Print this page

Μελέτη στο σπίτι | Πώς θα μάθει να διαβάζει μόνο του!

Βοηθήστε το παιδί να μάθει να μελετάει με συνέπεια και χωρίς γκρίνιες.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας γονιός όταν το παιδί του αρχίζει το σχολείο είναι πώς θα το μάθει να μελετάει στο σπίτι χωρίς γκρίνιες. Αυτά τα tips.θα  σας βοηθήσουν να του δώσετε μια ώθηση αλλά και να αποστασιοποιηθείτε όσο χρειάζεται ώστε να μάθει να διαβάζει μόνο του! 

Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρόνο και τόπο για τη μελέτη. Στην πρώτη σχολική ηλικία (αλλά μέχρι και την εφηβεία) τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη ρουτίνα. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς είναι σκόπιμο να ορίσετε πού θα μελετάει (ιδανικά, σε ένα γραφείο στο δωμάτιό του και όχι σε κοινόχρηστο χώρο, π.χ. σαλόνι ή κουζίνα). Καλό είναι επίσης να συμφωνήσετε εξαρχής και το πότε θα ασχολείται με τις εργασίες που έχει για το σπίτι. Μια καλή ιδέα είναι μετά το μεσημεριανό φαγητό και αφότου περάσει μισή έως μία ώρα για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να του ορίσετε και πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για διάβασμα, ώστε να μάθει να οργανώνει τη μελέτη του και να μην χρονοτριβεί (ένα ρολόι κοντά στο γραφείο θα βοηθήσει).

Περιορίστε τους περισπασμούς. Ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι η ώρα της μελέτης είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στο διάβασμα και τις εργασίες που έχει να κάνει και δεν μπορεί να γίνεται παράλληλα με κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη την ώρα η τηλεόραση μένει κλειστή και το κινητό ή το tablet έξω από το δωμάτιο. Εάν θέλει, μπορεί να ακούει μουσική σε χαμηλή ένταση που βοηθάει στη συγκέντρωση.

Βοηθήστε το (αλλά χωρίς να κάνετε την εργασία για λογαριασμό του! Μην κάθεστε δίπλα του όταν το παιδί διαβάζει. Εάν χρειάζεται βοήθεια, πείτε του ότι μπορεί να σας φωνάζει για να σας ρωτάει ό,τι δεν καταλαβαίνει (ακόμα και έτσι όμως, αφήστε του λίγο χρόνο για να αναζητήσει μόνο του την απάντηση πριν του τη «σερβίρετε» έτοιμη). Μπορεί στην αρχή να είναι κουραστικό να πηγαινοέρχεστε για να λύνετε τις απορίες του, όμως σταδιακά θα το κάνετε όλο και λιγότερο. Αντίθετα, εάν μάθει να μελετάει με κάποιον κοντά του, θα θέλει πάντα τη φυσική παρουσία σας (ακόμα κι όταν δεν θα έχει πια ανάγκη τη βοήθειά σας). Ενθαρρύνετε τη βιωματική μάθηση

Βοηθήστε το παιδί να δει στην πράξη όσα περιγράφονται στα βιβλία. Κάντε μαζί ένα πείραμα από αυτά που έχει το βιβλίο της Φυσικής ή επισκεφθείτε ένα αρχαιολογικό μνημείο που αναφέρεται στην Ιστορία.