίνητρο στα παιδιά, ενώ η σχολική τσάντα ή τα χαμένα παπούτσια θα είναι πια δικήά τους αρμοδιότητα.


Περάστε μια βόλτα από το σχολείο 



Όπως είναι φυσικό η πρώτη μέρα στο σχολείο προκαλεί στρες και φόβο στα παιδιά. Για να περιορίσετε στο ελάχιστο αυτό τον φόβο, κανονίστε μια βόλτα με το παιδί σας στο σχολείο, μιλήστε μαζί του για τη νέα σχολική χρονιά και αν, ακόμα καλύτερα, το βρείτε ανοιχτό περιηγηθείτε στις τάξεις του.


Καλέστε στο σπίτι τους συμμαθητές του

playdate
Τίποτα δεν ηρεμεί το άγχος περισσότερο από ένα γνωστό σου πρόσωπο. Γι’ αυτό τηλεφωνήστε στις μητέρες των φίλων του παιδιού σας και κανονίστε να βρεθούν όλοι μαζί κάπου στο σπίτι ή σ' ένα παιδότοπο. Η επαφή αυτή θα διευκολύνει το παιδί, που την πρώτη μέρα στο σχολείο θα ξέρει πως θα βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους του.


Προσθέστε μια νέα ευθύνη στο παιδί



Η νέα σχολική χρονιά είναι η καλύτερη δικαιολογία για να προσθέσετε μια νέα ευθύνη στο παιδί σας. Ανάλογα μετην ηλικία του, βρείτε ποια από τις καθημερινές δουλειές μπορεί να ολοκληρώνει μόνο του και εξηγήστε στο παιδί ότι είναι αρκετά μεγάλο για να ετοιμάσει, π.χ., το κολατσιό του ή να στρώνει το κρεβάτι του. Έτσι, όχι μόνο θα απαλλαγείτε εσείς από μια ευθύνη αλλά και το παιδί θα νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία θα του φανεί πολύτιμη όχι μόνο στο οικείο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και στο σχολείο.


Κάντε παρέα τα σχολικά ψώνια

school
Μόλις αρχίσουν τα μαθήματα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρείτε χρόνο για να ψωνίσετε με το παιδί σας τα απαραίτητα για το σχολείο. Γι' αυτό ορίστε μια μέρα – η οποία μπορεί να γίνει και ετήσια παράδοση- που όλη η οικογένεια θα μαζευτεί  για να αγοράσει χρηστικά υλικά για το σχολικό έτος. Ύστερα από τα ψώνια, πηγαίνετε κάποιυ να φάτε όλοι μαζί και μιλήστε για τους στόχους και τις προσδοκίες της νέας χρονιάς.


Προγραμματίστε το καθιερωμένο check-up με τον παιδίατρο



Τώρα είναι η κατάλληλρη στιγμή για να υποβληθεί το παιδί στις απαραίτητες εξετάσεις και να κάνει τυχόν εμβόλια που έχετε παραλείψει, που ενδέχεται να απαιτούνται και από το σχολείο, πριν να αρχίσει το σχολικό έτος.


Πάρτε ένα ρολόι

clock
Εάν το παιδί σας δεν έχει ρολόι στο δωμάτιό του, χάνετε το πιο ισχυρό εργαλείο για να το βοηθήσει να είναι υπεύθυνο. Αγοράστε λοιπόν παρέα με το παιδί ένα όμορφο ρολόι και τοποθετήστε το σε εμφανές σημείο του δωματίου του. Φροντίστε να έχει ξυπνητήρι, που θα ρυθμίζετε εσείς καθημερινά είτε για την ώρα μελέτης, είτε για την ώρα του ύπνου. Έτσι, δεν θα χρειάζεται πια να φωνάζετε «Είναι 9.30 σε μισή ώρα να έχεις κοιμηθεί» γιατί, όταν το ρολόι χτυπήσει 10, κατά ένα μαγικό τρόπο το παιδί σας θα βρίσκεται ήδη στο κρεβάτι του.


Κάντε κάτι διασκεδαστικό

beach
Πριν το φετινό καλοκαίρι γλιστρήσει μακριά, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε κάτι ιδιαίτερο με το παιδί σας, κάτι που θυμίζει πραγματικά καλοκαίρι. Είτε πρόκειται για μια μέρα στην παραλία, είτε για ένα πικ νικ, φροντίστε η δραστηριότητα αυτή να χαραχτεί βαθιά στη μνήμη του παιδιού σας, που θα αντέξει τη δύσκολη σχολική χρονιά και θα ανανεωθεί το επόμενο καλοκαίρι.