Print this page

7 tips για να προφυλάξετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα μικρά παιδιά

Και να προλάβετε τα ατυχήματα.

Εάν είναι τα πρώτα (ή και τα δεύτερα ή τρίτα) Χριστούγεννα που περνάτε με το μωρό σας, είναι πολύ πιθανό να βάζετε ήδη στοιχήματα για το πόσες μέρες θα καταφέρει το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας να παραμείνει όρθιο, στη θέση του και με όλα τα στολίδια επάνω του! Ας είμαστε ειλικρινής: κανένα μικρό παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία που προκαλούν οι πολύχρωμες μπάλες και τα λαμπιόνια και, στο μυαλό τους, το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο είναι να τα αγγίξουν, να τα περιεργαστούν, να τα τραβήξουν, να παίξουν μαζί τους.. Για να είστε όμως σίγουροι ότι δεν θα κινδυνέψουν ούτε το δέντρο και, κυρίως, ούτε το παιδί, καλό είναι να πάρετε μερικές προφυλάξεις, όπως:

Στερεώστε το όσο καλά γίνεται
Εάν το δέντρο είναι αρκετά ψηλό, οι απλές μεταλλικές βάσεις ίσως να μην αρκούν για να το στερεώσουν καλά στη θέση του. Μια καλή ιδέα είναι να το «φυτέψετε» μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα γεμάτη γλάστρες και, επιπλέον, εάν έχετε τη δυνατότητα να το στερεώσετε και από την κορυφή, δένοντάς το με πετονιά από ένα κρίκο που θα βάλετε στο ταβάνι. Επίσης, επιλέξτε στρατηγικά τη θέση όπου θα το τοποθετήσετε, προσέχοντας να μην είναι κοντά σε ράφια ή έπιπλα που μπορεί να διευκολύνουν το παιδί στην προσπάθειά του να φτάσει τα πιο ψηλά στολίδια.

Βάλτε τα στολίδια στη «σωστή» θέση
Βεβαιωθείτε ότι τα πιο σπάνια, τα πιο εύθραυστα και τα πιο αγαπημένα σας βρίσκονται στα ψηλότερα κλαδιά του δέντρου -εκεί που αποκλείεται να φτάσει το παιδί. Πιο χαμηλά βάλτε όσα είναι πλαστικά, ελαφριά και δεν σας νοιάζει και τόσο εάν χαλάσουν. Ή μη βάζετε καθόλου στολίδια στα πιο χαμηλά κλαδιά.

Αφήστε το παιδί να αγγίξουν ό,τι θέλουν (υπό προϋποθέσεις)
Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να περιεργαστεί το δέντρο, αλλά συμφωνήστε μαζί του ότι θα το κάνει μόνο υπό τη δική σας επίβλεψη και με τον τρόπο που θα του δείξετε. Μια σχετικά ασφαλής μέθοδος είναι να του πείτε ότι αυτά τα πολύχρωμα πράγματα «επιτρέπεται» να τα ακουμπά μόνο με ένα δάχτυλο -έτσι δεν θα μπορέσει να κάνει ζημιά, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει την περιέργειά του. Ή κρατήστε το στην αγκαλιά σας και βγάλτε προσεκτικά ένα-δυο στολίδια για να τα περιεργαστεί.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά
Αντί να του λέτε συνέχεια «μην το ακουμπάς αυτό», «φύγε από εκεί» κ.λπ. προτιμήστε να το ενθαρρύνετε να είναι προσεκτικό, επιβραβεύοντάς το κάθε φορά που είναι κοντά στο δέντρο αλλά κινείται με απαλές κινήσεις και δεν αρπάζει τα στολίδια. Έτσι είναι πιο πιθανό να θέλει να επαναλάβει τη «σωστή» συμπεριφορά.

Επιλέξτε διακοσμητικά από ασφαλή υλικά
Επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα το δέντρο να... φύγει από τη θέση του, είναι προφανές ότι θα έχετε λιγότερες ζημιές και απώλειες εάν έχετε επιλέξει στολίδια από χαρτί, πλαστικό ή φελιζόλ, αντί για γυάλινα ή πολύ λεπτεπίλετα. Για να μην κινδυνέψει το παιδί, αντί για μεταλλικά γατζάκια, κρεμάστε τα από υφασμάτινες κορδέλες.

Επενδύστε σε μερικά χαριτωμένα κουδουνάκια
Στο πιο χαμηλό σημείο του δέντρου -εκεί όπου φτάνει το παιδί- βάλτε μερικά στολίδια-κουδουνάκια. Έτσι, εάν αρχίσει να πειραματίζεται, θα μπορέσετε να ακούσετε από μακριά ότι είναι κοντά στο δέντρο ώστε να επεμβείτε άμεσα, προλαβαίνοντας τα χειρότερα!