Print this page

#livewithoutbullying: Ένα site βοηθάει παιδιά και ενημερώνει για το bullying

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τo Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), με τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE εφαρμόζουν το καινοτόμο διαδικτυακό πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς τον Εκφοβισμό» με στόχο τη διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (school bullying και cyberbullying). Το πρόγραμμα υλοποιείται ως μια ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.livewithoutbullying.com) μέσω της οποίας παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού λαμβάνουν συμβουλευτική στήριξη συνομιλώντας online, ανώνυμα και δωρεάν με εκπαιδευμένους συμβούλους ή συνομηλίκους τους και μεγαλύτερους μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό.

Το μόνο που έχει να κάνει ένα παιδί που χρειάζεται βοήθεια για κάποιο πρόβλημα σχετικό με το bullying είναι να εγγραφεί δωρεάν στο www.livewithoutbullying.com δηλώνοντας ένα όνομα χρήστη (username) (το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι κα το πραγματικό του όνομα) και έναν κωδικό πρόσβασης (password). Στην ιστοσελίδα μπορούν επίσης γονείς και εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για το φαινόμενο, να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν συμβουλές από επαγγελματίες ψυχολόγους μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου forum. Για λόγους ασφαλείας και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό την επιτήρηση επαγγελματιών ψυχολόγων.

Το πρόγραμμα αυτό έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία μέσα σε 8 χρόνια υποστηρίχθηκαν από αντίστοιχο πρόγραμμα περισσότερα από 600.000 παιδιά, ενώ εκπαιδεύτηκαν ως σύμβουλοι πάνω από 5.400 μαθητές και φοιτη

Media