Print this page

Μην κάνετε δώρο ζώα συντροφιάς

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο αυτά τα Χριστούγεννα!

Αυτή είναι η εποχή που ξεκινάτε τις εορταστικές αγορές σας για να βρείτε τα ιδανικά δώρα για τους ανθρώπους που έχετε στη λίστα σας. Από το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα έως το πιο δημοφιλές παιχνίδι, με την περιήγηση στα καταστήματα, ηλεκτρονικά και μη, έχει ξεκινήσει η αναζήτηση του δώρου που θα προσφέρει πολύ μεγάλη χαρά φέτος.

Υπάρχει όμως κάτι που δεν θα βρείτε ποτέ σε μια επίσημη λίστα δώρων. Και υπάρχει λόγος για αυτό: Τα ζώα συντροφιάς είναι ένα διαφορετικό είδος δώρου.

Πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δέχονται ένα σκύλο ή μια γάτα ως δώρο αυτή την περίοδο του χρόνου. Ξεκινούν πάντα με καλές προθέσεις, καθώς η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι μία από τις πιο φανταστικές εμπειρίες. Με αυτό τον τρόπο βοηθούνται και τα ζώα, αφού δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες αδέσποτα κατοικίδια να βρουν ένα μόνιμο σπιτικό.

Ωστόσο, σκεφτείτε και το εξής: μία από τις πιο εκπληκτικές πτυχές της προσφοράς δώρων είναι η αναμονή για να δούμε τη συναισθηματική αντίδραση του μέλους της οικογένειάς μας ή κάποιου φίλου μας όταν ανοίγει ένα δώρο που του αρέσει πολύ. Θυμάμαι με χαρά τη στιγμή που έφερα στο σπίτι τον πρώτο μας σκύλο, περιμένοντας με αγωνία πώς θα αντιδρούσε η οικογένειά μου - θα γελούσαν, θα χαμογελούσαν, θα έκλαιγαν από χαρά; Τίποτα δεν συγκρίνεται με την πρώτη στιγμή που συναντάς το νέο μέλος της οικογένειάς σου.

Όμως, όταν δωρίζεις ένα ζώο συντροφιάς, αυτή η στιγμή ανήκει στον αποδέκτη. Το να κάνεις δώρο όμως έναν σκύλο ή μια γάτα είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει η στιγμή να αφορά το ζώο. Είναι κάτι περισσότερο από απλώς μια χαρούμενη στιγμή, είναι δέσμευση για μια ζωή.

Η νέα γάτα ή ο σκύλος που θα αποκτήσετε θα είναι μέλος της οικογένειάς σας για πολλά χρόνια — επομένως, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε το κατάλληλο ζώο συντροφιάς, να προγραμματίσετε την άφιξή του και την ενσωμάτωσή του στη ζωή σας. Η υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς ξεκινά με αυτό το σημαντικό βήμα. Παρακάτω θα βρείτε επτά παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο αυτά τα Χριστούγεννα:

Ποιο είδος κατοικίδιου είναι το πιο κατάλληλο;

Κάθε σκύλος και γάτα διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την ηλικία, τα επίπεδα ενέργειας και την ιδιοσυγκρασία, στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική της οικογένειας. Η διαδικασία εύρεσης του ζώου συντροφιάς μπορεί να είναι μια συναρπαστική διαδικασία, αλλά και μεγάλη πρόκληση, που απαιτεί έρευνα και προγραμματισμό με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας.

Μπορείτε να διαθέσετε μέρος του προϋπολογισμού σας για τα έξοδά τους;

Η ενσωμάτωση μιας γάτας ή ενός σκύλου στην οικογένειά σας μπορεί να κοστίζει αλλά όποιον κηδεμόνα ζώου συντροφιάς και να ρωτήσετε θα σας πει ότι αξίζει. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε στα έξοδά σας την τυπική και έκτακτη ιατρική φροντίδα, την τροφή, τα παιχνίδια και την περιποίησή τους.

Έχετε επιλέξει ποιος θα φροντίζει τον σκύλο ή τη γάτα σας;

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει κτηνίατρο πριν την άφιξη του ζώου συντροφιάς στο σπίτι σας.

Το μελλοντικό σας ζώο συντροφιάς έχει ειδικές παθήσεις ή ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες;

Μάθετε τι χρειάζεται το νέο ζώο συντροφιάς για να είναι υγιές και χαρούμενο στο σπίτι μαζί σας.

Το πρόγραμμα της οικογένειάς σας είναι φορτωμένο;

Ο χρόνος που περνάτε με την οικογένεια είναι πολύτιμος — ακόμα περισσότερο όταν αποκτήσετε το νέο σας ζώο συντροφιάς. Η δουλειά, τα ταξίδια, η πολύωρη απουσία από το σπίτι θα επηρεάσουν και τη ζωή του ζώου συντροφιάς σας. Μπορούν να βοηθήσουν όλοι στη φροντίδα του ζώου συντροφιάς — σίτιση, άσκηση, εκπαίδευση και παιχνίδι — ή θα έχετε εσείς αυτή την ευθύνη;

Έχετε βρει κέντρα εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν το ζώο συντροφιάς σας να εκπαιδευτεί;

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν ανάγκη από αγάπη και προσοχή, αλλά πρέπει επίσης να μάθουν ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Η εκπαίδευση του νέου σκύλου σας απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και επιμονή — επίσης χρειάζεται χρόνο και χρήματα.

Έχετε ετοιμάσει το σπίτι για να υποδεχτεί το ζώο συντροφιάς σας;

Πριν φέρετε στο σπίτι ένα νέο ζώο συντροφιάς, σκεφτείτε τι είναι καλύτερο για εκείνο. Ετοιμάστε έναν δικό του χώρο με τις κατάλληλες προμήθειες και παιχνίδια πριν έρθει στο σπίτι.

Ορισμένες φυλές έχουν ανάγκη από έντονη διανοητική διέγερση και χώρο, ενώ άλλες προσαρμόζονται καλύτερα σε υπαίθρια περιβάλλοντα. Πριν βρείτε τον τέλειο σκύλο ή γάτα για εσάς, ενημερωθείτε για τους κρατικούς κανονισμούς και τους κανονισμούς της πολυκατοικίας σας που ισχύουν για τα κατοικίδια.

 

Ως εταιρεία αφοσιωμένη στην προσέγγιση «η γάτα και ο σκύλος στην πρώτη θέση», η Royal Canin έχει δεσμευτεί να κάνει το καλύτερο για τους σκύλους και τις γάτες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνεργαζόμαστε τόσο στενά με τους κτηνιάτρους, τους εκτροφείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους επαγγελματίες του κλάδου για να κατανοήσουμε πραγματικά τα κατοικίδια όπως κανείς άλλος. Γι’ αυτό, φέτος τις γιορτές, ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε διαφορετικά τα δώρα που θα κάνουμε. Μην κάνετε δώρο ζώα συντροφιάς, προγραμματίστε πρώτα την απόκτησή τους. Η ενσωμάτωση ενός ζώου συντροφιάς στην οικογένεια είναι μία από τις πιο εκπληκτικές, απολαυστικές εμπειρίες. Με τον σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το ζώο συντροφιάς θα έχει ένα σπιτικό για ολόκληρη τη ζωή του.

 

    

 

 

 

Media