Print this page

Εκπαίδευση τουαλέτας: Ποια είναι τα σημάδια ότι το παιδί μπορεί να μείνει στεγνό και τη νύχτα;

Έχετε καταφέρει να βάλετε ένα πρόγραμμα στη χρήση της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά ακόμα νιώθετε την ανάγκη να φορέσετε πάνα στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του ύπνου; Πώς θα ξέρετε ότι είναι πλέον ασφαλές να το αφήσετε χωρίς πάνα όλη νύχτα; Κατά κανόνα, τα νήπια είναι σε θέση να κοιμηθούν όλη νύχτα χωρίς να βρέξουν το κρεβάτι τους το πολύ έξι μήνες αφότου έχουν μάθει να χρησιμοποιούν την τουαλέτα τις ώρες που είναι δραστήρια. Αυτά είναι τα σημάδια που θα σας υποδείξουν ότι μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή:

- Όταν ξυπνάει το πρωί η πάνα του είναι όλο και λιγότερο βρεγμένη.

- Το παιδί έχει σταματήσει να ζητάει γάλα πριν τον ύπνο ή

- Το παιδί πίνει γάλα πριν πάει για ύπνο αλλά ζητάει να πάει τουαλέτα πριν κοιμηθεί

- Το παιδί έχει αρκετά αναπτυγμένες τις δεξιότητας επικοινωνίας (έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην επιτυχία της εκπαίδευσης τουαλέτας και την ανάπτυξη της ομιλίας).

Όπως συμβαίνει κάθε φορά που επιχειρούμε να αλλάξουμε κάποια συνήθειά του, είναι εξαιρετικά πιθανό το παιδί να αντιδράσει όταν του ζητήσουμε να κοιμηθεί χωρίς να βάλει πάνα, όμως εάν θεωρούμε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή, δεν πρέπει να διστάσουμε.

6 απαραίτητα βήματα πριν βγάλετε τη βραδινή πάνα

- Ζητήστε από το παιδί να πάει στην τουαλέτα πριν πέσει για ύπνο.

- Προστατέψτε το κρεβάτι από τυχόν «ατυχήματα» με ένα αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος.

- Μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του ότι μπορεί να σας ξυπνήσει εάν νιώσει την ανάγκη να κάνει τσίσα τη νύχτα.

- Αφήστε ένα φωτάκι νυχτός στο δωμάτιό του ώστε να μπορεί εύκολα να βρει το δρόμο για την τουαλέτα εάν ξυπνήσει τη νύχτα.

- Προτιμήστε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, πριν πέσει αρκετά η θερμοκρασία και το παιδί δυσκολεύεται να αποχωριστεί τα σκεπάσματά του.

Εάν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα και το παιδί σας συνεχίσει να βρέχεται τη νύχτα, μην απογοητευτείτε. Πολλά παιδιά χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσουν πώς ακριβώς γίνεται ο έλεγχος της κύστης στη διάρκεια της νύχτας ώστε να καταφέρνουν να ξυπνήσουν για να πάνε στην τουαλέτα.