Print this page

Παιδί μικρόσωμο, κοντό ή πολύ αδύνατο; Πώς θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση!

Τα παιδιά δεν θέλουν να διαφέρουν πολύ από τα συνομήλικά τους; Τι γίνεται όμως όταν κάποιο είναι πιο κοντό ή αδύνατο ή δείχνει μικρότερο από τους συμμαθητές του;

Πολλά από τα παιδιά που είναι πίσω σχετικά με τους συμμαθητές τους σε ό,τι αφορά το ύψος, το βάρος ή τη δύναμη συχνά έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και μπορεί εμείς να γνωρίζουμε ότι ο σωματότυπος ή το φυσικό σθένος δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για το εάν θα γίνουν ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ενήλικες, εκείνα -προς το παρόν, τουλάχιστον- μπορεί να νιώθουν κάπως μειονεκτικά. Εξάλλου, το πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση είναι κάτι αρκετά μπερδμένο. Όμως το σίγουρο είναι ότι η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς έχει σημασία!

Μιλώντας στα παιδιά για τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους, μπορούν να δείξουν στα παιδιά το δρόμο για να βασιστούν στις δυνάμεις και όχι τις αδυναμίες τους.

 

«Τα προβλήματα τέτοιου είδους που προκύπτουν κατά τα σχολικά χρόνια είναι διαφορετικά για τα αγόρια και τα κορίτσια, όμως και για τα δύο φύλα το πιο σημαντικό είναι να εστιάσουμε σε αυτά που το παιδί είναι καλό», σύμφωνα με τη δρα Roseanne Lesack, ψυχολόγο και διευθύντρια του τμήματος παιδικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Nova Southeastern. Ένα παιδί μπορεί να μην είναι πολύ ψηλό αλλά να είναι πιο γρήγορο από τα συνομήλικά του ή καλύτερο στα σπορ. Εξάλλου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό -οι επιδόσεις στον οποίο είναι κάτι που συνήθως ενδιαφέρει πολύ τα αγόρια- υπάρχουν αθλήματα που «απαιτούν» διαφορετικού είδους χαρακτηριστικά και δεξιότητες. Οπότε, κάτι που μπορεί να θεωρείται μειονέκτημα σε ένα σπορ είναι απαραίτητο για να ασχοληθεί με κάποια άλλα. Ωστόσο, είναι λογικό ένα παιδί να στενοχωριέται που δεν είναι αρκετά ψηλό για να παίξει μπάσκετ, γιατί αυτό που θέλει να κάνει είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που μπορεί να κάνει. «Ρωτήστε τα παιδιά τι τους αρέσει και εξηγήστε τους ότι είναι οκ να τους αρέσουν και πράγματα στα οποία δεν μπορούν να αριστεύσουν», συμβουλεύει η Lesack. «Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι σε όλα. Δώστε παραδείγματα από τα δικά σας ενδιαφέρονται, εξηγώντας πως κι εμείς οι μεγάλοι μπορεί να έχουμε χόμπι ή ενδιαφέροντα στα οποία μπορεί να μην είμαστε τέλειοι, όπως για παράδειγμα ο χορός, η μαγειρική ή το τραγούδι».

 

Τα κορίτσια από την άλλη, συνήθως επηρεάζονται από την εικόνα που προβάλλεται ευρέως -και τώρα με τα social media είναι πολύ πιο ισχυρή- και θέλει τη διάπλαση του σώματος να συνδέεται άμεσα με τη δημοφιλία τους. Έτσι, ένα κορίτσι που ξεκινάει το γυμνάσιο και δείχνει πολύ μικρότερη από τις συμμαθήτριές της μπορεί να νιώθει άσχημα. «Κατά κανόνα, τα πιο ψηλά κορίτσια θεωρούνται πιο όμορφα ή πιο “ώριμα”», λέει η ειδικός. «Είναι δική μας υποχρέωση να εξηγήσουμε στο παιδί ότι μια κοπέλα δεν είναι ελκυστική επειδή είναι πιο ψηλή ούτε η ωριμότητά της έχει να κάνει με το ύψος της. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος που μιλάει. Ή το πώς στέκεται. Πράγματα που αποκτά κανείς με την εμπειρία».

Τέλος, μεγάλη σημασία τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια έχει να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, ακόμα και τα αρνητικά. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως θέλουμε. Είναι δεδομένο ότι σε κάποιες φάσεις της ζωής τους θα πιστεύουν πως είναι λιγότερο δημοφιλείς από ό,τι θα ήθελαν. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν απλώς να το ξεπερνάνε.

 

Μερικά πρακτικά tips για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Βρείτε ανάλογα παραδείγματα -ανθρώπους με τους οποίους μπορεί το παιδί να ταυτιστεί. Υπάρχουν άτομα κάθε μεγέθους στον κόσμο που έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα.

 

Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τα ταλέντα του και να τα αναπτύξει.

 

Εξηγήστε του ότι δεν είναι απαραίτητο να αριστεύουν σε ό,τι κάνουν. Είναι οκ να ασχολούνται με κάτι και να είναι μέτριοι σ' αυτό!

 

Δώστε μεγαλύτερη σημασία στα εσωτερικά χαρίσματά του από ό,τι στα εξωτερικά χαρακτηριστικά -μπορεί να μην μπορεί να κάνει τίποτα για το πόσο ψηλό ή κοντό είναι, όμως είναι εντελώς στο χέρι του να γίνει ένα εξαιρετικός άνθρωπος!