Print this page

Παιδιά και οθόνες: Οι νέες συστάσεις των αμερικανών ειδικών

Καμία επαφή με οθόνες μέχρι την ηλικία των δύο ετών και το πολύ δύο ώρες ενασχόληση με ψηφιακά μέσα την ημέρα για τα παιδιά άνω το δύο ετών. Αυτά συνιστούσε στους γονείς μέχρι σήμερα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ωστόσο, καθώς οι εποχές αλλάζουν και πλέον οι οθόνες που υπάρχουν μέσα σε κάθε σπίτι είναι σαφώς περισσότερες, οι ειδικοί αποφάσισαν να χαλαρώσουν λίγο τις συστάσεις τους, διαφορετικά, όπως παραδέχεται σε δήλωσή της η δρ. Ari Browm από την AAP, θα ήταν απλώς μη ρεαλιστικές, καθώς οι προηγούμενες είχαν συνταχθεί πριν την εφεύρεση των tablet.

Στο συμπόσιο που διοργάνωσε η ΑΑΡ με τίτλο “Growing Up Digital: Media Research Symposium” διερευνήθηκαν οι συνέπειες των ψηφιακών συσκευών στην γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Και με βάση τις πιο σύγχρονες μελέτες καταρτήθηκαν οι νέες συμβουλές για τη σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων από τα παιδιά. Τα πιο σημαντικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι τα εξής:

1. Η συμμετοχή των γονέων είναι απαραίτητη

Ακόμα και στον ψηφιακό κόσμο, είναι σημαντικό που γονείς να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά είναι μέσω της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο, οπότε εάν προτιμάτε ένα παραμύθι στο tablet σε σχέση με ένα βιβλίο, θα πρέπει να καθόμαστε δίπλα του και να το διαβάζουμε μαζί του. Σε μεγαλύτερες ηλικίας, ας παίζουμε μαζί βιντεοπαιχνίδια και ας φροντίζουμε να διορθώνουμε τυχόν λάθη που κάνει το παιδί στη συμπεριφορά του στο ψηφιακό περιβάλλον, βλέποντάς το σαν αφορμή να του διδάξουμε τη σωστή και συνετή χρήση του ίντερνετ και των ψηφιακών μέσων.

2. Δώστε βάρος στο περιεχόμενο αντί του χρόνου

Είναι πιο σημαντικό να παρακολουθούμε τι βλέπει το παιδί όταν είναι στο διαδίκυο από το να του επιβάλλουμε με αυστηρότητα πόση ώρα μπορεί να απασχοληθεί με το κινητό ή το tablet. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες apps και ιστοσελίδες που χαρακτηρίζονται ως εκπαιδευτικές, ακόμα κι όταν το παιδί όμως ασχολείται με κάποια από αυτές, θα πρέπει οι γονείς να ελέγχουν το περιεχόμενο. Ο βασικός κανόνες είναι ότι όσο πιο διαδραστική είναι η εφαρμογή (να απαιτεί δηλαδή από το παιδί να συμμετέχει δημιουργικά με κάποιο τρόπο) τόσο μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία πιθανότατα έχει.

3. Βάλτε όρια

Όπως όλες οι δραστηριότητες, η ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα πρέπει να διέπεται από περιορισμούς. Όλα τα γκάτζετ πρέπει να ναι κλειστά κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όταν το παιδί πηγαίνει στο δωμάτιό του για ύπνο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προβλέπεται ανάλογος χρόνος για παιχνίδι χωρίς τη συμμετοχή ηλεκτρονικών μέσων. Και επειδή τα παιδιά ακολουθούν πάντα αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούνε να τους λένε οι γονείς, θα πρέπει και εκείνοι να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.

4. Οι έφηβοι μπορούν να είναι online

Στην εποχή μας, ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών και φιλικών σχέσων των εφήβων διατηρούνται μέσα από την ψηφιακή επικοινωνία, όπως για παράδειγμα στα social media. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να επιτρέπουν τη χρήση του ίντερνετ, αλλά πάντα με τη σωστή καθοδήγηση και εφόσον η συμπεριφορά του παιδιού -στον ψηφιακό κόσμο αλλά και στον... κανονικό- είναι η ενδεδειγμένη. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και δεν επικοινωνούν με άτομα που δεν γνωρίζουν την ταυτότητά τους.