Print this page

Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν ποτέ να πάνε για ύπνο

Και ποιο το (μεγαλύτερο) λάθος που κάνουμε οι γονείς και καταστρέφουμε τη σχέση τους με το κρεβάτι τους!

Τι κι αν για τους ενήλικες ο ύπνος είναι μια απαραίτητη απόλαυση που συχνά περιμένουμε πώς και πώς; Τι κι αν ένα από τα πράγματα για τα οποία αδημονούμε στις διακοπές είναι να μπορέσουμε επιτέλους να αφιερώσουμε μια-δυο ωρίτσες στη μεσημεριανή σιέστα; Για τα παιδιά, συνήθως ο ύπνος είναι κάτι συνώνυμο της δυσαρέσκειας, του χειρότερου εφιάλτη, της τιμωρίας! Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Συλλογιστείτε λίγο τη δική σας συμπεριφορά. Μήπως εκνευρίζεστε (όπως όλοι μας) κάθε φορά που το παιδί αρνείται πεισματικά να πάει στο κρεβάτι του που το απειλείτε πως αν δεν πάει αμέσως για ύπνο δεν θα φάει παγωτό; Ή δεν θα πάει στην παιδική χαρά; Μήπως ακόμα έχετε την τάση να το φοβερίζετε πως αν δεν καθίσει φρόντιμα ή δεν σταματήσει τη γκρίνια θα το βάλετε για ύπνο τώρα αμέσως; Αυτή η στάση δημιουργεί χωρίς να το συνειδητοποιούμε μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά με αιχμή τον ύπνο: εμείς θέλουμε σαν τρελοί να πάνε στο κρεβάτι τους και κατά συνέπεια εκείνα οφείλουν στον αντιδραστικό εαυτό τους να το αρνηθούν! Κι όμως, στην πραγματικότητα, ο ύπνος δεν είναι τιμωρία... είναι απόλαυση! Κι αυτό θα μπορέσουν να το αντιληφθούν και τα παιδιά μόνο αν σταματήσουμε να τον χρησιμοποιούμε σαν μια αρνητική συνέπεια στη δική τους κακή συμπεριφορά!

 

Μια διαφορετική προσέγγιση

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να βλέπουν την ώρα της ξεκούρασης σαν κάτι θετικό! Σαν κάτι που τα βοηθά να αναζωογονήσουν το σώμα τους, να επεξεργαστούν τις καινούριες γνώσεις στον εγκέφαλό τους και να ανακτήσουν ενέργεια. Σαν ένα από τα πλέον σημαντικά δομικά υλικά της ανάπτυξής τους. Για να το πετύχουμε θα πρέπει να εστιάσουμε σε τέσσερα σημεία:

 

Βήμα 1: Ο ύπνος δεν είναι τιμωρία

Εάν μέχρι σήμερα συνηθίζατε να λέτε «αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου θα πας αμέσως για ύπνο», πάρτε την απόφαση να μην το κάνετε ποτέ ξανά. Αντικαταστήστε το με μια άλλη συνέπεια, όπως να στερηθεί για μια μέρα το αγαπημένο του παιχνίδι ή να μην καλέσετε κάποιο φίλο του για να παίξουν.

 

Βήμα 2: Δώστε θετική διάσταση στον ύπνο

Όταν μιλάτε για τον ύπνο, κάντε το να φαίνεται σαν κάτι συναρπαστικό! Ακόμα καλύτερα, συνδυάστε το με ευχάριστες εμπειρίες, όπως το να μοιραστείτε για λίγο το κρεβάτι σας και να κάνετε αγκαλίτσες ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Δείξτε ενθουσιασμό για την ώρα που πρόκειται να το βάλετε στο κρεβάτι του με εκφράσεις όπως «επιτέλους, θα ξεκουράσουμε το κορμάκι και το μυαλουδάκι μας» ή «τι ωραία που θα ξαπλώσεις και θα τεντωθείς στο κρεβατάκι σου!»

 

Βήμα 3: Εξηγήστε πώς λειτουργεί ο ύπνος

Ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού, επισημάνετε κάποια στοιχεία για τον ύπνο που θα το ενθουσιάσουν, όπως «ήξερες ότι όταν κοιμάσαι όση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου, την επόμενη μέρα μπορείς να τρέχεις πιο γρήγορα;». Ή «ήξερες ότι όσο κοιμάσαι ο εγκέφαλός σου τακτοποιεί όλα όσα είδες και έμαθες μέσα στην ημέρα στη σωστή τους θέση;». Και «εσύ χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο από τη μαμά και το μπαμπά γιατί το σώμα και το μυαλό σου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Γι' αυτό, φρόντισε να πηγαίνεις στο κρεβάτι σου πριν από εμάς».

 

Βήμα 4: Δείτε το σαν παιχνίδι

Σίγουρα γνωρίζετε ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάτι ένα παιδί είναι μέσα από το παιχνίδι. Μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα το κάνουν να προσεγγίσει πιο θετικά τον ύπνο είναι οι εξής:

Ζητήστε του να ζωγραφίσει τι συμβαίνει στο μυαλό του όταν κοιμάται.

Βάλτε τις κούκλες για ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη παιχνίδι!

Κάντε αγώνα: ποιος μπορεί να βάλει πιο γρήγορα τις πιτζάμες του;

 Διαβάστε κι εδώ 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον ύπνο των παιδιών...