Print this page

7 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς των παιδιών που θα πάνε φέτος στο νηπιαγωγείο

Καλή αρχή!
Οι ημέρες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους τους γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο. Και είναι ακόμη πιο σημαντικές για όσους θα δουν τα παιδιά τους να περνούν για πρώτη φορά την πόρτα του νηπιαγωγείου. Το ξεκίνημα του «κανονικού» σχολείου είναι ένα ορόσημο για τους μικρούς μαθητές και τις οικογένειές τους που συχνά προκαλεί ίσες δόσεις ενθουσιασμού και άγχους. Γι' αυτό καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να είστε έτοιμοι για νεύρα και κλάματα!
Στο νηπιαγωγείο το παιδί θα κληθεί για πρώτη φορά να επιδείξει την πιο καλή συμπεριφορά για αρκετές ώρες. Αυτό είναι πολύ πιθανό να του δημιουργήσει την ανάγκη να εκτονωθεί όταν επιστρέψει στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε κάποιες μικρο-υστερίες και αυξημένα νεύρα όταν θα επιστρέφει από το σχολείο.

Οι ανάγκες του θα είναι διαφορετικές
Μέχρι τώρα είχατε σε καθημερινή βάση να λύσετε κάποιες συγκεκριμένες, κυρίως πρακτικές ανάγκες του παιδιού, όπως η ανάγκη του για τροφή και ξεκούραση. Τώρα, μιας και αρχίζει να κοινωνικοποιείται πολύ πιο έντονα, θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν όλο και περισσότερες συναισθηματικές ανάγκες. Έτσι, ίσως για πρώτη φορά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ζητήματα όπως το στρες ή η απόρριψη από κάποιους συμμαθητές του, τα οποία το παιδί θα θέλει να λύσετε μαζί!

Το νηπιαγωγείο είναι πολύ κουραστικό
Ακόμα κι αν το παιδί σας πηγαίνει εδώ και χρόνια στον παιδικό σταθμό, είναι πιθανό να επιστρέφει στο σπίτι από το νηπιαγωγείο πιο εξουθενωμένο από ποτέ! Ο λόγος είναι ότι πλέον οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες, και είναι εξαιρετικά κουραστικό για τα παιδιά να προσπαθούν κάθε μέρα α ανταποκριθούν σ' αυτές.

Το παιδί σας θα αρχίσει να τρώει περισσότερο
Όσο μεγάλο κολατσιό κι αν του έχετε δώσει μαζί του, καλό είναι να έχετε το μεσημεριανό έτοιμο τη στιγμή που θα μπει στο σπίτι γιατί, πιστέψτε μας, θα πεινάει σαν λύκος όταν επιστρέφει από το νηπιαγωγείο!

Η κοινωνικοποίηση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση
Όσο πήγαιναν στο προνήπιο, τα παιδιά δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τις κοινωνικές σχέσεις τους -κι αυτό ίσχυε τόσο για όσα κάνουν πανεύκολα φιλίες όσο και για τα πιο «μοναχικά». Αυτό αρχίζει να αλλάζει στο νηπιαγωγείο, γι' αυτό ετοιμαστείτε να δώσετε πολλές συμβουλές και να ακούσετε πολλές ιστορίες για τους καινούριους φίλους τους.

Δεν θα είναι κάθε μέρα ενθουσιασμένο που πηγαίνει στο σχολείο
Ακόμα κι αν δηλώνει ενθουσιασμένο στην προοπτική να ξεκινήσει το «μεγάλο» σχολείο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει κάθε μέρα με χαρά στο νηπιαγωγείο. Μην ανησυχείτε όμως... Σε λίγο καιρό θα έχει προσαρμοστεί και δεν θα χρειάζεται να αραδιάζετε ένα σωρό επιχειρήματα για να σηκωθεί από το κρεβάτι κάθε μέρα.

Δεν θα γνωρίζετε τα πάντα για ό,τι ζει το παιδί σας στο σχολείο
Όχι ότι δεν θα είστε σε άμεση επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, όμως πλέον το πιθανότερο είναι ότι θα ακούτε νέα τους μόνο όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.