Print this page

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει ένα μωρό να κοιμάται στο δικό του δωμάτιο;

Η ώρα του πρώτου «αποχωρισμού».

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του μωρού τους, η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών προτιμά να βάζει το καλαθάκι ή την κούνια του μωρού μέσα στο δικό τους υπνοδωμάτιο ώστε να είναι δίπλα τους κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Εξάλλου, πώς μπορείς να αφήσεις μόνο του ένα τόσο μικροσκοπικό κι ευάλωτο πλασματάκι, ένα ανθρωπάκι που ακόμα δεν είσαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα...ξεχάσει πώς να αναπνέει μέσα στη νύχτα. Επιπλέον, αυτή η γειτνίαση εξυπηρετεί ιδιαίτερα για το θηλασμό και γενικά τη φροντίδα του μωρού που για ένα διάστημα δεν γνωρίζει από ημέρα ή νύχτα. Άλλωστε και οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να κοιμούνται στον ίδιο χώρο με το μωρό τους πρώτους μήνες, ως μέτρο πρόληψης ενάντια στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 Ωστόσο, η συγκατοίκηση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα -εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε τον ύπνο μας. Ποια είναι όμως η ιδανική χρονική στιγμή για να γίνει η μεταφορά της κούνιας στο παιδικό δωμάτιο; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Pediatrics, η καλύτερη ηλικία για να πάει στο δικό του χώρο το μωρό είναι όταν είναι τεσσάρων μηνών. Φαίνεται πως από αυτή την ηλικία και μετά τα παιδιά κοιμούνται καλύτερα και για περισσότερη ώρα όταν βρίσκονται στο δωμάτιό τους -και οι γονείς επίσης- κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξή τους!

Φυσικά, κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μέχρι πότε να κρατήσει το μωρό στο υπνοδωμάτιο των γονιών, αλλά ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Ian Paul εκτιμά πως καλό θα ήταν να διακόψουν τη συγκατοίκηση πριν τα πρώτα του γενέθλια, οπότε και αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονο το στρες αποχωρισμού που θα κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.