Print this page

Το παιδί σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα; 10 συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Για να κοιμηθεί αυτό καλά, κι εσείς καλύτερα!

Από την ηλικία που το μωρό δεν χρειάζεται πλέον ένα έξτρα τάισμα στη διάρκεια της νύχτας, αρχίζει να κοιμάται χωρίς διαλείμματα. Αυτό, σε έναν ιδανικό κόσμο! Στον δικό μας, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν τα μισά παιδιά ηλικίας τριών ετών και κάτω (το 41%, για την ακρίβεια) εξακολουθούν να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα -και κατά συνέπεια να ξυπνούν και τους γονείς τους! Αυτά τα tips μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή τη φάση όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να απολαύσετε οικογενειακώς τον ύπνο σας!

Βάλτε το παιδί νωρίς για ύπνο

Η λογική «ας περάσει η ώρα για να νυστάξει πολύ, ώστε να κοιμηθεί» είναι εντελώς λάθος. Όσο πιο ξενυχτισμένο είναι ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό να έχει προβλήματα με τον ύπνο. Εξάλλου, στη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά κοιμούνται πιο βαθιά μεταξύ 8 και 12 το βράδυ! Εάν δεν απολαύσουν αυτό το βαθύ ύπνο, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα.

Μην τρέξετε στο δωμάτιό του μόλις ακούσετε ότι ξύπνησε

Σ' αυτή την ηλικία τα παιδιά ακόμα μαθαίνουν πώς να αποκοιμηθούν ξανά όταν τύχει να ξυπνήσουν. Εάν όμως σπεύδετε να το καθησυχάσετε κάθε φορά, δεν θα μάθει ποτέ να κάνει μόνο του και θα περιμένει από εσάς να το νανουρίσετε για να ξανακοιμηθεί. Περιμένετε λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε από το δικό σας κρεβάτι και δεν αποκλείεται να μη χρειαστεί να το κάνετε καθόλου..

Βεβαιωθείτε ότι δεν πονάει ή νιώθει άσχημα

Κάποιες φορές, υπάρχει σοβαρός λόγος που ένα παιδί ξυπνάει τη νύχτα, όπως ότι έχει ανεβάσει πυρετό ή υποφέρει από πόνους οδοντοφυίας .Σ' αυτή την περίπτωση, έχει ανάγκη από τη φροντίδα. Εάν λοιπόν έχετε υποψίες ότι μπορεί να νιώθει άσχημα ή να πονάει, μην υποθέσετε ότι πρέπει να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του, αλλά προσφέρετε την παρουσία και αγκαλιά σας.

Δώστε του ένα αγαπημένο παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο

Μια απαλή κουβερτούλα, ένα αρκουδάκι ή ένα δικό σας μπλουζάκι μπορεί να καθησυχάσει το παιδί εξίσου καλά με εσάς. Εάν μάλιστα το έχει μαζί του κάθε βράδυ, θα μάθει να αναζητάει αυτό αντί για εσάς.

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα λίγο-πολύ σταθερό πρόγραμμα για να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή. Η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο και ένα παραμύθι ή ένα νανούρισμα. Ακολουθώντας την ίδια ιεροτελεστία κάθε βράδυ, το προετοιμάζετε καλύτερα για ύπνο κι αυτό με τη σειρά του προδιαθέτει για μια καλύτερη και πιο ήσυχη νύχτα για όλους.

Αφήστε το να κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ίσως πιστεύετε ότι όσο πιο πολύ κοιμάται το μεσημέρι, τόσο λιγότερο κουρασμένο θα είναι το βράδυ και θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί. Όμως, τα νήπια έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου (περίπου 10-14) στις οποίες περιλαμβάνονται και ένας μεσημεριανός ή περισσότεροι μικρής διάρκειας μέσα στη μέρα. Εάν δεν τις συμπληρώνει, θα είναι πολύ κουρασμένο, κι αυτό οδηγεί σε υπερένταση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο βραδινός ύπνος.

Αναλογιστείτε τι μπορεί να έχει αλλάξει στη ζωή του

Εάν έχετε ένα παιδάκι που μέχρι τώρα κοιμόταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και πλέον ξυπνάει δύο και τρεις φορές, ίσως αυτό έχει να κάνει με κάποιες σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή του. Μήπως του ανακοινώσατε πρόσφατα ότι θα αποκτήσει αδερφάκι; Ή ξεκίνησε πριν λίγο καιρό να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό; Ή αρχίσατε να το εκπαιδεύετε για να χρησιμοποιεί την τουαλέτα; Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να του έχει δημιουργήσει άγχος, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να το αντιμετωπίσει, προσφέροντας έξτρα φροντίδα και στοργή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφύγετε να το κοιμίζετε στην αγκαλιά σας

Ναι, είναι υπέροχο να έχετε στην αγκαλιά σας ένα πιτσιρίκι την ώρα που το παίρνει ο ύπνος, να ακούτε την ανάσα του να βαραίνει και να μυρίζετε την ευωδιά από τα μαλλάκια του, όμως καλό είναι αυτό να μην του γίνει συνήθεια, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να αποκοιμηθεί μακριά σας. Μη νιώθετε άσχημα ότι του στερείτε τη στοργή σας, απλώς του μαθαίνετε να είναι ανεξάρτητο, κάτι που εξάλλου είναι ο στόχος κάθε γονιού. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε όσες αγκαλιές θέλετε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας!

Βοηθήστε το να επεξεργαστεί τις εμπειρίες που έζησε μέσα στην ημέρα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που αναγκάζει ένα παιδί να ξυπνάει μέσα στη νύχτα είναι ότι ο εγκέφαλός του δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που συγκέντρωσε μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να μη χαλαρώνει και να διακόπτει τον κύκλο του ύπνου. Βοηθήστε το να διαχειριστεί τις εμπειρίες, συζητώντας για ό,τι έκανε μέσα στην ημέρα, καθώς φοράει τις πιτζάμες του ή πλένει τα δόντια του. Έτσι, θα χαλαρώσει και θα κοιμηθεί πιο εύκολα.

Αφήστε το να εκτονώσει την ενέργειά του

Πολλά παιδιά σηκώνονται από το κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή έχουν ακόμα πολλή ενέργεια για να παραμείνουν ξαπλωμένα. Εάν το παιδί σας έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο καροτσάκι είναι πιο πιθανό να σηκωθεί το βράδυ. Βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό χρόνο για να παίξει, να τρέξει, να χοροπηδήσει και να εκτονώσει την ενέργειά του μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου.