Print this page

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για τους τραυματισμούς στο κεφάλι

Πότε είναι πιο σοβαρό ένα χτύπημα στο κεφάλι;

Όσο συνηθισμένο κι αν είναι, ένα χτύπημα στο κεφάλι κάνει πάντα τους γονείς να ανησυχούν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Brainline.org που ασχολείται με τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, αυτά είναι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν σε ποιες περιπτώσεις το χτύπημα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή:

Υπάρχουν δύο ηλικιακές κατηγορίες που είναι περισσότερο επιρρεπείς στους τραυματισμούς στο κεφάλι. Τα μικρά παιδιά ηλικίας 0-4 ετών και οι έφηβοι 15-19 ετών είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Μέχρι τα 4α γενέθλιά τους, τα παιδιά δεν έχουν επαρκή έλεγχο στους μύες του λαιμού και του κεφαλιού τους, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία οι τραυματισμοί συνδέονται κυρίως με συμμετοχή σε αθλήματα ή σε δραστηριότητες όπως οδήγηση ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων.

Τα συμπτώματα της διάσεισης είναι διαφορετικά για τον καθένα. Είναι πιθανό κάθε παιδί να αντιδρά διαφορετικά σε ένα δυνατό χτύπημα. Πάντως, τα βασικά συμπτώματα είναι πόνος, ναυτία, ζαλάδα, σύγχυση. Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 2 ετών, μπορεί επίσης να εκδηλώσουν υπερβολική ευερεθιστότητα,  να κοιμούνται περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο ή να είναι αδύνατο να ηρεμήσουν –αυτά είναι ενδείξεις ότι πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.

Όταν υπάρχει διάσειση, είναι απαραίτηο να γίνει εκτίμηση της κατάστασης από γιατρό. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται «να περιμένω μέχρι αύριο για να πάω στο γιατρό ή να το πάω στο νοσοκομείο;». Η συμβουλή των ειδικών είναι να ενημερώσετε –έστω τηλεφωνικά- τον παιδίατρό σας αλλά όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί, είναι σκόπιμο να το δει κάποιος άμεσα. Ο βασικός κανόνας είναι «εάν αναρωτιέστε μήπως πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο, τότε μάλλον πρέπει να το κάνετε». Σε κάθε περίπτωση, μην χάνετε χρόνο εάν το παιδί έχει έντονο πονοκέφαλο, κάνει εμετούς, έχει σπασμούς ή απώλεια συνείδησης.

Μετά από 4-6 ώρες, μπορείτε να αρχίσετε να ανησυχείτε λιγότερο. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, οι πιθανότητες να υπάρχει τραύμα ή οίδημα στον εγκέφαλο περιορίζονται. Ακόμα κι έτσι όμως, εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, είναι σκόπιμο να δει το παιδί γιατρός –ακόμα κι αν έχουν περάσει τόσες ώρες.

Δεν είναι απαραίτητο να κρατήσετε το παιδί ξύπνιο. Παλιότερα, οι ειδικοί συμβούλευαν τους γονείς να μην αφήσουν το παιδί να κοιμηθεί μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι ή να το ξυπνάνε κάθε 2-3 ώρες για να βεβαιωθούν ότι ανταποκρίνεται. Πλέον, όμως, συνιστάται τα παιδιά να κοιμούνται γιατί χρειάζονται ξεκούραση.

Η διάσειση σπάνια προκαλεί σημαντικά μακροπρόθεσμα προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάρρωση είναι πλήρης.

Ένα παιδί που έχει χτυπήσει γερά στο κεφάλι, είναι σκόπιμο να σταματήσει να παίζει. Εάν βρίσκεστε στην παιδική χαρά ή στο γήπεδο και το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι, θα πρέπει να πάρετε το παιδί από εκεί και να το πάτε στο σπίτι για να ξεκουραστεί. Μην το αφήσετε να συνεχίσει να παίζει όσο διαρκούν τα συμπτώματα ή πριν πάρετε ιατρική εκτίμηση.

 

 Διαβάστε και εδώ τι πρέπει να κάνουμε όταν "ανοίγει" η μύτη του παιδιού!