Print this page

5 «κόλπα» για να φέρονται τα παιδιά σας καλά

Ακόμα κι όταν κάνουν ακριβώς το αντίθετο -ή μάλλον, κυρίως τότε!
Δεν είναι πάντα εύκολο να πείσεις ένα παιδί να συμπεριφορθιεί «κόσμια». Αντιθέτως, συχνά είναι πολύ δύσκολο -ιδιαίτερα σε κάποιες ηλικίες που δείχνουν να επιδιώκουν την αντίδραση των γονιών. Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία Γι' αυτό εμείς σας προτείνουμε μερικά τρικ που η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να κάνουν τα παιδιά πιο ήρεμα και διαλλακτικά.

Φερθείτε τους σαν να είναι πάντα «αγγελούδια»

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φέρονται όπως ακριβώς οι άλλοι περιμένουν ότι θα φερθούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν αντιμετωπίζετε το παιδί σας σαν να είναι ένα.... ενοχλητικό τέρας, έτσι ακριβώς θα μάθει να συμπεριφέρεται. Έτσι, καλό είναι να μην μιλάτε ποτέ με άσχημους χαρακτηρισμούς στα παιδιά -ακόμα κι όταν η συμπεριφορά τους το αξίζει! Κάντε ακριβώς το αντίθετο: λέγοντας συχνά πυκνά σε ένα ζωηρό παιδί «ξέρω ότι μπορείς να είσαι πολύ φρόνιμο στο σχολείο σήμερα» ή «είσαι το καλό και ευγενικό μου παιδί», είναι πολύ πιθανό να το κάνετε να φέρεται όπως πρέπει προκειμένου να αξίζει τους επαίνους σας!

Δώστε τους την αίσθηση ότι έχουν τον έλεγχο

Τα παιδιά λατρεύουν να νιώθουν ότι έχουν εξουσία! Όταν λοιπόν πρόκειται για περιστάσεις που γνωρίζετε ότι τους προκαλούν εκνευρισμό (όπως ότι ήρθε η ώρα του ύπνου ή ότι δεν μπορούν να κατέβουν από την καρέκλα τους εάν δεν έχουν φάει το φαγητό τους) δώστε τους τη δυνατότητα της επιλογής! Πείτε για παράδειγμα, «θέλεις να φας το φαγητό σου στο κόκκινο ή στο μπλε πιάτο;» Ή «θα φορέσεις την πιτζάμα με τα κουνελάκια ή την άλλη με τις ρίγες;». Με αυτό τον τρόπο κάνετε το παιδί να εστιάσει σε κάτι άλλο από αυτό στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό στο να κάνει ένα εκνευρισμένο νήπιο να χαλαρώσει από το να του πείτε αυστηρά «τώρα είσαι πολύ θυμωμένο, δεν κάνει να γελάσεις»! Επαναλάβετέ το για 5-6 φορές και είναι σίγουρο ότι θα σκάσει χαμόγελο και αμέσως ο εκνευρισμός του θα εξαφανιστεί.

Μιλήστε απαλά

Οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας όταν διαφωνούμε μεταξύ ,ας. Εσείς, δοκιμάστε να κάνετε το αντίθετο: χαμηλώστε τον τόνο της φωνής και μιλήστε στο παιδί γλυκά και ήρεμα. Έτσι, θα αναγκαστεί να σας αφιερώσει περισσότερη από την προσοχή του. Κι όταν αναγκάζεται να σας προσέξει, αναγκαστικά θα σταματήσει να φωνάζει, να γκρινιάζει ή να αντιμιλάει.

Ακούστε τι έχει να σας πει

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσετε ένα παιδί είναι να δείξετε κατανόηση. Βοηθήστε το να κατανοήσει τη συνιασθηματική κατάστασή του, περιγράφοντάς τη, φροντίζοντας ιδιαίτερα την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε, ώστε να κλιμακώνετε την έντασή τους. Πείτε για παράδειγμα: «Καταλαβαίνω ότι έχεις θυμώσει... Έχεις κάθε λόγο να είσαι εκνευρισμένο... Κι εμένα θα με ενοχλούσε αυτό...» Έτσι, καθώς τους δίνουμε την αποδοχή που έχουν ανάγκη, τους δίνουμε και το παράδειγμα για να αντιμετωπίζουν με όλο και μικρότερη ένταση τα αρνητικά συναισθήματά τους.