Print this page

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα του σπιτιού για ένα νήπιο

Και τι πρέπει να κάνετε για να είναι όλοι οι χώροι ασφαλείς για το παιδί σας.

Τα έπιπλα με αιχμηρές γωνίες, τα μαχαιροπίρουνα, οι τζαμαρίες, το κουτί με τα φάρμακα, τα απορρυπαντικά, οι σκάλες... Ο κατάλογος με όσα είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα όταν στο σπίτι κυκλοφορεί ελεύθερο ένα νήπιο που προσπαθεί να εξερευνήσει τον κόσμο είναι πραγματικά ατελείωτος. Εμείς συλλέξαμε τα πιο βασικά από «επικίνδυνα» αντικείμενα που πρέπει να εξαφανίσετε από το οπτικό του πεδίο προκειμένου να είναι ασφαλές.

Στο μπάνιο

Ξυραφάκια και ψαλίδια. Αλλά και τσιμπιδάκια για τα φρύδια, νυχοκόπτες, ξυριστικές μηχανές και γενικά αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να κόψουν ή να τραυματίσουν το παιδί εάν τα πιάσει στο χέρι του. Φυλάξτε τα σε ένα ψηλό ντουλάπι ή σε συρτάρι που κλειδώνει.

Καλλυντικά και φάρμακα. Αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν τα μικρά παιδιά στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου, γιατί επειδή έχουν συνήθως εντυπωσιακά χρώματα μπορεί να θελήσουν να τα... δοκιμάσουν και να τα βάλουν στο στόμα τους. Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες είναι πάντα καλά κλεισμένες και φυλάξτε τα σε μέρη όπου δεν μπορούν να τα φτάσουν.

Η λεκάνη. Μην ξεχνάτε ότι ένα νήπιο μπορεί να πνιγεί σε ελάχιστα εκατοστά νερού! Η λεκάνη της τουαλέτας περιέχει περισσότερο. Γι' αυτό, τοποθετήστε μια ασφάλεια που κρατάει κλειστό το καπάκι όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

Μικροαντικείμενα. Οτιδήποτε είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να φράξει το φάρυγγα του παιδιού στην περίπτωση που το καταπιεί κατά λάθος, όπως μπαλάκια από βαμβάκι, μπατονέτες κ.λπ. θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα σημεία που μπορεί να φτάσει.

 

Στο σαλόνι

Ο χώρος ανάμεσα στα μαξιλάρια. Πολύ συχνά μικροαντικείμενα, όπως κέρματα, αναπτήρες ή ξηροί καρποί «εξαφανίζονται» στις πτυχές που σχηματίζονται στα σημεία ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ. Μην ξεχνάτε να τα ελέγχετε κάθε τόσο, ιδιαίτερα εάν είχατε καλεσμένους στο σπίτι.

Διακοσμητικά αντικείμενα. Τα αρωματικά ποτ πουρί πολύ συχνά δείχνουν εξαιρετικά λαχταριστά στα μάτια ενός νηπίου. Το ίδιο ισχύει για τα κεριά, τα βότσαλα ή τα φρούτα από παπιέ μασέ. Καλύτερα αφήστε το τραπέζι του σαλονιού χωρίς καθόλου διακομητικά μέχρι να μεγαλώσει αρκετά το παιδί.

Βιβλιοθήκες. Είναι αρκετά πιθανό το... περιπλανόμενο στο σπίτι νήπιό σας να θεωρήσει καλή ιδέα να σκαρφαλώσει ως το πάνω ράφι της βιβλιοθήκης όπου βρίσκεται ένα βιβλίο που του φαίνεται ενδιαφέρον. Φροντίστε να μην μπορεί να πέσει επάνω τους, ασφαλίζοντάς την στον τοίχο με τις ειδικές γωνίες.

Κουρτίνες τύπου roman. Τα κορδόνια που υπάρχουν στην άκρη για τα τις ανοιγοκλείνονται αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για το παιδί. Δέστε τα κόμπο ώστε το μήκος τους να μικρύνει και να μην μπορεί να τα φτάσει το παιδί.

Πρίζες και καλώδια. Καλύψτε όλες τις πρίζες με τα ειδικά καλύμματα ώστε να μην μπορεί το παιδί να βάλει μέσα κάποιο αντικείμενο και τακτοποιήστε όλα τα καλώδια, κρύβοντας το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής τους κάτω από το χαλί ή ανάμεσα στον τοίχο και έπιπλα, για να μην σκοντάψει επάνω τους και πέσει.

 

Στην κουζίνα

Μαγνητάκια ψυγείου. Εάν είναι αρκετά μικρά, το παιδί μπορεί να τα βάλει στο στόμα του με κίνδυνο να πνιγεί. Εξαφανίστε τα εντελώς ή βάλτε τα πολύ ψηλά, εκεί όπου δεν μπορεί να τα φτάσει.

Ηλεκτρικές συσκευές. Η καθεμία ενέχει διαφορετικό κίνδυνο, για παράδειγμα μέσα στο πλυντήριο πιάτων υπάρχουν συνήθως μαχαίρια κι άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ ο φούρνος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Κλιεδώστε τις πόρτες τους με τα ειδικά προστατευτικά ασφαλείας για παιδιά.

Μαχαιροπίρουνα. Το παιδί σάς βλέπει να τα χρησιμοποιείτε συνέχεια και μπορεί να θελήσει να σας μιμηθεί, με κίνδυνο να τραυματιστεί. Ασφαλίστε το συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα.

Κατσαρόλες επάνω στην εστία. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να φτάσει τα μάτια της κουζίνας, ένα παιδάκι είναι πιθανό να τραβήξει ένα τηγάνι που βρίσκεται επάνω στη φωτιά. Γι' αυτό φροντίστε όταν μαγειρεύετε να βάζετε πάντα τα σκεύη στις εστίες έτσι ώστε το χερούλι τους που εξέχει να βρίσκεται προς τα μέσα και μην αφήνετε το παιδί ποτέ μόνο του κοντά στην αναμμένη κουζίνα.

Σκουπιδοτενεκές. Τα σκουπίδια είναι γεμάτα μικρόβια και πράγματα που μπορεί να το τραυματίσουν, γι' αυτό και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να απλώσει το παιδί σας τα χέρια του επάνω τους. Βάλτε το σκουπιδοτενεκέ μέσα σε ένα ντουλάπι που κλειδώνει ή ασφαλίστε το καπάκι του με το ειδικό προστατευτικό για παιδιά ώστε να μην μπορεί να τον ανοίξει.

Λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο, μεμβράνη κουζίνας. Τα αντικείμενα αυτά συνήθως βρίσκονται μέσα σε συσκευασίες που έχουν μια πριονωτή πλευρά όπου το παιδί μπορεί να κόψει το χέρι του. Γι' αυτό αφαιρέστε τα από τη συσκευασία ή βάλτε τα κάπου όπου δεν μπορεί να τα φτάσει.

Νάιλον σακούλες. Ακόμα και τα πολύ μικρά σακουλάκια είναι επικίνδυνα γιατί μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία εάν το παιδί καλύψει με αυτά το στόμα και τη μύτη του. Αποφύγετε τη χρήση τους και αποθηκεύστε τα σε ντουλάπι ή συρτάρι που κλειδώνει.

Καθαριστικά. Τα απορρυπαντικά πιάτων και νεροχύτη, αλλά και τα σφουγγάρια θα πρέπει να φυλάσσονται κάποιου όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά και να τα βάλουν στο στόμα τους.