Print this page

Τα μυστικά των μαμάδων που τα παιδιά τους είναι εύκολα στον ύπνο

Τι ξέρουν παραπάνω από εμάς;

Από τη μία, υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται... σαν μωρά! Εύκολα, χορταστικά και χωρίς γκρίνιες και νυχτερινούς περιπάτους. Κι από την άλλη, υπάρχουν τα δικά μας παιδιά. Αυτά που παθαίνουν υστερία και μόνο στο άκουσμα της φράσης «ώρα για ύπνο», που τρυπώνουν στο κρεβάτι μας τη νύχτα και που μετά βίας συμπληρώνουν τελικά ένα οχτάωρο ύπνου -πόσο μάλλον το δεκάωρο ή και παραπάνω που είναι απαραίτητο στην ηλικία τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι κάνουμε λάθος; Ή, για να το θέσουμε πιο κομψά, τι κάνουν πιο σωστά οι μαμάδες αυτών των άλλων παιδιών; Να μερικές συνήθειες που φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Τηρούν ευλαβικά το ωράριο του ύπνου των παιδιών

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φύγουν από το πάρτι πριν σερβιριστεί η τούρτα γενεθλίων, εφόσον σε λίγο το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται στο κρεβάτι του. Ή ότι θα αρνηθούν ευγενικά στους παππούδες να παίξουν λίγο με το μωρό μετά το φαγητό, γιατί αυτό είναι ώρα να κοιμηθεί. Με λίγα λόγια, είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν οτιδήποτε προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα δεν θα χαλάσει!

Βάζουν τα παιδιά για ύπνο πολύ νωρίς

Η αλήθεια είναι ότι κανένα παιδί δεν κοιμήθηκε μια ώρα παραπάνω το πρωί επειδή το έβαλαν αργά για ύπνο. Το μόνο που καταφέρνουμε όταν αφήνουμε τα παιδιά ξύπνια μέχρι τις 10 ή και 11 το βράδυ είναι την επόμενη μέρα να έχουμε εκνευρισμένα παιδιά που δεν έχουν χορτάσει ύπνο. Αντίθετα, ο ύπνος στις 8 ταιριάζει καλύτερα με το βιολογικό ρολόι ενός ανηλίκου και εξασφαλίζει καλύτερες συνήθειες στον ύπνο του.

Δεν κοιμίζουν το παιδί κάνοντάς το βόλτα με το καρότσι ή στο αυτοκίνητο

Κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί αποκοιμιέται στο κρεβάτι του και μόνον εκεί. Και δεν ρισκάρουν να χρειαστεί να περάσουν τις επόμενες δύο ώρες κάνοντας βόλτες με το αυτοκίνητο στα στενά γύρω από το σπίτι προκειμένου να συμπληρώσει το μεσημεριανό υπνάκο του.

Γνωρίζουν ότι «ο ύπνος φέρνει ύπνο»

Ξεχάστε τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το παιδί δεν πρέπει να κοιμηθεί το μεσημέρι προκειμένου να νυστάξει νωρίς το βράδυ. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που κοιμούνται το μεσημέρι κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα το βράδυ!

Κλείνουν τα κινητά και τα tablet τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο

Ίσως γνωρίζετε πως η γαλάζιο φως που εκπέμπετε από τις οθόνες επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό, εμποδίζοντας τον οργανισμό να πέσει σε βαθύ ύπνο. Ισχύει για τους ενήλικες και -σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό- για τα παιδιά. Γι' αυτό, αποφύγετε τον πειρασμό να τα αφήσετε να δουν ένα ακόμα βίντεο Πέππα το γουρουνάκι μήπως και νυστάξουν. Δεν υπάρχει τίποτα που να εξασφαλίζει μια άγρυπνη νύχτα περισσότερο από αυτή τη συνήθεια!

Εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για ύπνο

Φροντίζουν η θερμοκρασία στο παιδικό δωμάτιο να είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου χειμώνα-καλοκαίρι και να υπάρχει ησυχία 'η χρησιμοποιούν μια συσκευή «λευκού θορύβου». Επίσης, έχουν κουρτίνες συσκότισης που δεν επιτρέπουν στο πρωινό φως να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που φωνάζει «ξύπνα, ξημέρωσε, ώρα για παιχνίδι»!

Δεν ξυπνούν ποτέ το παιδί όταν κοιμάται

Ακόμα κι αν έχει έρθει η ώρα να φάει, ακόμα κι αν έχει έρθει κάποιος για να δει το μωρό... Έχετε υπόψη ότι υπάρχει μια λογική που συνδέει το μεσημεριανό ύπνο με το βραδινό στα μωρά και τα νήπια που συνήθως ξανακοιμούνται τρεις ώρες μετά -εάν διαταράξετε αυτή την ισορροπία είναι πιθανό να έχετε προβλήματα!