Print this page

Γιατί κλαίει το μωρό;

Οι δέκα πολύ πιθανές αλλά όχι προφανείς αιτίες -και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Τα μωρά κλαίνε. Αυτό είναι δεδομένο. Μάλιστα, μερικές φορές κλαίνε πολύ. Κι επιπλέον, οι γονείς δύσκολα μπορούν να αποκρυπτογραφίσουν το κλάμα και να διαπιστώσουν με μια σχετική βεβαιώτητα πού οφείλεται. Κι αυτό τους προκαλεί στρες. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν το μωρό έχει φάει και δεν είναι λερωμένο, αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται; Να μερικές αιτίες, αλλά και οι τρόποι να το καθησυχάσετε.

Εϊναι κουρασμένο

Όλοι θέλουμε να βάλουμε τα κλάματα ή έστω να γκρινιάξουμε όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα μωρό που γκρινιάζει έχει υπερένταση και έτσι είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθεί, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πάρτε το αγκαλιά και κουνήστε το, τραγουδήστε του για να ηρεμήσει ή βάλτε χαλαρωτική μουσική, «φορέστε» το στο μάρσιπο και περπατήστε μέσα στο σπίτι, πηγαίνετέ το μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή το καρότσι, βάλτε το δίπλα σε ένα μηχάνημα που βγάζει ένα μονότονο θόρυβο (π.χ. το πλυντήριο).

Είναι εκτεθειμένο σε πολλά ερεθίσματα

Όταν υπάρχουν γύρω του ήχοι, εικόνες ακόμα και μυρωδιές με τα οποία δεν έχει εξοικειωθεί, το μωρό είναι πιθανό να εκνευριστεί και να αρχίσει να κλαίει. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν βρίσκεται, για παράδειγμα, σε ένα σπίτι όπου επικρατεί ένταση ή ένα πολύβουο δημόσιο χώρο. Η προσπάθεια αποκωδικοποίησης όλων αυτών των καινούριων πληροφοριών το κάνει να κουράζεται κι αυτό οδηγεί εύκολα σε κλάματα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μεταφέρετε το μωρό σε ένα πιο ήρεμο χώρο. Χαμηλώσε τα φώτα. Κλείστε την τηλεόραση, τη μουσική και γενικά κάντε ησυχία. Προσπαθήστε να μην του μεταδίδετε τη δική σας ένταση: για να ηρεμήσει το μωρό θα πρέπει πρώτα να είστε εσείς ήρεμοι.

 

Δεν νιώθει άνετα

Συχνά τα μωρά κλαίνε όταν κάποιο άτομο με το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα ασχολείται μαζί τους και κάνει πράγματα τα οποία έχει συνηθίσει να γίνονται από τη μαμά ή τον μπαμπά. Αυτή η αλλαγή στις συνήθειές τους τους προκαλεί υπερδιέγερση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πάρτε αγκαλιά το μωρό σας και διαβεβαιώστε το ότι είστε κοντά του.

 

Έχει ζαλιστεί (στο αυτοκίνητο)

Εάν το μωρό κλαίει ενώ βρίσκεστε εν κινήσει στο αυτοκίνητο, είναι πιθανό να έχει πάθει ναυτία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσετε και να το βγάλετε για λίγο από το καθισματάκι του, δοκιμάστε να το μετακινήσετε ελαφρώς πάνω στο καθισματάκι, χρησιμοποιήστε το ειδικό σκίαστρο ή μια κουβερτούλα για να καλύψετε το παράθυρο ώστε να μην μπορεί να δει έξω ή δώστε του κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί (για παράδειγμα, ένα παιχνιδάκι) ώστε να εστιάσει σ' αυτό το αντικείμενο και όχι στις κινούμενες εικόνες έξω από το αυτοκίητο.


Θέλει να πιπιλίσει

Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος είναι πολύ έντονο στα βρέφη και όταν δεν έχουν κάτι πρόχειρο που μπορούν να βάλουν στο στόμα τους (όπως η πιπίλα, το στήθος της μαμάς, το χέρι τους ή το μπιμπερό) μπορεί να εκνευριστούν μέχρι δακρύων!

Τι μπορείτε να κάνετε: Δώστε τους κάτι που θα τους καλύψει αυτή την ανάγκη, όπως την πιπίλα ή ένα καθαρό και αποστειρωμένο παιχνίδι οδοντοφυΐας. Εάν θηλάζετε, είναι μια καλή ώρα να ταΐσετε το μωρό σας, προσφέροντάς του έτσι δύο σε ένα: τροφή και χαλάρωση.

 

Νιώθει ανασφάλεια

Τα μωρά ξέρουν ότι η μαμά τους βρίσκεται συνέχεια κοντά τους. Έτσι, εάν το αφήσετε μόνο του, όπως για παράδειγμα όταν το βάζετε στο κρεβατάκι του για να κοιμηθεί, μπορεί να νιώθει λίγο... χαμένο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει να κλαίει όταν δεν νιώθει ασφαλές είναι να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας ή να το πάτε μια βόλτα βάζοντάς το στο μάρσιπο ώστε να μπορεί να νιώθει το άγγιγμα, τους χτύπους της καρδιάς και τη μυρωδιά σας.


Κρυώνει, ζεσταίνεται ή κάτι το ενοχλεί στα ρούχα του

Εάν κάνει πολύ κρύο ή υπερβολική ζέστη, είναι φυσιολογικό το μωρό να νιώθει άβολα και να μην μπορεί να κοιμηθεί ή να χαλαρώσει. Το ίδιο κι όταν κάποια ετικέτα στο φανελάκι του ξύνει το δέρμα του ή το παντελονάκι του είναι πολύ στενό και δυσκολεύεται να κουνήσει τα ποδαράκια του.

Τι μπορείτε να κάνετε: Δοκιμάστε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ένα σκέπασμα ή ένα ρουχαλάκι. Για την περίπτωση που πιθανολογείτε ότι το ενοχλεί το ρούχο του, γδύστε το και κάντε του ένα χλιαρό μπανάκι, βάλτε του κρέμα σώματος και στη συνέχεια φορέστε του ρούχα από βαμβάκι, αφού πρώτα τσεκάρετε ότι έχετε αφαιρέσει ετικέτες ή ό,τι άλλο μπορεί να το ενοχλεί.

Πονάει ή δεν νιώθει καλά

Τις περισσότερες φορές, τα βρέφη πονάνε στην κοιλιά τους, όταν έχουν τους λεγόμενους κολικούς (θα τους καταλάβετε γιατί μαζεύουν τα ποδαράκια πρις την κοιλιά και απελευθερώνουν αέρια). Μπορεί όμως να μην αισθάνονται καλά για άλλους λόγους, όπως ότι έχει μπουκώσει η μυτούλα τους και δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά, εάν πονάει το αυτάκι τους ή έχουν πυρετό.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Δοκιμάστε να του κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλιά, αλλάξτε τη στάση στην οποία το κρατάτε όταν τρώει, κάντε μετατροπές στη διατροφή σας αν θηλάζετε (αποφύγετε τα όσπρια, τα τυποποιημένα τρόφιμα και όσα προκαλούν αέρια) ή σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας επιλέξτε ένα άλλο γάλα σε σκόνη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχει κολλήσει κάποια ίωση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να του δώσει την κατάλληλη αγωγή.