Print this page

Ο τρόπος που ένα παιδί κρατάει την κούκλα του μπορεί να δείξει πολλά για το μέλλον του!

Αυτό υποστηρίζει μαι νέα βρετανική έρευνα.

Την επόμενη φορά που η κόρη σας πάρει αγκαλιά την αγαπημένη κούκλα της, παρατηρήστε προσεκτικά το πώς την κρατάει. Γιατί όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα, ο τρόπος με τον οποίο την παίρνει στα χέρια της μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τις κοινωνικές δεξιότητές της.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που κρατούν τις κούκλες στην αριστερή πλευρά τους έχουν πιο αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες σε σχέση με όσα τις κρατούν δεξιά -ανεξάρτητα με το εάν τα εάν είναι αριστερόχειρες ή όχι.

Στη μελέτη συμμετείχαν 98 παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών από το Λονδίνο, από τα οποία 54 ήταν κορίτσια και 44 αγόρια και όλα πήγαιναν στο προνήπιο ή το νηπιαγωγείο. Από αυτά, όσα κρατούσαν την κούκλα αριστερά είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα να ακολουθούν κανόνες, η προθυμία να μοιραστούν πράγματα με άλλους ή η πρόθεση να ευχαριστήσουν τους δασκάλους τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cortex έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συμβαδίζουν με ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ευρέως τόσο στους ανθρώπους όσο στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο: οι μητέρες συνήθως κρατούν τα παιδιά τους στην αριστερή πλευρά.

Για να τσεκάρουν εάν οι κούκλες για τα παιδιά αντιπροσώπευαν κάτι που αντιστοιχεί σε «μωρό», οι επιστήμονες τους έδωσαν να κρατήσουν κάποια άλλα αντικείμενα, κάποια που έμοιαζαν με μωρά (π.χ. ένα μαξιλάρι με ένα «πρόσωπο» ζωγραφισμένο) και άλλα όχι (π.χ. ένα κανονικό μαξιλάρι). Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσα παρέπεμπαν σε μωρό ήταν πιο πιθανό να τα κρατήσουν με το αριστερό, ενώ τα άλλα αντικείμενα τα κρατούσαν τόσο με το ένα όσο και με το άλλο χέρι σε παρόμοιο ποσοστό!

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που έγινε το 2017 στη Ρωσία, κατά την οποία μελετήθηκε η συμπεριφορά ανθρώπων και δέκα ειδών άγριων ζώων, εκτιμάται ότι ο λόγος που οι μητέρες κρατούν τα μωρά τους αριστερά έχει να κάνει με την εξασφάλιση καλύτερης οπτικής επαφής μαζί τους. Κοιτώντας από αυτή την πλευρά, οι οπτικές πληροφορίες κατευθύνονται πιο γρήγορα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, που είναι συνδεδεμένο με την προσοχή, τη μνήμη, τη λογική και την επίλυση προβλημάτων.

Ο επικεφαλής της βρετανικής έρευνας Dr. Forester σχολίασε ότι η συμπεριφορά αυτή συνδέεται με τις κοινωνικές δεξιότητες, καθώς δείχνει ότι το κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι αυτό που επεξεργάζεται τα κοινωνικά ερεθίσματα.