Print this page

Πώς θα καθαρίσετε σωστά κι αποτελεσματικά τα ρουχαλάκια του μωρού

Τα μωρά έχουν μεγάλο ταλέντο στο να προσελκύουν λεκέδες (ή να τους προωθούν προς τα ρούχα της μαμάς)... Για να εξασφαλίσετε ότι τα τρισχαριτωμένα -και μερικές φορές πανάκριβα για το μέγεθός τους- ρουχαλάκια τους θα παραμείνουν καθαρά σαν καινούρια, μέχρι τη στιγμή που το μωρό σας θα είναι πια πολύ μεγάλο για να χωράει στο νούμερό τους, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες:

Διαλέξτε το κατάλληλο απορρυπαντικό

Το δέρμα των μωρών μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο και να ερεθίζεται εάν χρησιμοποιείτε «κανονικό» απορρυπαντικό. Προτιμήστε ένα ειδικά σχεδιασμένο για βρεφικά ρούχα ή κάποιο που δεν περιέχει άρωμα και χρωστικές. Αποφύγετε να προσθέσετε μαλακτικό στην πλύση ή εάν θέλετε να βάλετε μαλακτικό, επιλέξτε κάποιο με πολύ διακριτικό άρωμα.

Μην αφήσετε το λεκέ για πολλές ώρες πάνω στο ρούχο

Καλό είναι να πλένετε το λερωμένο ρούχο πριν ο λεκές στεγνώσει επάνω του. Ακόμα όμως κι αν δεν το βάλετε αμέσως στο πλυντήριο, τουλάχιστον αφαιρέστε όσο καλύτερα γίνετε το λεκέ αμέσως. Για να το κάνετε αυτό, απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από τροφή ή ό,τι άλλο ήταν αυτό που λέρωσε το ρούχο και ξεβγάλτε το σημείο με κρύο νερό. Στη συνέχεια απλώστε μια μικρή ποσότητα από καθαριστικό διάλυμα απευθείας πάνω στο λεκέ. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα τέτοιο διάλυμα, αναμιγνύοντας μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι μια κουταλιά απορρυπαντικό για τα πιάτα (χωρίς άρωμα και χρωστικές) και 250 ml νερό. Για πιο επίμονους λεκέδες, μπορείτε να μουλιάσετε το ρούχο σε νερό όπου έχετε διαλύσει λίγο απορρυπαντικό όλη τη νύχτα.

Στεγνώστε τα στον ήλιο

Είναι προτιμότερο να στεγνώνετε τα βρεφικά ρούχα φυσικά στον ήλιο και όχι στο στεγνωτήριο. Για ακόμα πιο καθαρά ρούχα, απλώστε τα έτσι ώστε ο ήλιος να «βλέπει» τα σημεία όπου υπάρχουν λεκέδες.

Πώς θα αφαιρέσετε συγκεκριμένους λεκέδες

Κάθε λεκές θέλει ειδικό χειρισμό για να καθαρίσει. Για παράδειγμα, ενώ το λευκό ξύδι είναι αποτελεσματικό σε κάποιες περιπτώσεις, εάν το βάλετε για να καθαρίσετε λεκέδες από μητρικό γάλα θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα γιατί το ξύδι θα αντιδράσει σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες του γάλακτος και θα δημιουργήσει έναν μόνιμο καφέ λεκέ. Να τι πρέπει να κάνετε για να εξαφανίσετε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες από τα παιδικά ρούχα:

Λεκέδες από παιδικές τροφές: Απλώστε υγρό απορρυπαντικό ρούχων επάνω στο λεκέ και στη συνέχεια βυθίστε το ρούχο σε μια λεκάνη με κρύο νερό για περίπου 15 λεπτά. Εάν δεν καθαρίσει, μουλιάστε το με ένα διάλυμα από ίσα μέρη νερό και λευκό ξύδι.

Λεκέδες από γάλα: Το μητρικό γάλα προκαλεί μόνιμους λεκέδες, ιδιαίτερα εάν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε με χλωρίνη ή ξύδι. Είναι προτιμότερο να το μουλιάσετε σε νερό όπου έχετε διαλύσει απορρυπαντικό σε σκόνη. Εάν πρόκειται για γάλα σε σκόνη, βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού και με αυτό τρίψτε ελαφρώς το λεκέ.

Λεκέδες από κρέμα για συγκάματα και baby oil: Χωρίς να βρέξετε το ρούχο, απομακρύνετε όσο περισσότερο από το προϊόν μπορείτε και στη συνέχεια απλώστε επάνω στην περιοχή ταλκ το οποίο θα απορροφήσει τη λιπαρότητα. Μετά από λίγη ώρα, τινάξτε το ταλκ και πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.

Λεκέδες από κακάκια και τσίσα: Απλώστε λίγο απορρυπαντικό επάνω στο λεκέ και πλύνετε αμέσως. Εάν ο λεκές επιμείνει, μουλιάστε το ρούχο σε μια λεκάνη με κρύο νερό και απορρυπαντικό πριν το ξαναπλύνετε.