Print this page

Η ηλικία του «όχι»!

Τι να κάνετε όταν το παιδί περνάει φάση άρνησης;

Δεν θέλει να φάει, δεν θα πάει για ύπνο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φορέσει αυτή τη μπλούζα! Από την άλλη, είναι εντελώς φυσιολογικό για ένα νήπιο να χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «όχι» και όπως πολλά πράγματα που συμβαίνουν σ' αυτή την ηλικία είναι απλώς μια φάση και θα περάσει. Στο μεταξύ, να τι μπορείτε να κάνετε εσείς...

Κατανοήστε τους λόγους

Το πιτσιρίκι σας λέει «όχι» επειδή μπορεί! Από τη στιγμή που θα μάθει τη λέξη και θα συνειδητοποιήσει ότι του προσφέρει ένα είδος «εξουσία» θα τη χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να επιβληθεί ή να κερδίσει ανεξαρτησία. Όσο κι αν σας εκνευρίζει, απλά προσπαθήστε να θυμάστε ότι κι αυτό θα περάσει τόσο γρήγορα όσο άρχισε!

Προσφέρετε επιλογές 

Ένας πρακτικός τρόπος για να ακούτε λιγότερα «όχι» είναι να δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να αποφασίσει μόνο του μέσα από έναν αριθμό επιλογών. Προσοχή: οι επιλογές πρέπει να είναι λίγες, διαφορετικά το παιδί θα μπερδευτεί και αυτό θα του προκαλέσει εκνευρισμό και περισσότερη γκρίνια! Δύο είναι αρκετές για ένα νήπιο. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά χρήσιμη όταν η φασαρία γίνεται γιατί δεν θέλει να φορέσει τίποτα από αυτά που του δίνετε ή δεν δέχεται να φάει το φαγητό που έχετε ετοιμάσει. Προσφέροντάς του την επιλογή («θέλεις το κόκκινο ή το κίτρινο μπλουζάκι;» ή «θα φας μακαρόνια ή ομελέτα;») του δίνετε τη δυνατότητα να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο στη ζωή του.

Ζητήστε τη γνώμη του

Μπορεί να είναι ακόμα πολύ μικρό για πολλά πράγματα, όχι όμως για να έχει άποψη σε θέματα που το αφορούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσετε με την άποψή του, όμως είναι απαραίτητο να δείξετε κατανόηση και να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν όπως θα ήθελε.

Προσφέρετε εναλλακτικές στο «όχι»

Ένας από τους λόγους που τα νήπια λένε τόσο συχνά «όχι» είναι επειδή δεν έχουν ακόμα αρκετά αναπτυγμένο λεξιλόγιο. Έτσι κάποιες φορές, το «όχι» χρησιμοποιείται αντί για το «αργότερα» ή το «δεν ξέρω». Από την άλλη, είναι πιθανό να το λέει τόσο πολύ επειδή το ακούει συχνά! Σ' αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση του «όχι» κι εσείς και αντικαταστήστε το από άλλες εκφράσεις, όπως «δεν είναι καλή ιδέα» ή «θα το κάνουμε την επόμενη φορά».

Δείτε κι εδώ δέκα τρόπους να αρνηθείτε κάτι στο παιδί χωρίς να πείτε «όχι»...

Μείνετε σταθεροί

Σίγουρα είναι δύσκολο πολλές φορές, όμως είναι σημαντικό για τα παιδιά οι γονείς απαιτούν να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες και τα όρια που έχουν τεθεί. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να επιβάλλεται κάτι, παρόλο που το παιδί δεν το θέλει και μολονότι δεν καταφέρατε να του εξηγήσετε με επιχειρήματα για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει το δικό του. Μη νιώθετε άσχημα. Μόνο όταν το παιδί ξέρει ότι θα πάρετε τη σωστή απόφαση και θα μείνετε σταθεροί σ' αυτή, μπορεί να νιώθει ασφάλεια!