Print this page

Επιστροφή στο σχολείο: Τα tips της τελευταίας στιγμής!

Πώς θα κάνετε πιο ομαλή τη μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καινούρια σχολική χρονιά. 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει -κι αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα καλό νέο για τους μικρούς μαθητές (ή τουλάχιστον όχι για όλους). Εάν και το δικό σας παιδί δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο στην ιδέα του να επιστρέψει στα θρανία, το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις, βοηθήστε το να μπει στο κλίμα με ευχάριστο τρόπο. Να μερικές ιδέες:

 Καθιερώστε μερικές οικογενειακές παραδόσεις

Τα παιδιά λατρεύουν τις παραδόσεις και είναι κάτι που θυμούνται με νοσταλγία από τα παιδικά τους χρόνια όταν μεγαλώνουν. Ξεκινήστε (ή συνεχίστε) κάποια παράδοση που να σχετίζεται με την επιστροφή στο σχολείο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο. Μπορείτε απλά να κανονίσετε να πάτε για τα σχολικά ψώνια μαζί με τη νονά ή τον καλύτερο φίλο του παιδιού και τους γονείς του, να του φτιάξετε το αγαπημένο του γλυκό ή να παραγγείλετε πίτσα και να δείτε όλοι μαζί ταινία το προηγούμενο βράδυ. Όσο απλοϊκές κι αν φαίνονται αυτές οι προτάσεις θα βοηθήσουν ώστε η επιστροφή στο σχολείο να πάρει έναν εορταστικό χαρακτήρα.

Δείξτε το δικό σας ενθουσιασμό

Ο ενθουσιασμός είναι κολλητικός! Εάν εσείς είστε χαρούμενοι κι ανυπομονείτε γι' αυτό το νέο ξεκίνημα του παιδιού σας, θα είναι κι εκείνο. Εάν πάλι εσείς είστε αγχωμένοι, τότε τα παιδιά θα νιώσουν τον εκνευρισμό σας και θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Πάρτε μερικά καινούρια σχολικά

Μπορεί να ακούγεται σαν σπατάλη, αφού έχουν ήδη ένα σωρό μολύβια, κασετίνες και γόμες, όμως τα παιδιά λατρεύουν τα καινούρια πράγματα. Δεν χρειάζεται να πάρετε κάτι ακριβό. Ας κρατήσει την περσινή σάκα, αλλά πάρτε του μερικές ξυλομπογιές κι ένα μπλοκ ζωγραφικής με τους αγαπημένους του ήρωες. Ή πάρτε κάτι πιο πρακτικό, όπως ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Το ζητούμενο είναι το παιδί να συνδέσει το ξεκίνημα του σχολείου με μια πιο συνολική ανανέωση που θα του φτιάξει τη διάθεση.

Δώστε του κάτι να περιμένει

Μπορεί να ξεκινούν τα σχολεία, όμως ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός και οι σχολικές υποχρεώσεις δεν είναι πολλές τις πρώτες μέρες. Εκμεταλλευτείτε το και οργανώστε μια εκδρομή για το Σαββατοκύριακο, μια ημερήσια βόλτα σε κάποια κοντινή παραλία την ερχόμενη Κυριακή, μια επίσκεψη στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, γενικά κάτι που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα τα κάνει να ανυπομονούν για το άνοιγμα των σχολείων αφού θα τα φέρει πιο κοντά σ' αυτή την εμπειρία.

Επιστροφή στη ρουτίνα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όλοι -μικροί και μεγάλοι- χαλαρώνουμε και δεν δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στο να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό όμως θα πρέπει να σταματήσει, ιδανικά λίγο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, ώστε να προσαρμοστεί το βιολογικό ρολόι του παιδιού και να μπορεί να κοιμάται και να ξυπνάει πιο νωρίς χωρίς γκρίνιες και προβλήματα.