Print this page

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) - 5 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση του παιδιού σας

Κάποιες φορές είναι πραγματική πρόκληση για ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής να συγκεντρωθεί σε κάτι. Σας δίνουμε 5 εύκολες και διασκεδαστικές στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση του μικρού σας.

Δίνετε οδηγίες ενώ παίζετε με μια μπάλα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χάνουν εύκολα την προσοχή τους και συχνά ονειροπολούν. Για να βοηθήσετε το παιδί να διατηρήσει την προσοχή του, δοκιμάστε να του δίνετε οδηγίες ενώ πετάτε μια μπάλα μπρος πίσω μεταξύ σας. Ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει τις οδηγίες κάθε φορά που σας πετάει την μπάλα. Αργότερα, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την οπτική μνήμη της κίνησης και της διασκεδαστικής δραστηριότητας για να ανακαλέσει τη μνήμη του προφορικού σας λόγου.

Παίξτε το παιχνίδι: "Ακίνητος! Συγκεντρώσου!"

 Μία από τις πιο καλές στιγμές για να εξασκηθείτε στη βελτίωση της προσοχής είναι όταν δεν υπάρχει προσδοκία ή ανάγκη για το παιδί να συγκεντρωθεί σε κάτι. Δοκιμάστε να παίξετε έναν γύρο "Ακίνητος! Συγκεντρώσου!" Όταν το παιδί δεν θα το περιμένει, πείτε "Ακίνητος! Συγκεντρώσου!" Το παιδί θα πρέπει να μείνει στη θέση του (ξεκινήστε με 10 δευτερόλεπτα και αυξήστε τον χρόνο σιγά σιγά). Όταν περάσει η καθορισμένη ώρα, ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει 3 πράγματα που παρατήρησε στον χώρο ενώ ήταν ακίνητο. Σταδιακά, μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στον χώρο σας λίστες με κανόνες ή μικροδουλειές και να του ζητήσετε να συγκεντρωθεί σε αυτά ενώ παραμένει σε ακινησία.

Μνήμη και μουσική

Οι άνθρωποι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τη μουσική σαν εργαλείο για να συγκρατούν και να μεταδίδουν πληροφορίες. Μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο – ακόμη και αν η μουσική δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια μελωδία για τα γράμματα ενώ το παιδί σας συλλαβίζει μια λέξη. Χτυπήστε παλαμάκια και τραγουδήστε σε ρυθμό για να συνοδεύσετε τον φυσικό ρυθμό του παιδιού σας σε ό,τι κάνει (μικροδουλειές στο σπίτι). Πειραματιστείτε με αγαπημένα τραγούδια του παιδιού σας και χτίστε τη συγκέντρωσή του ευχάριστα και χωρίς άγχος.

Ασχοληθείτε με παζλ

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παζλ που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση του παιδιού σας ενώ παράλληλα το βοηθούν να αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. Μην ξεχνάτε, όμως, πως τα παζλ δεν αποτελούν μόνο μια απτή δραστηριότητα.  Παιχνίδια με λέξεις, παζλ λογικής και γενικά παιχνίδια που χρειάζονται επαγωγική σκέψη θα βοηθήσουν το παιδί σας να ανακαλύψει τις λύσεις, χρησιμοποιώντας το μυαλό του και όχι μόνο τα μάτια και τα χέρια του.

Κάντε τη μέρα σας μια ιστορία

Πολλά παιδιά λατρεύουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Πείτε στο παιδί να σας περιγράψει τη μέρα του σα να θυμάται ένα αγαπημένο βιβλίο ή ταινία με τον εαυτό του σαν κεντρικό ήρωα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να εσωτερικεύσει την καθημερινή του ρουτίνα και τα άτομα που έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη ζωή του.

Με τη συνεργασία του κέντρου ειδικών θεραπειών Λόγος και Επικοινωνία, www.logosepikinonia.gr