Print this page

Tips για καλύτερη προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο

Η προσαρμογή σε ένα καινούριο περιβάλλον δεν είναι εύκολη για όλα τα παιδιά. Αυτές οι συμβουλές θα τα βοηθήσουν να νιώσουν γρήγορα ότι στο σχολείο μπορούν να περνάνε το ίδιο ευχάριστα με το σπίτι τους. 

Δεν είναι εύκολο να αποχωριστεί το παιδί την ασφάλεια του σπιτιού του για να πάει στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Ούτε για τους γονείς είναι εύκολο να δεχτούν ότι το παιδί τους μεγαλώνει και αυτονομείται. Αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες για να γίνει αυτό το νέο ξεκίνημα πιο ομαλό και για τις δύο πλευρές!

- Παρουσιάστε μια ωραία και αληθινή εικόνα. Ο σταθμός και το νηπιαγωγείο είναι όντως ένας υπέροχος χώρος για το παιδί όπου θα βρει νέους φίλους και θα μπορεί να παίζει αλλά αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει και δυσάρεστες καταστάσεις όπως κάποιο παιδί που θα του χαλάσει τον πύργο του, τη δασκάλα που θα του επιβάλλει τις συνέπειες μιας ανάρμοστης συμπεριφοράς κ.ά. Γι αυτό δώστε του μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα έτσι ώστε να μην πέσει από τα σύννεφα την πρώτη μέρα το παιδί αλλά και εσείς να μην φανείτε αναξιόπιστοι στα μάτια του.

- Τα ρούχα που φορά το παιδί στο σχολείο είναι για να λερώνονται γι' αυτό και θα πρέπει να είναι ρούχα καθημερινά και άνετα για να μπορεί να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του.

- Μάθετε στο παιδί να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα πολύ πριν ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό.

- Αν του δίνετε μαζί φαγητό για το μεσημέρι ή για κολατσιό, φροντίστε να είναι απλό και να τρώγεται εύκολα χωρίς να λερώνει. Καλό είναι να αποφεύγονται τροφές όπως σοκολάτες, κρουασάν, πατατάκια κλπ 

- Ξεκινήστε έγκαιρα την προετοιμασία. Μιλήστε στο παιδί καιρό πριν για το νηπιαγωγείο, επισκεφθείτε το ή έστω περάστε απέξω και προετοιμάστε την ιδέα στο μυαλό του. Φροντίστε να εξοικειωθεί με τον σχολικό εξοπλισμό και μάθετε στο παιδί να ανοίγει και να κλείνει το κουτάκι για το κολατσιό. Μια καλή ιδέα είναι παίζετε το παιχνίδι του σχολείου στο σπίτι.

- Πολλές φορές είναι πιο δύσκολο για έναν γονιό να μην δακρύσει όταν αποχαιρετά το παιδί του στην πόρτα του νηπιαγωγείου παρά το ίδιο, αλλά δεν ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Αφού το παιδί μπει στο χώρο του νηπιαγωγείου πείτε «Γεια», φιλήστε το, πείτε: «Θα έρθω να σε πάρω την τάδε ώρα» και φύγετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω.

- Μην υποκύψετε σε μια ακόμα αγκαλιά. Ακόμα κι αν το παιδί σας έκλαιγε γοερά πριν από λίγο το πιο πιθανό είναι να σταμάτησε αμέσως μόλις φύγατε από την αίθουσα κι αυτό που θα κάνετε με την επιστροφή σας θα είναι ένας ακόμα γύρος από αγωνία και στρες αφού το αναγκάζετε να προσαρμοστεί στην απουσία σας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα. Αν παρόλα αυτά ανησυχείτε για το αν σταμάτησε να κλαίει το παιδί σας περιμένετε λίγη ώρα και τηλεφωνήστε στο σχολείο για να σας πουν πώς τα πάει. Είναι λογικό να πιστεύετε ότι κανείς άλλος εκτός από σας δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί σας όμως το εκπαιδευτικό προσωπικό των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων είναι εκπαιδευμένο για να κάνει αυτή τη δουλειά και τις περισσότερες φορές έχει μεγάλη εμπειρία. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις παιδαγωγούς δίνετε το καλό παράδειγμα και στο παιδί. Είναι σημαντικό να σας δει το παιδί να μιλάτε να χαμογελάτε και να συμβουλεύεστε τις παιδαγωγούς ώστε να αισθανθεί ότι τις εμπιστεύεστε.

- Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το σκάσετε στα κρυφά. Όταν αργά ή γρήγορα διαπιστώσει ότι έχετε φύγει θα νιώσει την ίδια θλίψη που θα ένιωθε αν σας έχει δει αλλά επιπλέον θα αισθανθεί προδομένο και εσείς θα φαντάζετε στα μάτια του ως αναξιόπιστος/η. 

- Μια καλή ιδέα είναι να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού υιοθετώντας μια ρουτίνα αποχωρισμού που θα ξεκινά από το σπίτι.

- Ξυπνήστε το παιδί αρκετή ώρα πριν την ώρα που πρέπει να φύγετε για το σχολείο και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πάρτε μαζί του πρωινό. Όχι μόνο για να έχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται σε όλους για το ξεκίνημα της μέρας αλλά και για την αίσθηση του να μοιράζεστε μια καθημερινή εμπειρία.

- Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερο από όσο εσείς νομίζετε το άγχος σας και την νευρικότητά σας. Καλό θα είναι λοιπόν αν είστε εργαζόμενη μητέρα εκείνη την πρώτη μέρα να έχετε εξασφαλίσει από τη δουλειά σας να σας επιτρέψουν να καθυστερήσετε για να μην είστε υπερβολικά αγχωμένη.

- Μείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να κλαίει και να παρακαλάει να μην πάει στο σχολείο όμως είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας. Αν κάθεται τρεις μέρες στο σπίτι και πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στο σταθμό ή το νηπιαγωγείο οι πιθανότητες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ελαχιστοποιούνται.

- Στο τέλος της πρώτης μέρας, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι να το δείτε να εκφράζει μια μάλλον άσχημη συμπεριφορά! Είναι ο τρόπος του παιδιού για να να βγάλει την ένταση της μέρας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι βρέχεται τη νύχτα στο κρεβάτι του. Αν είναι κάτι που διαρκεί λίγες μέρες, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. 

- Να μιλάτε μαζί του καθημερινά γι αυτή την μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του. Αγκαλιάστε το, πείτε του πόσο το αγαπάτε και πόσο περήφανη αισθάνεστε που μεγάλωσε και πηγαίνει στο σχολείο. Να του μιλάτε πάντα με τα καλύτερα λόγια για το σχολείο και τις εκπαιδευτικούς. Εξηγήστε του πως πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη δασκάλα και πόσο πολύ την θαυμάζετε που καταφέρνει και κάνει τόσα παιδάκια χαρούμενα με παιχνίδι, γέλιο και τόσες πολλές όμορφες δραστηριότητες. Από τη πρώτη κιόλας μέρα συζητήστε με το παιδί σας για το πώς πέρασε στο νηπιαγωγείο αν έπαιξε αν γέλασε αν έκανε νέους φίλους και μάθετε ότι θέλετε για να είστε κι εσείς ήρεμοι. Θα χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης κι αυτό θα κρατήσει για πάντα.

Διαβάστε κι εδώ πώς να μάθετε πώς πέρασε το παιδί στο σχολείο, χωρίς να ρωτήσετε «πώς πέρασες στο σχολείο»...

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Μαυρογονάτου, ειδικής παιδαγωγού (πηγή: www.xamogelakia.com)