Print this page

9 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει να κάνει όταν φτάσει στην εφηβεία

Φροντίστε να τους τα μάθετε όσο είναι ακόμα μικρά.

Όταν βάζετε τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές δεν διευκολύνετε μόνο τη δική σας καθημερινότητα αλλά διασφαλίζετε και το δικό τους μέλλον. Ένα παιδί όταν καταφέρνει να ολοκληρώσει κάτι μόνο του ή όταν μαθαίνει κάτι καινούριο, νιώθει την αυτοπεποίθησή του να αυξάνεται ενώ προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ενήλικη ζωή. Η ανεξαρτησία δεν είναι κάτι που μαθαίνεται με τη μία όταν φτάσουν στην ηλικία των 14 ετών. Ξεκινάει από τότε που μαθαίνουν να βγάζουν μόνα τους τα ρούχα τους και συνεχίζεται με την κατάκτηση μιας σειράς από δεξιότητες, από το στρώσιμο του κρεβατιού μέχρι την ετοιμασία ενός γεύματος και την καθαριότητα του προσωπικού χώρου τους. Γι' αυτό καλό είναι όσο είναι ακόμα μικρά να ξεκινήσετε να τα διδάξετε κάποιες ουσιαστικά μαθήματα για τη ζωή τους, ώστε να τα έχουν κατακτήσει όταν φτάσουν στην εφηβεία και θα θέλουν να νιώθουν (και να είναι) ανεξάρτητα, Να μερικές ιδέες για το τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένα παιδί στην εφηβική ηλικία.

Να πλένει τα ρούχα του

Μέχρι τα 12 μπορείτε να τους ζητήσετε να αναλάβουν κάποιες επιμέρους διαδικασίες που αφορούν το πλύσιμο, όπως να ξεχωρίσουν τα λευκά από τα χρωματιστά, να διπλώσουν τα ασιδέρωτα ή να τακτοποιήσουν τα σιδερωμένα ρούχα στα συρτάρια τους. Όσο μαθαίνουν να κάνουν καλύτερα αυτές τις δουλειές, μπορείτε να τους αναθέτετε σταδιακά περισσότερες, ώστε στα 13 να μπορούν να χρησιμοποιούν το πλυντήριο χωρίς τη βοήθειά σας και να μπορούν να πλένουν, να στεγνώνουν και να σιδερώνουν τα ρούχα τους.

Να διαχειρίζεται τα χρήματά του

Στην εφηβεία, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να εκτιμήσουν την αξία των χρημάτων και να μπορούν να διαχειριστούν ένα μικρό ποσό, αλλά και να χρησιμοποιούν μια χρεωστική κάρτα, να ξέρουν πώς να πληρώσουν ένα λογαριασμό κι άλλες βασικές δεξιότητες που σχετίζονται με τα χρήματα.

Διαβάστε κι εδώ πόσο χαρτζιλίκι πρέπει να δίνουμε στα παιδιά...

Να ετοιμάζει ένα απλό γεύμα

Ξεκινήστε δείχνοντας στο παιδί πώς να ζεστάνει και να σερβίρει το φαγητό του, στη συνέχεια πώς να ετοιμάζει ένα πρόχειρο σνακ για τον εαυτό του και καταλήξτε στο πώς θα ετοιμάσει ένα απλό γεύμα για όλη την οικογένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα του αναθέσετε την ετοιμασία του φαγητού στο σπίτι, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουρη ότι το παιδί ξέρει πώς να κινηθεί σε μια κουζίνα, πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία και τελικά πώς να συντηρήσει τον εαυτό του.

Να ολοκληρώνει τις σχολικές εργασίες του

Στην εφηβεία τα παιδιά θα πρέπει πια να οργανώνουν μόνα τους το χρόνο της μελέτης τους στο σπίτι και να τις ολοκληρώνουν χωρίς τη βοήθεια των γονιών. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς μπαίνουμε στον πειρασμό να ελέγξουμε εάν έχει κάνει σωστά τις ασκήσεις στα μαθηματικά ή να βεβαιωθούμε ότι έχει κάνει όλα τα μαθήματα της επόμενης μέρα. Αυτό έχει ένα βραχυπρόθεσμό όφελος, γιατί ξέρουμε ότι το παιδί είναι έτοιμο για το σχολείο την επόμενη μέρα, όμως μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μαθαίνουν να ολοκληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις χωρίς τη βοήθειά σας .

Να μιλάει με ευγένεια και σεβασμό στους μεγαλύτερούς του

Είτε πρόκειται για τους δασκάλους, τους προπονητές, τους γείτονες, τους οικογενειακούς φίλους αλλά και ενήλικες τους οποίους δεν γνωρίζουν προσωπικά, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι ενός καταστήματος, το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τους απευθύνεται στις συναναστροφές τους.

Πώς να χειριστεί μια έκτακτη κατάσταση

Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί ξέρει πού να απευθυνθεί σε μια τέτοια κατάσταση, όπως για παράδειγμα είναι χτυπήσει σοβαρά ή εάν είναι μάρτυρας ενός τροχαίου ατυχήματος. Μάθετέ του τα τηλέφωνα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και παίξτε μαζί τους «παιχνίδια» ώστε να εξοικειωθούν με το τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση, π.χ. «τι θα έκανες τώρα εάν γινόταν σεισμός;» ή «πώς θα αντιδρούσες εάν κλεινόσουν σε ένα ασανσέρ;».

Να κυκλοφορεί στη γειτονιά του

Πολύ σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να πάνε μόνα τους σε άλλες περιοχές ή ακόμα και να ζήσουν σε άλλη πόλη προκειμένου να σπουδάσουν ή να δουλέψουν, οπότε θα πρέπει από τώρα να εξοικειωθούν με το τι πρέπει να προσέχουν όταν κυκλοφορούν στους δρόμους, πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

Να ξυπνάει το πρωί

Οι έφηβοι θα πρέπει να ξυπνούν μόνοι τους το πρωί -και στην περίπτωση που κλείνουν συστηματικά το ξυπνητήρι για να ξανακοιμηθούν, είναι σκόπιμο να υποστούν τις συνέπειες της αργοπορίας τους.

Να καθαρίζει το σπίτι

Όλες οι δουλειές του σπιτιού, από την καθαριότητα μέχρι την οργάνωση της ντουλάπας, θα πρέπει να γίνεται ομαδικά, για το καλό όλων. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η αίσθηση της συμμετοχής τους σε μια οικογενειακή υπόθεση τους προσφέρει αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.

Δείτε κι εδώ απλούς τρόπους για να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού...