Print this page

Τι να κάνετε εάν το παιδί ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί

Ακόμα και στις διακοπές!

Δεν είναι εύκολο για έναν γονιό να κατανοήσει γιατί πρέπει ένα πιτσιρίκι να είναι στο πόδι από τις 7 το πρωί -ιδιαίτερα όταν έρχονται εκείνες οι μέρες του χρόνου που μπορείτε (επιτέλους) να κοιμηθείτε οικογενειακώς μέχρι τις 10 ή και παραπάνω! Από την πλευρά τους, τα παιδιά δεν μπορούν να αλλάξουν συνήθειες απλώς και μόνο επειδή είναι Σαββατοκύριακο ή ο μπαμπάς και η μαμά έχουν άδεια από τις δουλειές τους. Η ώρα που θα ξυπνήσει και θα σηκωθεί από το κρεβάτι του κάθε πρωί σχετίζεται κυρίως με τον κυρκαδικό ρυθμό, το... ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθεί ο οργανισμός του που δύσκολα αλλάζει. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που ξυπνάνε νωρίς είναι κατά μέσο όρο πιο θετικά και παραγωγικά -σε σχέση με όσα κοιμούνται μέχρι αργά. Τα κακά νέα... τα γνωρίζετε από πρώτο χέρι όταν αναγκάζεστε να σηκωθείτε κι εσείς, παρόλο που έχετε ξενυχτήσει ή που (θεωρητικά) θα μπορούσατε να απολαύσετε μερικές ώρες αναζωογονητικού ύπνου ακόμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθεί λίγο περισσότερο

Αναζητήστε το λόγο για τον οποίο ξυπνάει τόσο νωρίς. Υπάρχει η πιθανότητα το παιδί σας να μην είναι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κοιμηθούν περισσότερο, αλλά κάτι να διαταράσσει τον ύπνο του. Κάντε το εξής κόλπο: κοιμηθείτε ένα βράδυ στο δωμάτιό του. Έτσι θα διαπιστώσετε ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του και ποιοι είναι οι πιθανοί παράγοντες που χαλούν τον ύπνο του. Μήπως την ώρα που ξυπνάει ακούγονται οι θόρυβοι του δρόμου. Ή περνάει έντονο φως από το παράθυρό του.

Πολλά παιδιά ξυπνούν για να πάνε στην τουαλέτα και μετά δεν ξαναπηγαίνουν στο κρεβάτι τους. Εάν αυτό συμβαίνει και στο δικό σας, προσπαθήστε να κάνετε σαφές ότι δεν είναι ακόμα ώρα να σηκωθεί, τοποθετώντας κουρτίνες συσκότισης και «απαγορεύοντάς» του κάποιες δραστηριότητες, όπως να ανοίξει την τηλεόραση ή να βγάλει τα παιχνίδια του.

Εάν το παιδί σας απλά δεν μπορεί να κοιμηθεί παραπάνω, αλλά είναι σε ηλικία που είναι ασφαλές να μείνει για λίγη ώρα μόνο του στο δωμάτιό του χωρίς την επίβλεψή σας, γεμίστε ένα καλάθι με παιχνίδια που δεν κάνουν θόρυβο και εξηγήστε του ότι μπορεί να παίξει μαζί τους αλλά δεν θέλετε να έρθει στο δωμάτιό σας πριν από μια συγκεκριμένη ώρα (αφήστε ένα ρολόι στο δωμάτιό του και πείτε του να τσεκάρει ότι ο μικρός δείκτης έχει πάει στο 8 πριν σας ξυπνήσει -εκτός βέβαια εάν συμβαίνει κάτι επείγον).

Τέλος, εάν τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα, πάρτε απόφαση ότι για τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να ξυπνάτε κι εσείς νωρίς -οπότε προσαρμόστε ανάλογα το δικό σας πρόγραμμα και φροντίστε να κοιμάστε νωρίς για να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Και δείτε τα θετικά της κατάστασης: πόσες φορές δεν είχατε σκεφτεί ότι θα μπορούσατε να κάνετε πολλά πράγματα εάν απλά ξυπνούσατε λίγο νωρίτερα!