Print this page

Πώς να νικήσετε στον πόλεμο με τις ψείρες

Οι ψείρες είναι συχνά κάτι αναπόφευκτο όταν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Και, δυστυχώς, όπως δεκάδες άλλα πράγματα, δεν είναι πια αυτές που ξέραμε…

Όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι ψείρες έχουν εξελιχθεί ως είδος και –όπως συμβαίνει πάντα στη φύση- μέσα από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής έχουν γίνει πολύ πιο ανθεκτικές στις ουσίες με τις οποίες τις εξολοθρεύαμε μέχρι τώρα, όπως οι πυρεθρίνες και τα πυρεθροειδή. Για να κρατήσετε τις καινούριες ψείρες μακριά από το κεφαλάκι του παιδιού σας, και κατ επέκταση και το δικό σας, ακολουθήστε αυτά τα πέντε βήματα.

Προσπαθήστε να μην κολλήσετε! Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη τακτική σε τέτοια θέματα. Για να αποφύγετε να κατασκηνώσουν οι ψείρες στο κεφάλι του παιδιού σας εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να κάθεται πολύ κοντά στους συμμαθητές και τους φίλους του ώστε να μην ακουμπούν τα μαλλιά τους και να μην ανταλλάσσει ποτέ αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα, αξεσουάρ για τα μαλλιά. Επίσης, βοηθάει να κόψετε τα μαλλιά του κοντά ή να τα πιάνετε πάντα σε αλογοουρά ή κότσο, ώστε να μην προσφέρουν στα έντομα ένα μακρύ «διάδρομο» μέσω του οποίου μπορούν να μεταναστεύσουν από ένα κεφάλι σε ένα άλλο.

Καταπολεμήστε τις με τα κατάλληλα προϊόντα. Αποφύγετε τα χημικά σκευάσματα και προτιμήστε εκείνα που βασίζουν την αποτελεσματικότητά τους στη διάλυση του εξωσκελετού της ψείρας, που προκαλεί αφυδάτωση και θάνατό της. Αποτελεσματικά είναι επίσης τα προϊόντα που περιέχουν ουσίες οι οποίες προκαλούν ασφυξία στις ψείρες.

Επενδύστε σε ένα καλό χτενάκι. Το καλό χτένισμα με ειδική χτένα είναι απαραίτητο κομμάτι της αντιμετώπισης της ψείρας, ενώ πρέπει να χρησιμοποιείτε και προληπτικά για τον άμεσο εντοπισμό τους. Προτιμήστε ένα χτενάκι που έχει μεταλλικές ίνες τοποθετημένες πολύ κοντά η μία στην άλλη ώστε να απομακρύνουν αποτελεσματικά και τα αυγά πριν εκκολαφθούν. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε χρησιμοποιώντας το χτενάκι το κεφάλι του παιδιού σας μία φορά την εβδομάδα (δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία πίσω από τα αυτιά και χαμηλά στο σβέρκο).

Απομακρύνετε τις ψείρες από όλο το σπίτι. Πλύνετε στο πλυντήριο σε ψηλή θερμοκρασία τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις πετσέτες που χρησιμοποιούσατε και, εάν υπάρχει η δυνατότητα βάλτε τα στο στεγνωτήριο. Σκουπίστε καλά με την ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά και τα καλύμματα των επίπλων. Οτιδήποτε δεν μπορεί να πλυθεί ή να σκουπιστεί, καλό είναι να το κλείσετε μέσα σε μια σακούλα την οποία θα κλείσετε καλά και να το αφήσετε για δύο μέρες. Οι ψείρες χρειάζεται να αντλούν αίμα από το κεφάλι για να ζήσουν και δεν αντέχουν μακριά από το ανθρώπινο σώμα για περισσότερες από 24 έως 48 ώρες.  

 

 Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις ψείρες

- Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν, μπορούν όμως να περπατούν και να σκαρφαλώνουν πολύ γρήγορα.

- Έχουν μέγεθος ενός σουσαμιού και συνήθως εντοπίζονται πολύ κοντά στη ρίζα της τρίχας, κυρίως πίσω από  τα αφτιά ή στη βάση του κρανίου.

 

- Ζουν στο κεφάλι μας για περίπου 30 ημέρες, οι θηλυκές γεννούν 6 αυγά την ημέρα τα οποία εφόσον είναι γονιμοποιημένα εκκολάπτονται μέσα σε εννέα μέρες. Μετά από 10 ημέρες, η νεαρή ψείρα (νύμφη) ενηλικιώνεται και αρχίζει να γεννά.