Print this page

7 τρόποι να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά

Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους προκειμένου να κάνουν ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Κι όμως, όσο πιο νωρίς αρχίσουμε τα «μαθήματα ανεξαρτησίας» τόσο πιο ανεξάρτητοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση άνθρωποι θα γίνουν στο μέλλον.

 

Δώστε τους επιλογές

Ένας ανεξάρτητος άνθρωποι ξέρει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο ανάμεσα σε όλες τις επιλογές που μπορεί να έχει στη ζωή του. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία. Εάν τα παιδιά εξαρτώνται απολύτως από τους γονείς τους για να διαλέξουν οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητά τους δεν θα μάθουν ποτέ να έχουν το σωστό κριτήριο για να παίρνουν αποφάσεις. Βοηθήστε τα να εξασκηθούν, αφήνοντάς τα από πολύ μικρά να επιλέξουν κάποια πράγματα, όπως τι προτιμούν να πάρουν για κολατσιό στο σχολείο ή τι χρώμα θέλουν να βάψετε το δωμάτιό τους.

 

Δώστε τους ευκαιρίες για πειραματισμό και εξερεύνηση

Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο (και γρήγορο) να αναλαμβάνουμε σχεδόν τα πάντα εμείς και να μην αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα που δεν γνωρίζουν καλά, όμως έτσι δεν θα μπορέσουν να πάρουν κάποια μαθήματα που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους. Αφήστε τα να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν την κουζίνα σας άνω κάτω ή ότι θα χρειαστεί να τολμήσουν κάτι για το οποίο νιώθετε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμα.

 

Επαινέστε τα κατορθώματά τους

Όταν το παιδί κάνει κάτι χωρίς να ζητήσει τη βοήθειά σας -είτε αυτό είναι οι εργασίες του για το σχολείο είτε να τακτοποιήσει το δωμάτιό του- μην ξεχνάτε να εκφράζετε πόσο περήφανη είστε που τα κατάφερε τόσο καλά. Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσει ότι ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του να γίνει ανεξάρτητο και θα νιώσει ότι αυτό είναι μια ασφαλής επιλογή.

 

Μην αναλαμβάνετε τα «βάρη» τους

Όποτε αυτό είναι εφικτό, αποφύγετε να δίνετε λύσεις στα προβλήματα του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ήθελε να πάρει μαζί του 5 διαφορετικά παιχνίδια στη βόλτα και τώρα δεν μπορεί να τα κουβαλήσει, ας μην το διευκολύνετε. Αφήνοντάς το να αναλάβει τις ευθύνες των αποφάσεών του θα γίνει όχι μόνο πιο υπεύθυνο αλλά και θα εξασκήσει τις οργανωτικές ικανότητές του.

 

Αναθέστε τους δουλειές στο σπίτι

Αντί να μαζεύετε τα ρούχα και τα πράγματα που σκορπίζει γύρω του το παιδί σας μέχρι να πάει για σπουδές, αρχίστε ήδη από την ηλικία των 2 ετών να του αναθέτετε μικρές δουλειές που μπορεί να κάνει... Διαβάστε κι εδώ πώς να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

 

Αφήστε τα μόνα τους

Ήδη από τη νηπιακή ηλικία θα πρέπει το παιδί να μάθει να περνάει κάποιο χρόνο μόνο του χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του γονιού. Αφήστε το να παίξει στο δωμάτιό του (εννοείται ότι θα μπορείτε να το ακούτε ή να το επιβλέπετε από εκεί που θα βρίσκεστε εσείς) και καθώς μεγαλώνει αρχίστε να αυξάνετε τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνει χωρίς τη συμβολή σας, όπως να διαβάζει, να πηγαίνει μέχρι το σπίτι ενός φίλου που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά, ή μέχρι το σχολείο κ.λπ. Έτσι θα μάθει να βασίζεται στον εαυτό του και θα γίνει αυτάρκες.

 

Κρατήστε ένα λίγο πολύ σταθερό πρόγραμμα

Η έννοια του προγράμματος και της ρουτίνας είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά -εξάλλου θα κληθούν να την ακολουθήσουν και στο σχολείο αλλά και στη δουλειά τους αργότερα. Όταν ένα παιδί ξέρει πότε είναι ώρα να διαβάσει, πότε να φάει ή να κάνει μπάνιο κ.λπ, είναι πιο εύκολο να παίρνει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίζει κάποιες ανάγκες του χωρίς να χρειαστεί τη δική σας παρέμβαση κι έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.