Print this page

10 σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες

Μήπως να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε για την τουαλέτα ή είναι ακόμα νωρίς;
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε σωστά τη χρονική στιγμή που θα αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα -το λάθος timing μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες γιατί θα μας κάνει να ταλαιπωρηθούμε τόσο εμείς όσο κι αυτό, χωρίς στο τέλος να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πώς μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες και να χρησιμοποιήσει το γιο-γιό; Αυτά είναι μερικά από τα πιο σίγουρα σημάδια ότι ήρθε η ώρα:

- Μπορείτε να προβλέψετε με σχετική ακρίβεια τις κενώσεις του, αφού πλέον γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες ή περιστάσεις (π.χ. μετά το μεσημεριανό γεύμα).

- Έχει αναπτύξει τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες ώστε να μπορεί να καθίσει στο γιο-γιό και να διατηρήσει την ισορροπία του.

- Σας ενημερώνει όταν θέλει να κάνει τσίσα ή κακά, ή έστω αμέσως αφού τα κάνει.

- Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες, όπως «κάθισε κάτω», «φέρε το γιο-γιό» ή «πάμε στην τουαλέτα».

- Είναι ικανό να μείνει ακίνητο για 2-5 λεπτά.

- Έχει την ικανότητα να ανεβάσει και να κατεβάσει τα ρούχα και τα εσώρουχά του.

- Διεκδικεί έντονα την ανεξαρτησία του (π.χ. λέει συχνά «μόνο μου» ή σας σπρώχνει τα χέρια όταν πάτε να το βοηθήσετε με κάτι).

- Αισθάνεται άσχημα όταν έχει βρέξει ή λερώσει την πάνα του και σας το επικοινωνεί (είτε με λόγια είτε με κλάματα ή γκριμάτσες).

- Δείχνει περιέργεια για την τουαλέτα, θέλει να μάθει πώς χρησιμοποιείτε και μιμείται τη συμπεριφορά σας εκεί.

- Όταν ξυπνάει το πρωί η πάνα του είναι στεγνή, που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να ελέγξει τη λειτουργία της κύστης του για αρκετή ώρα.