Print this page

Έτοιμοι για την πρώτη δημοτικού;

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ “TO ΠΥΡΓΟΛΕΞΟ” ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, και κυρίως οι γονείς, η ομαλή μετάβαση των νηπίων στην Α΄ Δημοτικού αποτελεί ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού καθώς θα το διαδεχθούν μεγάλες αλλαγές που έχουν να κάνουν είτε με το συναισθηματικό είτε με το μαθησιακό επίπεδο. Το παιδί, στο πρώτο τρίμηνο της Α΄ Δημοτικού θα κληθεί να ακολουθήσει κανόνες και ένα απαιτητικό μαθησιακό πρόγραμμα έχοντας τα εφόδια του νηπιαγωγείου.

Θέλοντας να ενισχύσουμε την προσπάθεια των νηπιαγωγών δημιουργούμε τα τμήματα προ-αναγνωστικών δεξιοτήτων με στόχο την κατάκτηση της φωνολογικής ενημερότητας που είναι απαραίτητη για το πέρασμα στην Α΄ Δημοτικού. Η φωνολογική ενημερότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει το παιδί να κατακτήσει την ανάγνωση και κατ επέκταση τη γραφή.

Φωνολογική ενημερότητα ή φωνολογική επίγνωση κατά Πόρποδα (1989, 2002) είναι η ικανότητα του μαθητή να αναλύει τις προφορικές λέξεις στα φωνητικά δομικά τους στοιχεία και να μπορεί να τα αναλύει και να τα συνθέτει. Με απλά λόγια, η ικανότητα του μαθητή να αντιλαμβάνεται ότι οι λέξεις αποτελούνται από γράμματα μεμονωμένα και τα γράμματα συνθέτουν τις λέξεις.

Με τη βοήθεια των εποπτικών μέσων (οπτικά, απτικά, αισθητηριακά, γραφο-κινητικά, ακουστικά) θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο μαθησιακό αποτέλεσμα, για κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να ανταπεξέλθει στις σχολικές απαιτήσεις της Α΄ Δημοτικού με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, απολαμβάνοντας τις όμορφες, νέες αλλαγές του σχολικού πλαισίου.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

PYRGOLEXO FLYER A5 2