Print this page

Πώς θα περιορίσετε τα παιχνίδια τους

Πριν κάνουν κανονική «κατάληψη» σε όλο το σπίτι σας!

Αν και δεν υπάρχει «ιδανικός» αριθμός παιχνιδιών πόυ πρέπει να έχει ένα παιδί, οι περισσότεροι γονείς συμφωνούμε ότι τα δικά μας έχουν πιο πολλά από όσα χωράει το δωμάτιο και το πρόγραμμά τους. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς απλούς τρόπους για να τα περιορίσετε στα απολύτως απαραίτητα!

Συνειδητοποιείστε ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά να έχουν λιγότερα παιχνίδια. Κανένα σχέδιο να περιορίσετε τα αντικείμενα στο παιδικό δωμάτιο δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν πρώτα δεν έχετε πειστεί ότι δεν χρειάζεστε τόσο πολλά παιχνίδια. Το γεγονός ότι διαβάζετε αυτό το άρθρο είναι προφανώς μια απόδειξη ότι πρόκειται για κάτι που έχετε ήδη σκεφτεί. Εάν όμως δεν είστε ακόμα σίγουροι, διαβάστε εδώ γιατί τα παιδιά χρειάζονται λιγότερα παιχνίδια από όσα έχουν.

Λιγότερα δεν σημαίνει καθόλου! Τα παιχνίδια είναι μέσο μάθησης και διασκέδασης για το παιδί και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Δεν μιλάμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση για το ότι πρέπει να τα εξαφανίσουμε από τη ζωή τους.

Κατανοήστε για ποιο λόγο αγοράζετε παιχνίδιά. Τα παιδιά σπανιώς αγοράζουν μόνα τους τα παιχνίδια τους. Τις περισσότερες φορές κάποιος άλλος το κάνει και τους τα χαρίζει -συνήθως οι γονείς. Εάν λοιπόν υπάρχουν υπερβολικά πολλά στο σπίτι σας, ίσβς πρέπει να αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι λόγοι που σας ωθούν τόσο συχνά να τους παίρνετε δώρα. Εάν εντοπίσετε την αιτία θα είναι είναι εύκολο να το διορθώσετε.

Προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα. Είναι σαφώς καλύτερο τα παιδιά να έχουν λίγα και καλά (τόσο από άποψη κατασκευής όσο και από άποψη εκπαιδευτικής αξίας) παιχνίδια, παρά περισσότερα που μπορεί να χαλάσουν εύκολα ή δεν προσφέρουν κάτι στο παιδί.

Φροντίστε να υπάρχει πάντα ένα συγκεκριμένο μέρος για τα παιχνίδια. Δεν έχει σημασία εάν θα είναι κουτί, ντουλάπι ή ράφι, αρκεί να είναι ένας χώρος που θα υπάρχει μόνο γι ' αυτή τη δουλειά. Όταν γεμίσει, είναι η ένδειξη ότι τα παιχνίδια έχουν γίνει πάρα πολλά και πρέπει να γίνει εκκαθάριση. Ξεκαθαρίστε και στα παιδιά ότι εάν θέλουν να πάρουν καινούρια (π.χ. Τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά τους) θα πρέπει πρώτα να ξεφορτωθούν κάποια από τα παλιά.

Κάντε τακτικά «εκκαθάριση». Ο πιο απλός τρόπος να εντοπίσετε τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζει πια το παιδί είναι να ρίξετε μια ματιά στον πάτο του κουτιού με τα παιχνίδια ή στο κάτω κάτω μέρος του ραφιού όπου τα τοποθετεί. Κάθε τόσο, συγκεντρώστε τα και αφού πετάξετε τα σπασμένα ή χαλασμένα χαρίστε τα υπόλοιπα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, σε ένα ίδρυμα που φροντίζει παιδιά ή στα παιδιά φίλων σας.

Βάλτε ένα συγκεκριμένο όριο στο χρηματικό ποσό που μπορεί να διαθέσετε για παιχνίδια. Όπως κάνετε και για άλλες αγορές στο νοικοκυριό σας (όπως στο σούπερ μάρκετ ή στις αγορές για ρούχα και παποούτσια) έτσι και για τα παιχνίδια θα πρέπει να υπάρχει ένα χρηματικό όριο. Εάν δεν έχετε ακόμα ποιο είναι αυτό κάντε το τώρα αμέσως: ξεκαθαρίστε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαλάτε περισσότερα από ένα συγκεκριμένο ποσό το μήνα ή και το χρόνο. Έτσι, θα μπορέσετε να βάλετε ένα φρένο στις αγορές.

Μην ακολουθείτε κάθε νέα μόδα. Η βιομηχανία των παιχνιδιών βομβαρδίζει τα παιδιά με καινούριους ήρωες και παιχνίδια που «πρέπει» να αποκτήσουν κάθε τόσο. Όμως, το επιχείρημα «μα, όλα τα άλλα παιδιά το έχουν» δεν είναι απαραίτητο να σας πείθει να το αγοράσετε κι εσείς. Ένα τρόπος να το καταφέρετε είναι να προσπαθήσετε το παιδί σας να βλέπει λιγότερο τηλεόραση (που μεταφράζεται σε λιγότερες διαφημίσεις καινούριων παιχνιδιών).

Μην υποκύπτετε σε αγορές επειδή το παιδί θέλει κάτι πεισματικά. Το παιδί σας δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που πέφτει κάτω στους διαδρόμους ενός καταστήματος και αρνείται να κουνηθεί εάν δεν πάρετε εκείνο το παιχνίδι που του γυάλισε. Σκεφτείτε όμως πως κάθε φορά που ενδίδετε, απλά αποδεικνύετε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος «πιάνει», άρα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ξανά. Μην ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν όσου σας βλέπουν -στη χειρότερη, θα πάρουν ένα καλό παράδειγμα).

Δώστε στα παιδιά το δικαίωμα επιλογής. Εμπλέξτε τα παιδιά στη διαδικασία που έχει σκοπό να περιορίσετε τα παιχνίδια στο δωμάτιό τους. Ζητήστε τους να επιλέξουν εκείνα ποια θα δωρίσουν και ποια θα κρατήσουν. Πρόκειται για μια δεξιότητα που θα τους φανείς χρήσιμη και στην ενήλικη ζωή τους.

Διασκεδάστε (και) χωρίς παιχνίδια. Φροντίστε η καθημερινότητα των παιδιών να περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων που δεν προϋποθέτουν παιχνίδια, όπως να διαβάζουν βιβλία, να τρέχουν, να παίζουν με άλλα παιδιά στο ύπαιθρο, να σας βοηθούν να μαγειρέψετε κλπ.

Περιορίστε και τα δικά σας «παιχνίδια». Είναι άδικο να ζητάμε από τα παιδιά να αποχωριστούν τα παιχνίδια τους όταν εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να δώσουμε κάποια από τα ρούχα που γεμίζουν ασφυκτικά τη ντουλάπα τους ή δεν μπορούμε να μην αποκτήσουμε το καινούριο τενχολογικό gadget. Όπως σε όλες τις περιστάσεις που αφορούν τα παιδιά, το παράδειγμά μας «μιλάει» πιο δυνατά από τα λόγια μας!