Print this page

Πώς θα κάνετε τη μελέτη στο σπίτι παιχνίδι!

Γιατί να βλέπετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει τη μελέτη στο σπίτι ως «υποχρεωτική αγγαρεία», όταν μπορείτε να το βοηθήσετε να την κάνει με χαρά, μετατρέποντάς την σε περιπέτεια;

Εμείς σας προτείνουμε μερικούες ευφάνταστους τρόπους για να το καταφέρετε.

Κάντε μια βόλτα!
Μετά το μεσημεριανό γεύμα, πάρτε το βιβλίο μελέτης του παιδιού σας και επισκεφθείτε παρέα κάποιο πάρκο. Μπορείτε να συζητήσετε παρέα για το περιβάλλον και να του εξηγήσετε την αξία της προστασίας του. Είναι σίγουρο πως θα σας κάνει ερωτήσεις που θα βοηθήσουν στη μελέτη του βιβλίου, ενώ θα απολαύσετε και οι δύο μια φιλική κουβέντα.

Φάτε στην κουζίνα με τα παιδιά σας!
Κάντε ένα μάθημα μαθηματικών, δημιουργώντας ένα γεύμα μαζί. Μετρήστε παρέα τα κουταλάκια ζάχαρης ή τις κούπες νερού που θα χρειαστείτε, κάνοντας μαθηματικές πράξεις. Θα βοηθήσετε στη μελέτη του παιδιού σας, ενώ θα έχετε κι ένα έτοιμο γεύμα.

Ακούστε μουσική!
Εισάγετε τη μουσική στη διάρκεια μελέτης των παιδιών σας. Σύμφωνα με έρευνες, στο άκουσμα της μουσικής οι δεξιότητες του ατόμου ενεργοποιούνται στο έπακρο. Η μελέτη για το σχολείο με τον απόηχο ενός ορχηστρικού κομματιού, θα είναι σίγουρα πιο αποδοτική (προτιμήστε φυσικά ορχηστρικά!).

Μαγειρέψτε ένα λαχταριστό σνακ!
Όσο το παιδί σας διαβάζει, έχει ανάγκη από ενέργεια. Όταν λοιπόν του προσφέρεται ένα ποτήρι φυσικό χυμό, μπορείτε να το συνοδεύετε με λίγα ποπ κορν -που όλα τα παιδιά λατρεύουν- ως μια ανταμοιβή του διαβάσματός του. Σίγουρα θα το λατρέψει και θα απολαύσει πολύ περισσότερο τις ώρες μελέτης που ακολουθούν.

Στήστε ένα θέατρο!
Αν το παιδί σας έχει να παρουσιάσει μια εργασία στο σχολείο, μπορείτε να απελευθερώσετε το άγχος του, στήνοντας μια μικρή σκηνή στο σαλόνι, όπου θα απαγγείλει την εργασία του. Το παιδί μπορεί ακόμα να ντυθεί με στολή της αρεσκείας του, νομίζοντας ότι παίζει σε πραγματικό θέατρο. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικειωθεί με την έκθεση, και η παρουσίαση της εργασίας στο σχολείο θα είναι παιχνιδάκι.

Δημιουργήστε εργαλεία!
Η μελέτη αποκτά ενδιαφέρον μέσω εργαλείων όπως η πλαστελίνη, ο πηλός, το ζυμάρι, οι μαρκαδόροι, τα αυτοκόλλητα. Ζητήστε από το παιδί σας να κάνει μια πρόσθεση με τη χρήση πηλού ή πλαστελίνης, από το να την γράψει απλώς στο χαρτί. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μελετήσουν με τη χρήση τέτοιων υλικών. Είναι βέβαιο πως θα το λατρέψουν και το διάβασμα θα γίνει μια ακόμη διασκεδαστική ασχολία της καθημερινότητας.