Print this page

Tips για όταν τρώτε σε εστιατόριο με παιδιά

Χωρίς να μετανιώνετε τη στιγμή που σκεφτήκατε ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα.

Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα ή το δείπνο του σε ένα εστιατόριο -ή έστω σε μια ταβέρνα- όταν η παρέα περιλαμβάνει μικρά παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μικρά «μυστικά» που μπορούν να κάνουν πιο ανεκτές τις ώρες που θα περάσετε εκεί. Ή ακόμα και ευχάριστες!

Διαλέξτε το κατάλληλο μέρος

Εάν δεν έχετε ξανακαθίσει για φαγητό έξω με το παιδί σας -και κατά συνέπεια δεν είστε σίγουροι με πόση ωριμότητα και υπομονή θα χειριστεί την κατάσταση- καλό θα ήταν να αποφύγετε τα υπερβολικά «καλά» εστιατόρια. Προτιμήστε κάτι απλό, ή μια ταβέρνα, ένα fast food ή ένα μέρος που ενδείκνυται για οικογένειες. Επίσης, διαλέξτε στρατηγικά το τραπέζι όπου θα καθίσετε: ένα σε κάποια άκρη θα σας κάνει να νιώθετε ότι δεν ενοχλείτε όλο τον κόσμο κάθε φορά που το παιδί σηκώνεται από το κάθισμά του ή εάν γκρινιάξει και δεν θα εμποδίζετε τους σερβιτόρους.

Πηγαίνετε τη σωστή ώρα

Ακόμα κι αν δεν έχετε πάει ποτέ για φαγητό πριν δύσει ο ήλιος -όταν πηγαίνετε μόνοι σας- θα πρέπει να αλλάξετε κάπως τις συνήθειές σας εάν πρόκειται να έρθουν μαζί σας τα παιδιά. Σίγουρα δεν θέλετε να βρεθείτε σε μια κατάμεστη σάλα εστιατορίου όπου είναι πιο πιθανό η παραγγελία σας να αργήσει να έρθει στο τραπέζι σας ούτε να πάτε όταν πλέον τα παιδιά θα πεινάνε υπερβολικά. Προτιμήστε να κλείσετε τραπέζι νωρίς -αν έχετε καταφέρει να κοιμηθούν και για μεσημέρι, ακόμα καλύτερα.

Πάρτε μαζί τα «απαραίτητα«

Τα οποία είναι οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει απασχολημένο το παιδί -χωρίς να κάνει φασαρία ή να μπορεί να χαθεί εύκολα αναγκάζοντας το πιτσιρίκι να ψάχνει απεγνωσμένα κλαίγοντας κάτω από τα διπλανά τραπέζια (αυτό σημαίνει ότι παιχνίδια που περιλαμβάνουν μικρά αποσπώμενα μέρη, απλώς αποκλείονται). Μερικές καλές ιδέες είναι ένα βιβλίο, χαρτί και μπογιές, η αγαπημένη του κούκλα κ.λπ. Αν όλα αυτά αποτύχουν, μπορείτε πάντα να το αφήσετε να παίξει με το τηλέφωνό σας! Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να καθίσει ήσυχα, δεν θα πάθει τίποτα αν το αφήσετε να παίξει για μισή ώρα -και θα μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό σας με ησυχία. Επίσης, καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας ένα πλαστικό ποτηράκι, ώστε να μην διακινδυνεύσετε να υπάρξουν... απώλειες στην περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα ποτήρια του εστιατορίου.

Κάντε την απαραίτητη προεργασία

Πριν φύγετε από το σπίτι φροντίστε να εξηγήσετε στα παιδιά ότι έχετε την απαίτηση να φερθούν κόσμια και να καθίσουν για όσο χρειαστεί στην καρέκλα τους, δείχνοντας σεβασμό στους υπόλοιπους ανθρώπους που θα βρίσκονται στο χώρο. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε ακόμα και τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα, ότι πρέπει να τρώνε με το πιρούνι και όχι με τα χέρια και να μην πετούν το φαγητό κάτω ή το ένα στο άλλο! Καλό είναι να τα προετοιμάσετε για το πόσο θα διαρκέσει η έξοδό σας (45 λεπτά είναι ένας λογικός στόχος). Τέλος, μην υποτιμάτε την επιθυμία των παιδιών να τους φέρεστε «σαν να είναι μεγάλοι». Τονώστε τον ενθουσιασμό τους λέγοντάς τους ότι θα παραγγείλουν μόνα τους κι ότι θα βάλουν την πετσέτα στα γόνατά τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να θέλουν να συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες.

Μην επιτρέψετε να κάνουν ό,τι θέλουν

Εάν αρχίσουν να σηκώνονται και να τρέχουν γύρω γύρω από τα τραπέζια, μην αρκεστείτε στο «ε, παιδιά είναι». Από την άλλη, αν προσπαθήσετε να καλύψετε τη δική τους γκρίνια με τις δικές σας απειλές, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενοχλήσετε ακόμα περισσότερο τους γύρω σας. Εάν προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απλά απομακρύνετε το παιδί από το χώρο (μπορείτε να βγείτε έξω ή να πάτε για λίγο στο μπάνιο) και βοηθήστε το να ηρεμήσει. Καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι να φύγετε εντελώς εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί (ζητήστε τουλάχιστον να σας βάλουν το φαγητό σας σε πακέτο).

Δώστε το καλό παράδειγμα

Ο χρόνος που θα περάσετε στο εστιατόριο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσετε στο παιδί μερικά μαθήματα σωστής συμπεριφοράς, ώστε να μέθει να χειρίζεται με ευγένεια παρόμοιες καταστάσεις. Μην παραλείπετε να λέτε «ευχαριστώ» στο σερβιτόρος, χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μαχαιροπίρουνο για κάθε πιάτο και φροντίστε φεύγοντας να μην αφήσετε το τραπέζι σας σαν να έπεσε επάνω του βόμβα! Ειδικά εάν πρόκειται για ένα μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε και στο μέλλον!