Print this page

Ξέρετε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να κοιμηθεί ένα μωρό;

Μια νέα έρευνα εντόπισε τον παράγοντα που αυξάνει όσο κανένας άλλος τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics, το πιο επικίνδυνο μέρος για να κοιμηθεί ένα μωρό είναι ο καναπές. Από το σύνολο των 9.000 θανάτων βρεφών που προκλήθηκαν μεταξύ 2004 και 2012 και σχετίζονται με τον ύπνο, σχεδόν το 13% συνέβη ενώ κοιμούνταν στον καναπέ και αφορούσε μωρά ηλικίας κάτω των τριών μηνών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι για τα μωρά που κοιμούνται στον καναπέ για πολλούς λόγους -είναι πιο πιθανό να κοιμούνται μαζί με άλλον, αλλά και να παραμείνουν με το κεφάλι προς τα κάτω ή προς το πλάι (η πιο ασφαλής θέση είναι ανάσκελα)- και συνιστούν στους γονείς να μην τα κοιμίζουν εκεί ούτε για λίγη ώρα.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων για τον ασφαλή ύπνο των μωρών και τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου περιλαμβάνουν:

Πάντα τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα –είτε κοιμούνται για βράδυ είτε παίρνουν έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρα (εάν ωστόσο το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γυρίζει μόνο του, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν γυρίσει μπρούμυτα ενώ κοιμάται).

Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε σκληρό, επίπεδο στρώμα, σε κούνια ή καλάθι που πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας .Ποτέ σε καναπέ ή στρώμα νερού.

Απομακρύνετε όλα τα μαλακά, χνουδωτά αντικείμενα από το κρεβάτι του, όπως μαξιλάρια, πάντες, κουβέρτες, λούτρινα ζωάκια κ.λπ.

Το πιο ασφαλές μέρος για τον ύπνο του μωρού είναι σε κούνια ή καλάθι που βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο των γονιών.

 

Άλλοι παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου είναι ο θηλασμός, η πιπίλα, η τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών, η εξασφάλιση σωστής θερμοκρασίας στο χώρο (ώστε να μην ζεσταθεί υπερβολικά) και η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους όπου κινείται το μωρό.