Print this page

Tips για να καθίσουν φρόνιμα τα παιδιά σας στην εκκλησία

Ακόμα και όσοι δεν πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, είναι βέβαιο ότι αυτές τις μέρες θα θελήσουν να παρακολουθήσουν ένα μέρος από την ακολουθία του Πάσχα -είναι άλλωστε ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μπει κανείς στο «κλίμα» των ημερών. Για να βοηθήσετε και τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην παραδοσιακή κορύφωση του θείου δράματος, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

Συζητήστε μαζί τους πριν ξεκινήσετε

Εάν τα παιδιά σας είναι ακόμα μικρά και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από το εκκλησιαστικό περιβάλλον ή εάν δεν συνηθίζετε να πηγαίνετε στην εκκλησία και δεν τους είναι γνώριμη η διαδικασία, συζητήστε μαζί τους όσα πρόκειται να δουν πριν πάτε. Εξηγήστε τους ότι η εκκλησία είναι ένας χώρος προσευχής και περισυλλογής όπου θα πρέπει να κάθονται αθόρυβα και να σεβαστούν τους άλλους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία σε ησυχία. Πείτε τους ότι εάν θέλουν να σας πουν κάτι θα πρέπει να το κάνουν ψιθυριστά.

Βεβαιωθείτε ότι έχουν καλή διάθεση

Η συμπεριφορά των παιδιών υπαγορεύεται τις περισσότερες φορές από τη διάθεση και τις ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν είναι κουρασμένα ή εάν πεινάνε είναι πιο πιθανό να αρχίσουν τη γκρίνια. Γι' αυτό, πριν πάτε στην εκκλησία βεβαιωθείτε ότι έχουν κοιμηθεί για μεσημέρι κι ότι έχουν φάει το απογευματινό τους.

Πηγαίνετε μια βόλτα πριν την εκκλησία

Καλό θα ήταν πριν φτάσετε στην εκκλησία όπου θα πρέπει να καθίσουν σιωπηλά κι ακίνητα να τα βοηθήσετε να εκτονώσουν την όποια ένταση μπορεί να έχουν κάνοντας μια βόλτα στην παιδική χαρά ή απλώς έναν περίπατο. Προσοχή: μην κάνετε κάτι υπερβολικά δραστήριο γιατί εάν κουραστούν το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι γκρίνια! Εναλλακτικά, μπορείτε να τους προτείνετε ήρεμες «δραστηριότητες» που μπορούν να κάνουν μέσα στην εκκλησία, όπως να παρατηρούν τις εικόνες και τις τοιχογραφίες ή τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του ναού (βιτρό, τρούλος κ.λπ.)

Επιλέξτε τις «σωστές» θέσεις

Εάν πιστεύετε ότι η παρουσία πολλών ανθρώπων και οι κινήσεις θα αποσπούν την προσοχή των παιδιών, είναι προτιμότερο να καθίσετε στις πρώτες σειρές όπου θα έχουν άμεση εικόνα των δρώμενων (που τις μέρες του Πάσχα είναι και αρκετά «θεατρικά» και γι' αυτό τραβούν την προσοχή των παιδιών). Από την άλλη, εάν πιστεύετε ότι τα παιδιά δεν θα αργήσουν να αρχίσουν να γκρινιάζουν, ίσως είναι σκόπιμο να καθίσετε κοντά στην εξώπορτα ώστε να μπορείτε να βγείτε για να πάρουν λίγο αέρα.

Μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε τους «κανόνες»

Ακόμα κι αν έχετε εξηγήσει πώς πρέπει να φέρονται πριν φύγετε από το σπίτι, είναι βέβαιο ότι τα παιδιά χρειάζονται συνεχείς υπενθυμίσεις, προκειμένου να μην τρέχουν μέσα στην εκκλησία, να μιλάει ψυθιριστά κ.λπ.




Πηγαίνετε μαζί με κάποιον άλλον ενήλικα

Είναι σκόπιμο, εφόσον υπάρχει φυσικά η δυνατότητα, να πάτε και οι δύο γονείς μαζί ή μαζί με μια γιαγια ή κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο ώστε να μπορεί ο ένας να βγάλει λίγο έξω τα παιδιά όσο ο άλλος παρακολουθεί τη λειτουργία. Έτσι δεν θα αναγκαστείτε να φύγετε αμέσως μόλις κουραστούν ή βαρεθούν ή ζητήσουν τουαλέτα.