Print this page

Πώς θα διαλέξουμε σωστά τα πρώτα του παπούτσια

Όσο δεν περπατάει, το μόνο που χρειάζονται τα ποδαράκια του είναι να τα διατηρείτε στεγνά, καθαρά και ζεστά. Όταν όμως αρχίζει να κάνει τις πρώτες του ασταθείς βόλτες, προκύπτουν δεκάδες ερωτηματικά. Μάθετε όλα όσα πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε τα παπουτσάκια του, ώστε να ξεκινήσει τη ζωή του σε πολύ στέρεες βάσεις.

Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες για την επιλογή των παπουτσιών, είτε μιλάμε για αυτά που θα φορέσει στα πρώτα του βήματα είτε για εκείνα με τα οποία θα πάει στο σχολείο: Να ταιριάζουν με την ηλικία του, να είναι άνετα και να είναι απολύτως προσωπικά, δηλαδή να τα φοράει μόνο εκείνο.

Για τα μωρά, τα ιδανικά παπούτσια είναι εκείνα που έχουν φαρδύ και ελαφρώς στρογγυλεμένο μπροστινό μέρος για να μπορεί να κουνάει με άνεση τα δάχτυλά του. Το πίσω μέρος, πρέπει να είναι σταθερό και να κρατάει αντίσταση, ώστε να βοηθάει το μωρό να μένει σε όρθια στάση, χωρίς όμως να εμποδίζει την κίνηση αστραγάλου. Σε ό,τι αφορά τα υλικά, προτιμήστε τα φυσικά -κυρίως το δέρμα- που επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει ενώ είναι ταυτόχρονα μαλακά και διαθέτουν ελαστικότητα. Η σόλα, πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα και ευελιξία, να «κρατάει» το μωρό όταν περπατάει στις μύτες, χωρίς να το τραυματίζει ή να το κάνει να πονάει. Για να ελέγξετε την ελαστικότητα του παπουτσιού, λυγίστε το ελαφρά προς τα πάνω. Το παπούτσι θα πρέπει να λυγίζει σε γωνία 90 μοιρών χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Σε ό,τι αφορά την άνεση, το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να την εξασφαλίσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το νούμερο είναι το σωστό. Αν δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας το μωρό στο κατάστημα για να δοκιμάσει τα παπούτσια –ή εάν αρνείται να συνεργαστεί- μια καλή ιδέα είναι να κόψετε ένα πατρόν από χαρτόνι με το σχήμα της πατούσας του και να το έχετε μαζί σας. Το σωστό νούμερο είναι εκείνο που αφήνει περιθώριο ενός πόντου ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και το παπούτσι. Τα πρώτα χρόνια, η ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύ γρήγορη και δεν υπόκειται στους νόμους της… κοινής λογικής, γι’ αυτό θα πρέπει να δοκιμάζει και τα δύο παπούτσια, αφού δεν αποκλείεται το ένα πόδι του να είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Τέλος, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο, προτιμήστε τα κορδόνια που ασφαλίζουν το πόδι καλύτερα σε σχέση με τις ταινίες από βέλκρο. Τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν περίπου κατά μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες, στις ηλικίες κάτω των 24 μηνών και μισό νούμερο κάθε τέσσερις μήνες όταν είναι 2 με 3 ετών. Γι’ αυτό κάθε τόσο πρέπει να τσεκάρετε προσεκτικά τα παπούτσια του για να είστε βέβαιη ότι του είναι ακόμα άνετα.

Ο τρίτος κανόνας είναι εξίσου σημαντικός: ακόμα κι αν ο μεγάλος του αδερφός πρόλαβε να φορέσει ένα ζευγάρι μερικές φορές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι καλύτερο να μην τα «κληροδοτήσει» στο μικρό του αδερφάκι. Τα παπούτσια προσαρμόζονται στο σχήμα του ποδιού που τα φοράει το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να είναι πανομοιότυπο με αυτό ενός άλλου παιδιού.