Print this page

Tips για να μεγαλώσουμε ευγενικά παιδιά

Επειδή η ευγένεια θα σώσει τον κόσμο!

Είναι γνωστό ότι στις μέρες μας η ευγένεια δεν θεωρείται δεδομένη. Οι καλοί τρόποι είναι κάτι που πρέπει να γίνει βίωμα και συνήθεια στον άνθρωπο από πολύ μικρή ηλικία. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά σας πώς να φέρονται στους άλλους με σεβασμό και συναίσθηση. Μερικοί απλοί τρόποι να το καταφέρουμε είναι:

Να τους εξηγήσουμε τι σημαίνει σεβασμός

Συχνά λέμε στα παιδιά «μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν», όμως στην πραγματικότητα είναι πιο σωστό και πιο χρήσιμο να τους διδάξουμε το αντίθετο: να κάνουν στους άλλους ό,τι θα ήθελαν και τα ίδια να εισπράξουν σαν συμπεριφορά. Εάν για παράδειγμα το παιδί θυμώνει όταν κάποιος το διακόπτει την ώρα που αφηγείται κάτι, αλλά συχνά διακόπτει εσάς όταν μιλάτε, θυμίστε του ότι κάτι που γνωρίζει ήδη πόσο εκνευριστικό είναι δεν πρέπει να το κάνει.

Να τους δείξουμε τις συνέπειες

Τα παιδιά δεν κατανοούν συνήθως ότι πληγώνουν ή ενοχλούν κάποιον όταν συμπεριφέρονται ή μιλούν με αγένεια. Ρωτήστε το πώς θα ένιωθε εκείνο εάν για παράδειγμα κάποιος το έδειχνε και γελούσε ή εάν σχολίαζε άσχημα τα μαλλιά ή τα ρούχα του.

Να τους δείξουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Παίξτε με το παιδί ένα παιχνίδι ρόλων, αναβιώνοντας διάφορες καταστάσεις και δείχνοντάς του ποιος είναι ο σωστός (και ποιος ο λάθος) τρόπος να χειριστούν καθεμία. Ζητήστε από το παιδί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους κι εσείς με τη σειρά σας ανταποκριθείτε δείχνοντας πώς κάθε φορά η συμπεριφορά του γίνεται δεκτή από τους άλλους,

Να δώσουμε το καλό παράδειγμα

Είναι δεδομένο: τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν από τους γονείς τους. Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν σεβασμό και καλούς τρόπους θα πρέπει και η δική μας συμπεριφορά να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Είναι σημαντικό το παιδί από πολύ μικρή ηλικία να μας βλέπουν να λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», να δίνουμε τη θέση μας στους ηλικιωμένους στο μετρό, να ζητάμε συγνώμη όταν χρειάζεται και γενικά να φερόμαστε ευγενικά.

Να τους μάθουμε να μοιράζονται

Μοιραστείτε πράγματα με τα παιδιά σας και τους άλλους όσο πιο συχνά μπορείτε. Βοηθήστε τους πιο αδύνατους. Έτσι θα μάθουν κι εκείνα να βοηθούν και να μοιράζονται.

Να ακολουθούμε όλοι τους βασικούς κανόνες ευγένειας μέσα στο σπίτι

Ορίστε ως κανόνα του σπιτιού ότι όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» και να ζητάνε κάτι όταν το θέλουν με όμορφο τρόπο. Όταν κάποιο παιδί ξεχνάει τους κανόνες, υπενθυμίστε τον με ήρεμο τρόπο.

Να τα επιβραβεύουμε όταν φέρονται ευγενικά

Ο πιο σίγουρος τρόπος να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να ακολουθήσει μια συμπεριφορά είναι να του λέμε «μπράβο» κάθε φορά που την υιοθετεί. Πείτε του πόσο περήφανη νιώθετε κάθε φορά που το βλέπετε να φέρεται όμορφα και να είστε σίγουρη ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να νιώσετε περήφανη ξανά και ξανά.