Print this page

Λιγότερα παιχνίδια = περισσότερη ευτυχία για τα παιδιά

Η επιστήμη μίλησε!

Όχι, δεν έχετε καθόλου άδικο που θέλετε να πάρετε μια τεράστια σακούλα και να τη γεμίσετε με κάθε λογής παιχνίδι και παιχνιδάκι που είναι σκορπισμένο στο παιδικό δωμάτιο! Γιατί όπως όλοι οι γονείς ξέρουν καλά, αρκεί να περάσουν μερικές γιορτές, λίγα γενέθλια και κάποια Χριστούγεννα για να πλημμυρίσει όχι μόνο το δωμάτιο του παιδιού αλλά όλο το σπίτι με πλαστικά, ξύλινα, υφασμάτινα αντικείμενα που ανάβουν φωτάκια, βγάζουν ήχους ή διαλύονται σε ακόμα πιο μικροσκοπικά πλαστικά, ξύλινα και υφασμάτινα αντικείμενα που απλώς δεν ξέρετε πού θα χωρέσουν!

Εάν λοιπόν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία αυτών που αναζητούν μια αφορμή για να περιορίσουν τα παιχνίδια των παιδιών τους, η επιστήμη σάς δίνει το καλύτερο επιχείρημα! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Infant Behaviout & Development, όταν στο χώρο τους υπάρχουν λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά παιρνούν το χρόνο τους πιο χαρούμενα και δημιουργικά. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί παρατήρησαν 36 παιδιά ηλικίας 18 έως 30 μηνών να παίζουν για 30 λεπτά σε δύο διαφορετικούς χώρους. Ο ένας είναι μόνο τέσσερα παιχνίδια και ο άλλος δεκαέξι.

Διαπίστωσαν ότι όταν βρίσκονταν στο δωμάτιο με τα λίγα παιχνίδια, ήταν δραστήρια για πιο πολύ χρόνο κι επειδή οι επιλογές τους ήταν λίγες έπρεπε να επιστρατεύσουν τα πιο δημιουργικά ένστικτά τους και να ανακαλύψουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να εξερευνήσουν το ίδιο αντικείμενο, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις γνωστικές ικανότητές τους.

Επιπλέον, έδειχναν ειλικρινές ενδιαφέρον για τα παιχνίδια. Ενώ στο άλλο δωμάτιο, η πληθώρα των επιλογών λειτουργούσε σαν κάτι που αποσπούσε την προσοχή τους κι έτσι τα παιδιά παρατούσαν το ένα παιχνίδι για να πιάσουν ένα άλλο, πριν καλά καλά διαπιστώσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να παίξουν μαζί του. «Είναι απλό», λένε οι επιστήμονες, «όσο περισσότερα παιχνίδια έχει στη διάθεσή του ένα παιδί τόσο πιο δύσκολο είναι να εστιάσει σε κάποιο την προσοχή του». Μην ξεχνάμε ότι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά αδυνατούν έτσι κι αλλιώς να επικεντρώσουν την προσοχή τους για μεγάλες χρονικές περιόδους -κι αυτό επιδεινώνεται όταν βρίσκονται μπροστά σε πολλά αντικείμενα.

Όμως, η πιο σοκαριστική αποκάλυψη αυτής της έρευνας είναι ότι, όπως δήλωσαν οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν, στην πραγματικότητα στα δωμάτιά τους δεν υπάρχουν μόνο 12 παιχνίδια αλλά πάνω από 90, κατά μέσο όρο!