Print this page

Μήπως το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση;

  Αναγνωρίστε τα σημάδια της ανασφάλεια στη συμπεριφορά του παιδιού σας.  

Συχνά πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν πιστεύοντας τα καλύτερα για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, επειδή τους λέμε συχνά “μπράβο”. Όμως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Κάποιες φορές μπορεί οι γονείς -και όλοι οι άλλοι- να εκτιμούν τα χαρίσματα και τις δεξιότητες ενός παιδιού κι όμως εκείνο να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μάθετε ποια είναι τα σημάδια στη συμπεριφορά του που είναι πιθανό να αποκαλύπτουν μια τέτοια έλλειψη αυτοπεποίθησης για να το βοηθήσετε έγκαιρα να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του.

Νιώθει άβολα όταν δέχεται ένα κοπλιμέντο

Τα περισσότερα παιδιά δεν θέλουν να γίνονται αντικείμενο κριτικής. Όμως ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθει άσχημα ακόμα κι όταν του λένε κάτι καλό, ακριβώς επειδή αισθάνεται ότι δεν το αξίζει. Συνήθως αντιδρά εκφράζοντας την άρνησή του για το κοπλισμέντο, κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι του ή γουρλώνοντας το μάτια του σαν να μην πιστεύει αυτό που ακουει (δεν το πιστεύει).

Αποφεύγει να κάνει πράγματα που δεν γνωρίζει καλά

Μήπως και το δικό σας παιδί προτιμάει να απορρίψει μια πρόκληση από το να βρεθεί μπροστά σε μια ενδεχόμενη αποτυχία; Ή τα παρατάει μπροστά στην πρώτη δυσκολία; Αυτή η συμπεριφορά είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα του φόβου για αποτυχία ο οποίος πηγάζει από έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Δεν κάνει εύκολα παρέες

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε παιδί που δεν νιώθει την ανάγκη να είναι η ψυχή της παρέας έχει θέμα με την αυτοπεποίθησή του, κάποιες φορές η υπερβολική ντροπαλότητα έχει τις ρίζες της σε ένα βαθύτερο πρόβλημα. Ένα παιδί που συνήθως δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες μαζί με τους συνομηλίκους του, είναι πιθανό να ανησυχεί για το πώς θα το κρίνουν οι άλλοι επειδή το ίδιο κρίνει πολύ αυστηρά τον εαυτό του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν μια τέτοιου είδους συμπεριφορά εμφανιστεί ξαφνικά και το παιδί αρχίσει να αποφεύγει να κάνει πράγματα που μέχρι πρότινος το ευχαριστούσαν.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα μάθει το παιδί να αγαπάει τον εαυτό του!

 

Κάνει μονίμως αρνητικά σχόλια για τον εαυτό του

Αυτό το σημάδι είναι μάλλον προφανές, όμως είναι σημαντικό να το αναδείξουμε. Τέτοιου είδους αρνητική συμπεριφορά είναι αρκετά συνηθισμένη σε παιδιά προ-εφηβικής και εφηβικής ηλικίας, όμως μπορεί να προκύψει και πολύ νωρίτερα. Εάν το παιδί σας τείνει να υποτιμά συνεχώς στοιχεία της προσωπικότητάς του ή την εμφάνισή του ή τις επιδόσεις του στα μαθήματα ή άλλες δραστηριότητες σημαίνει πως έχει ανάγκη να ακούσει από τους γονείς του πόσο πολύ αξίζει γιατί η δική του ιδέα για τον εαυτό του είναι μάλλον υποτιμημένη.

Κάνει bullying σε άλλα παιδιά

Τα παιδιά που γίνονται θύτες σχολικού εκφοβισμού δεν είναι αυτά που νιώθουν πιο δυνατά. Κάθε άλλο... Πολύ συχνά η συμπεριφορά τους είναι αποτέλεσμα της δικής τους ανασφάλειας την οποία προσπαθούν να κρύψουν κάνοντας το νταή. Διαβάστε κι εδώ μερικά ακόμα στοιχεία για το buulying από την πλευρά του θύτη.