Print this page

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα

Μπορεί για εμάς να είναι αυτονόητο, όμως για κάποιον που τώρα μαθαίνει πώς να περπατάει σίγουρα υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Για να αρχίσει ένα παιδί να επιχειρεί να κάνει τα πρώτα του βήματα, θα πρέπει πρώτα να έχει τελειοποιήσει κάποια άλλα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως να στέκεται όρθιο και να σηκώνεται χρησιμοποιώντας κάτι σταθερό ως στήριγμα. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο ακουμπώντας με το χεράκι του σε κάποια επιφάνεια (π.χ. στον καναπέ) και όταν αυτό γίνει πια υπόθεση ρουτίνας, είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα. Αλλά και πάλι, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μέχρι να αρχίσει να περπατάει μόνο του. Γενικά, αυτό συμβαίνει κάποια στιγμή μετά τω ν 8 και 18 μηνών, αν και η ηλικία στην οποία θα περπατήσει ένα παιδί καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, τόσο γενετικούς, όσο και άλλους, όπως:

Το ταμπεραμέντο του. Ένα πιο συνετό παιδί μπορεί να επιλέξει να μπουσουλάει για περισσότερο καιρό, πριν επιχειρήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το μέγεθός του. Τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερο βάρος συνήθως αργούν περισσότερο -είναι θέμα αναλογιών.

Το εάν έχει αρχίσει να μιλάει. Τα περισσότερα μωρά προτιμούν να εξελίσσουν μια δεξιότητα κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι εάν το μωρό σας έχει αρχίσει να προσπαθεί να μιλήσει είναι πιθανό να επικεντρωθεί σ' αυτό για ένα διάστημα και να θελήσει να μάθει να περπατάει λίγο αργότερα.

Οι δυνατότητες που έχει να εξασκηθεί. Τα μωρά που οι γονείς τους φροντίζουν να τα βάζουν περισσότερο στο πάτωμα για να παίξουν και που τα βοηθούν στην προσπάθειά τους, μαθαίνουν να περπατούν πιο γρήγορα.




Πώς να το βοηθήσετε

Καθώς το μωρό σας δοκιμάζει τις καινούριες δυνατότητες που έχει το σώμα του, αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μέσα σε λίγους μήνες θα έχει τελειοποιήσει το βηματισμό του. Φυσικά, σ' αυτό το διάστημα, δεν αποκλείονται και οι αποτυχίες, δηλαδή οι πτώσεις! Δείξτε ψυχραιμία και υπομονή! Σε ένα χρόνο, θα μπορεί να τρέχει, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να κλωτσάει μπάλα. Στο μεταξύ, για να το βοηθήσετε, δοκιμάστε αυτές τις δραστηριότητες:

Βάλτε το όσο περισσότερο μπορείτε να παίξει στο πάτωμα. Η λογική είναι ότι καθώς μπουσουλάει, θα δοκιμάσει να πιαστεί από κάποιο έπιπλο, να σηκωθεί και να προσπαθήσει να μετακινηθεί. Γενικά, όσο πιο πολύ εξασκείται σ' αυτό, τόσο καλύτερο θα γίνει.

Δώστε του κίνητρο. Τοποθετήστε ένα αγαπημένο του παιχνίδι σε μια μικρή απόσταση και ενθαρρύνετε το παιδί να πάει να το πιάσει. Προσοχή! Η απόσταση πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να το κάνει να προσπαθήσει, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να το αποθαρρύνει!

Βοηθήστε το να δυναμώσει. Τα παιχνίδια που απαιτούν από το παιδί να στέκεται όρθιο, να λυγίζει τα πόδια του και να τα ξανατεντώνει, δυναμώνουν του μυς που απαιτούνται για να περπατήσει.

Δώστε του ένα παιχνίδι με ρόδες στο οποίο μπορούν να στηρίζονται για να περπατήσουν. Προσέξτε όμως να είναι ένα παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο γι' αυτό, ώστε να μην προχωράει γρήγορα και κάνει το παιδί να πέφτει.

Βγάλτε του τα παπούτσια. Όταν οι πατούσες του ακουμπούν στο πάτωμα, το παιδί αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και έχει καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει. Φυσικά, όταν βγαίνετε εκτός σπιτιού, θα πρέπει να του φοράτε ανατομικά παπούτσια που υποστηρίζουν σωστά τα πόδια του.