Print this page

4 πράγματα που δεν είχατε φανταστεί ότι μπορεί να χαλάνε τον ύπνο του παιδιού

Και της υπόλοιπης οικογένειας.

Ένα παιδί που ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα, σηκώνεται υπερβολικά νωρίς το πρωί  ή δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί είναι μια αληθινή πρόκληση -τόσο γιατί το ίδιο δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σου όσο και επειδή στερεί πολύτιμες ώρες ύπνου κι από τους γονείς! Εάν κι εσείς αναζητάτε την αιτία ώστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα σας προτείναμε να λάβετε υπόψη κι αυτές τις παραμέτρους που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.

Το δωμάτιό του δεν είναι αρκετά σκοτεινό

Πολλά παιδιά ζητάνε να έχουν ένα φως αναμμένο τη νύχτα, όμως όταν ο χώρος όπου καλούνται να κοιμηθούν είναι πολύ φωτεινός σίγουρα θα δυσκολευτούν να πέσουν για ύπνο. Προτιμήστε ένα φωτάκι που ανάβει ελάχιστα και βάλτε πιο σκούρες κουρτίνες εάν το φως του πρωινού ήλιου μπαίνει κατευθείαν στο δωμάτιό του.

Είναι υπερβολικά κουρασμένο

Η λογική λέει ότι όσο πιο κουρασμένος είναι κάποιος τόσο πιο πολύ θα κοιμηθεί, σωστά; Λάθος! Και μάλιστα υπάρχει επιστημονική εξήγηση: όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα αδρεναλίνης στον εγκέφαλο, προκειμένου να παραμένουμε δραστήριοι. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Εάν υποψιάζεστε ότι αυτός είναι ο λόγος που κρατάει το παιδί ξάγρυπνο, δοκιμάστε ό,τι μπορείτε για να το χαλαρώσετε, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή να ξαπλώσετε δίπλα του και να του πείτε ένα παραμύθι.

Είναι πολύ ενθουσιασμένο

Είναι σχεδόν απίθανο να πείσει κανείς ένα παιδί που μέχρι πριν λίγα λεπτά έπαιζε και έτρεχε να ρίξει απότομα τους τόνους και να πέσει για ύπνο. Γι' αυτό, είναι απαραίτητο πριν του ζητήσετε να πάει στο κρεβάτι του να προηγηθεί μια πιο χαλαρή περίοδος που θα βάλει το παιδί σε mood ύπνου. Σ' αυτή την περίοδο, κλείστε την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ώστε να υπάρχουν λιγότερα ερεθίσματα και προτρέψτε το να κάνει κάτι πιο ήρεμο, όπως να διαβάσει κάτι ή να ζωγραφίσει.

Δεν έχει σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται και να ξυπνάνε σε σταθερές ώρες, ώστε το βιολογικό ρολόι τους να συντονίζεται με αυτό το πρόγραμμα. Εξίσου σημαντική είναι η ρουτίνα που προηγείται του ύπνου (μπάνιο, πιτζάμες, παραμύθι κλπ.) γιατί προετοιμάζει το παιδί για να κοιμηθεί χωρίς διαμαρτυρίες και αντιδράσεις.