Print this page

"Κλασικό" ή ηλεκτρονικό βιβλίο; Ποιο είναι καλύτερο για τα παιδιά;

Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο να διαβάζουμε ένα βιβλίο στα παιδιά και να το ακούν από κάποιον που το αφηγείται μέσα από ένα tablet;

Αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το διάβασμα κάνει καλό στομνήμη, στη φαντασία, στο συναίσθημα, αλλά και στην ψυχή μας.

Μελέτες έδειξαν ότι μόλις 6 λεπτά διαβάσματος τη μέρα μειώνουν το στρες μέχρι και 68% ενώ βοηθούν το μυαλό να παραμείνει "κοφτερό" μέχρι τα 100α μας γενέθλια!!

Με την επικράτηση των ηλεκτρονικών μέσων, σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας μας, ακόμη και στο διάβασμα "ηλεκτρονικών βιβλίων", νέες έρευνες έρχονται να δείξουν ότι είναι σημαντικό για τον εγκέφαλό μας ακόμα και το φυλλομέτρημα ενός κανονικού, μη ηλεκτρονικού βιβλίου.

Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι οι αναγνώστες που διάβασαν μια ιστορία μυστηρίου μέσω ενός e-reader θυμούνταν λιγότερα γεγονότα της ιστορίας, από αυτούς που διάβασαν την ίδια ιστορία σε βιβλίο με χάρτινες σελίδες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Anne Mangen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις όσων διάβαζαν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ήταν επίσης ηπιότερες και με λιγότερηενσυναίσθηση απέναντι στους χαρακτήρες της ιστορίας.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγεί σε αυτό, είναι και η μειωμένη διαδραστικότητα με το e-reader. Διότι, όταν διαβάζουμε σε χαρτί συνδράμει και η αίσθηση της αφής. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται, η ιστορία προχωράει, οι σελίδες μειώνονται καθώς η περιπέτεια φτάνει στο τέλος της και η αγωνία γιγαντώνεται.

Όλη η παραπάνω διαδικασία φαίνεται ότι συμβάλει στην βελτίωση της κατανόησης του κειμένου, της αφηγηματικής ικανότηταςκαι της μακροπρόθεσμης μνήμης του αναγνώστη.

Χαρίστε στα παιδιά σας βιβλία! Ως δώρο γενεθίων, γιορτής, για τις διακοπές, για το καλοκαίρι! Ως επιβράβευση! Χαρίστε τους βιβλία σε κάθε ευκαιρία. Βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους. Κανονικά, κλασικά, χάρτινα βιβλία!

Περιορίστε το χρόνο ενασχόλησης με το tablet και τον υπολογιστή, ακόμη και όταν ο χρόνος αυτός αφιερώνεται στην ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

 Ευχαριστούμε τη Δέσποινα ΜπαστάκηΠαν. Υπότροφο Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσ. Παίδων "Η Αγία Σοφία", www.paidi-goneis.com