Print this page

Τι να κάνετε εάν το μωρό σας δεν θέλει με τίποτα να του λούσετε τα μαλλιά

Μην ανησυχείτε... Υπάρχουν λύσεις!

Απολαμβάνει το μπάνιο του με όλο του το είναι. Κλωτσάει το νερό, γελάει με τις σταγόνες που πιτσιλάνε το πρόσωπό του, χαλαρώνει το σώμα του σαν να βιώνει μια εμπειρία γεμάτη απόλαυση. Όλα αυτά μέχρι να αρχίσετε να του πλένετε το κεφαλάκι!!! Τότε αρχίζει να γκρινιάζει, να κλαίει με αναφιλητά και μετατρέπει το μπάνιο από μια διασκεδαστική ρουτίνα σε βασανιστήριο! Η αλήθεια είναι ότι πολλά μωρά αλλά και νήπια αντιδρούν όταν τα λούζουμε -ιδιαίτερα εάν είχαν στο άμεσα παρελθόν μια δυσάρεστη εμπειρία (π.χ. σαπούνι στα μάτια). Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως, πρόκειται απλώς για μια φάση που περνάει με το χρόνο. Στο μεταξύ, δοκιμάστε τα εξής:

- Αντί να ρίχνετε νερό με το τηλέφωνο του ντους ή με ένα ποτήρι, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανάκι για να βρέχετε το κεφαλάκι του.

- Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά «καπελάκια» για το μπάνιο του μωρού που εμποδίζουν το νερό να κυλήσει στο πρόσωπο και τα ματάκια του.

- Έχετε συνεχώς δίπλα σας μια στεγνή πετσέτα και σκουπίζετε κάθε τόσο το νερό που κυλάει από το μέτωπο και τα μάγουλα, για να μην μπει στα μάτια ή το στόμα του.

- Εάν το παιδί σας έχει μακριά μαλλάκια και τα έχετε πιάσει σε αλογοουρά, φροντίστε να τα λύσετε πριν μπει στη μπανιέρα. Επειδή αυτό είναι συχνά μια σχετικά επώδυνη εμπειρία για τα παιδιά, καλό είναι να μην τη συνδυάσουν με τη διαδικασία του μπάνιου.

- Σε πολλές παιδικές ταινίες, υπάρχουν σκηνές όπου οι ήρωες λούζουν τα μαλλιά τους (π.χ. στη Μουλάν). Επισημάνετε την προσοχή του όταν τις βλέπετε και ζητήστε του μετά να παίξετε την αντίστοιχη σκηνή στο μπάνιο σας.

- Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να σας δει να λούζετε τα δικά σας μαλλιά και αφήστε το να ρίξει νερό στο κεφάλι σας.

- Βάλτε πολλά παιχνιδάκια στην μπανιέρα ώστε βα του αποσπούν την προσοχή όσο το λούζετε. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικά για το μπάνιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουταλάκια και μπολάκια που έχετε στην κουζίνα σας.

- Προετοιμάστε το, εξηγώντας τι θα κάνετε βήμα βήμα («τώρα θα πλύνουμε τα χεράκια και μετά θα ρίξουμε νερό στο κεφαλάκι, θα βάλουμε λίγο σαμπουάν και θα καθαρίσουμε τα μαλλάκια») ώστε να ξέρει τι να περιμένει.

- Βοηθήστε το να μάθει να γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω. Δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν αυθόρμητα, αλλά σας διευκολύνει πολύ εάν μάθει να το κάνει όταν του το ζητάτε.

- Πάρτε ένα καινούριο παιχνίδι (που να μη χαλάσει στο νερό) και πείτε του ότι θα μπορεί να παίζει με αυτό μόνο την ώρα του μπάνιου και συγκεκριμένα όταν θα πλένετε τα μαλλιά.

- Εάν έχετε πιο μεγάλο παιδί, αφήστε το μικρότερο να δει το αδερφάκι του όταν παίζει και διασκεδάζει με το νερό.

- Μην κάνετε απότομες και βεβιασμένες κινήσεις. Ακόμα κι αν σας αγχώνει με το κλάμα του είναι πιο αποτελεσματικό να το λούσετε ήρεμα παρά βιαστικά για να ξεμπερδεύετε.

- Ξεκινήστε μαθήματα κολύμβησης για μωρή ή νήπια, όπου το παιδί θα εξοικειωθεί με το νερό και με το να βάζει το κεφάλι του κάτω από αυτό.

- Κρεμάστε ένα παιχνιδάκι από το ταβάνι. Έτσι, όταν θα του λέτε να κοιτάξει αυτό το παιχνιδάκι, θα στρέφει το βλέμμα προς τα πάνω, γέρνοντας πίσω τον αυχένα του και θα μπορείτε να το ξεπλύνετε χωρίς να πέφτει νερό στο πρόσωπό του.