Print this page

5 πράγματα που είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τα νήπια

Το να τα γνωρίζετε θα κάνει τη ζωή σας μαζί τους πιο εύκολη -και κάποια πράγματα θα αρχίσουν επιτέλους να βγάζουν νόημα!

Δεν έχουν καμία αίσθηση του χρόνου

Αν έχετε επιχειρήσει πολλές φορές (μάταια) να πείσετε το πιτσιρίκι σας ότι πρέπει να μπει στη μπανιέρα ή να καθίσει στο τραπέζι ΤΩΡΑ, το γνωρίζετε ήδη! Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως αυτό δεν οφείλεται στο πείσμα τους αλλά στο ότι δεν διαθέτουν ακόμα τις απαραίτητες νευρικές συνάψεις για να μπορούν να εκτιμήσουν σωστά το χρόνο! Τα νήπια ζουν μόνο στο παρόν. Κι όταν εμείς λέμε «φεύγουμε σε 5 λεπτά» εκείνα απλώς καταλαβαίνουν ότι... πάντως, δεν φεύγουμε τώρα, και για εκείνα είναι λογικό να εκνευρίζονται όταν περάσουν τα πέντε λεπτά και απαιτήσετε να φύγετε, παρόλη την προειδοποίηση. Ο τρόπος να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν σιγά σιγά τις δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες για να αρχίσουν να εκτιμούν καλύτερα το χρόνο είναι να φροντίσουμε να έχουν μια λίγο-πολύ σταθερή ρουτίνα και να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις όταν τους μιλάμε (πριν, μετά, αφού, κ.λπ.). Πάντως καλό είναι να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να φτάσουν μέχρι τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού μέχρι να νιώσετε ότι μπορείτε πλέον να συνεννοηθείτε σε ό,τι αφορά το χρόνο.

 

Για εκείνα όλα σχετίζονται με το ποιος έχει την εξουσία και τον έλεγχο

Αν δείτε για λίγο τον κόσμο από την πλευρά του παιδιού σας θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουν και πολύ έλεγχο στη ζωή τους. Άλλοι είναι εκείνοι που τους λένε τι θα φάνε, πού θα πάνε, πότε θα κάνουν αυτό που θέλουν κ.λπ. Για εκείνα, οι γονείς εκπροσωπούν την εξουσία και όχι άδικα. Όμως, όχι για όλα τα πράγματα. Μπορούν να ελέγξουν αν θα φάνε, αν θα χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, εάν θα κοιμηθούν την ώρα που θα τα βάλουν για ύπνο... Γι' αυτό και οι συγκεκριμένοι τομείς είναι αυτοί που προκαλούν τις περισσότερες εντάσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Θέλουν να μπορούν να κάνουν κι εκείνα επιλογές και δεν είναι καθόλου διατεθειμένα να παραδώσουν κι αυτό το δικαίωμα! Ένας απλός τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να δείξετε κατανόηση και να τους δώσετε το δικαίωμα επιλογής. Έτσι, αντί να τσακώνεστε κάθε πρωί για το ποια παπούτσια θα φορέσει, πείτε του ότι μπορεί να αποφασίσει μόνο του αν θα βάλει πρώτο το δεξί ή το αριστερό. Ή να του επιτρέψετε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο φαγητά τι θα φάει το μεσημέρι. Δώστε του την αίσθηση ότι μπορεί να αποφασίζει -χωρίς όμως να προσφέρετε υπερβολικά πολλές επιλογές γιατί τότε θα μπερδευτεί και θα εκνευριστεί, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα!

 

Για να είναι ευτυχισμένα δεν χρειάζεται να διασκεδάζουν

Η ευτυχία για τα παιδιά ειναι συνυφασμένη με την ασφάλεια. Κι αυτό που περιμένουν από τους γονείς δεν είναι να εξασφαλίζον ότι θα είναι πάντα χαρούμενα και ικανοποιημένα αλλά ότι τα κατανοούν. Έτσι, όταν γκρινιάζουν γιατί τελειώσαν τα μπισκότα, ένας τρόπος να το ξεπεράσουν είναι να τους πάρετε ένα καινούριο. Ο σωστός τρόπος είναι να τους εξηγήσετε ότι κατανοείτε πως νιώθουν απογοητευμένα που δεν μπορούν να φάνε άλλο μπισκότο αλλά πως γνωρίζετε ότι μπορούν να ξεπεράσουν την απογοήτευση και να νιώσουν εξίσου ικανοποιημένα με ένα άλλο σνακ που υπάρχει στο σπίτι. Κάντε τα να πιστέψουν ότι έχουν την ικανότητα να ξεπεράσουν τις μικρές αναποδιές -μόνο έτσι θα μάθουν να ξεπερνούν αργότερα τις μεγαλύτερες.

 

Έχουν ανάγκη την αποτυχία (και μερικές γρατζουνιές στα γόνατα)

Κάθε γονιός θέλει για τα παιδιά του έναν κόσμο ξέγνοιαστο και ασφαλή, χωρίς καρούμπαλα και χωρίς απογοητεύσεις. Όμως τα παιδιά πρέπει πρώτα να πέσουν για να μάθουν πώς να σηκώνονται -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι αποτυχίες τους διδάσκουν την ευελιξία και τα βοηθάνε να καλλιεργήσουν την επιμονή και το πάθος.

Κανείς δεν μπορεί να εξελιχτεί και να γίνει καλύτερος αν δεν μάθει από τα λάθη του -αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα τον αφήσουμε να κάνει λάθη. Αν δεν μπορεί να πέφτει και μετά να σηκώνεται, δεν θα είναι διατεθειμένο να πάρει ρίσκα, και η ζωή είναι γεμάτη από αυτά!

 

Όλα αυτά που σας εκνευρίζουν στο παιδί είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται στη ζωή του

Αυτή η έμφυτη περιέργεια, το πάθος, το πείσμα, η επιμονή, η ανεξαρτησία του παιδιού σας μπορει να σας κάνουν έξω φρενών γιατί εξαιτίας τους θα αργήσετε να φύγετε για τη δουλειά σας ή επειδή σας δίνουν την εντύπωση πως μιλατε στον τοίχο... Κι όμως είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να πετύχει στη ζωή του. Σκεφτείτε το αυτό πριν επιδιώξετε να τα καταστείλετε!