Print this page

Γιατί δεν είναι καλό να κάθονται τα παιδιά σε στάση W

Και πότε είναι ανησυχητικό το ότι κάθονται έτσι.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το κάθισμα W (W-sitting στη διεθνή ορολογία) και την προτροπή των ειδικών να μην αφήνουμε τα παιδιά να κάθονται έτσι. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη βάδιση και την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Εάν όμως έχετε δει το παιδί σας να κάθεται έτσι κάποιες φορές, μην ανησυχείτε. Εδώ θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (και πότε χρειάζεται να ζητήσετε μια εξέταση από ειδικό).

Τι είναι το κάθισμα W

Πρόκειται για τη στάση που παίρνει ένα παιδί όταν κάθεται με τα γόνατα λυγισμένα να στρέφονται προς τα μέσα και τις κνήμες του απλωμένες στο πλάι, δεξιά κι αριστερά. Ονομάζεται έτσι επειδή τα πόδια, εάν κοιτάξεις από πάνω, σχηματίζουν το γράμμα W. Πολλά παιδιά, κυρίως νήπια και προσχολικής ηλικίας, κάθονται έτσι κάποιες φορές. Όμως υπάρχουν κι άλλα που που επιλέγουν σταθερά το κάθισμα W.

boy w sitting

Γιατί κάθονται έτσι τα παιδιά;

Όταν είναι ακόμα μικρά σε ηλικία, τα παιδιά βολεύονται σ' αυτή τη θέση, επειδή δημιουργεί ένα πιο χαμηλό κέντρο βάρους και έτσι μπορούν να στηρίζονται καλύτερα χωρίς να κουράζουν τον κορμό τους. Επίσης, αυτό το κάθισμα τους δίνει σταθερότητα, ώστε να χρησιμοποιούν ελεύθερα και τα δύο χέρια τους. Τα παιδιά που έχουν πολύ ελαστικές αρθρώσεις ή είναι υπερκινητικά, συχνά επιλέγουν να κάθονται έτσι. Υπάρχουν όμως κι άλλa που το κάνουν απλά από συνήθεια, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Γιατί δεν πρέπει να το επιτρέπουμε

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το παιδί σας καθίσει σε στάση W περιστασιακά και για λίγο -το πιο πιθανό είναι μεγαλώνοντας να πάψει να βολεύεται σ' αυτή τη στάση. Εάν όμως κάθεται έτσι σε μόνιμη βάση και για μεγάλες χρονικές περιόδους, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα, όπως:

- Να στραβώσουν τα ισχία και το παιδί να περπατάει με τις μύτες των ποδιών προς τα μέσα

- Να επηρεαστεί η σωστή ανάπτυξη των γοφών

- Να αναπτυχθεί λόρδωση

- Να μην ενισχυθούν επαρκώς οι μυς του κορμού και της πλάτης

- Να χάσουν την ευλυγισία τους οι χιαστοί τένοντες στα γόνατα

Τι να κάνετε

Μην αφήνετε το παιδί να κάθεται συνεχώς στην ίδια στάση, αλλά ενθαρρύνετέ το να μετακινεί κάθε τόσο το σώμα του. Βάλτε το να καθίσει ακουμπώντας όλη την πλάτη (από το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι και τον κόκκυγα) στον τοίχο και με τα πόδια απλωμένα μπροστά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται διάταση των μυών. Μπορείτε να καθίσετε έτσι για να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο, ώστε να μην το δει σαν «τιμωρία». Για να δυναμώσουν οι μυς του κορμού, ζητήστε από το παιδί να τραβηχτεί ψηλά για να πιάσει διάφορα αντικείμενα, σε διαφορετικά ύψη και αποστάσεις.

Ο παιδίατρός σας ή ένας ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει περισσότερες συμβουλές.