Print this page

Σε ποια ηλικία το παιδί είναι πολύ μεγάλο για πάνα, πιπίλα, κούνια;

Τι από όλα θα έπρεπε να έχει κόψει από καιρό και τι όχι;

Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που κάποιες φορές αναρωτιόμαστε τι έγινε εκείνο το ανυπεράσπιστο βρέφος... Κι άλλες, το κοιτάζουμε να κοιμάται γαλήνια στην κούνια του με την πιπίλα στο στόμα και μας φαίνεται ότι είναι πια μεγάλο! Πότε είναι τελικά ένα παιδί πολύ μεγάλο για μωρουδίστικες συνήθειες, όπως η πιπίλα, η πάνα ή ο ύπνος σε κούνια με ένα αγαπημένο κουκλάκι;

Πότε να έχει βγάλει τις πάνες

Τα περισσότερα παιδιά έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν πλήρως την τουαλέτα μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Μάλιστα, κάποια καταφέρνουν να βγάλουν την πάνω ήδη από τους 18 μήνες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν πρώτα για τα σημάδια ετοιμότητας και να μην πιέζουν το παιδί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Διαβάστε κι εδώ πότε το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες...

Ο λόγος είναι ότι απαιτούνται να έχουν επιτευχθεί κάποια εξελικτικά ορόσημα ώστε το παιδί να είναι σωματικά και ψυχικά ικανό να αποχωριστεί την πάνα. Εάν προσπαθήσετε πολύ νωρίς, είναι πιθανό ακόμα και να υποφέρει από χρόνια δυσκοιλιότητα. Εάν πάλι καθυστερήσετε υπερβολικά, κινδυνεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Πότε να ανησυχήσετε: Εάν το παιδί είναι 5 ετών και εξακολουθεί να δυσκολεύεται στη χρήση της τουαλέτας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πότε να κόψει την πιπίλα

Η αγαπημένη συνήθεια της πιπίλας καλό είναι να έχει κοπεί μέχρι την ηλικία των 4, κυρίως για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα δόντια που θα χρειαστούν αργότερα ορθοδοντική αντιμετώπιση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους για την πιπίλα από μόνα τους, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του γονιού, μέχρι την ηλικία των 3 ετών ή λίγο αργότερα.

Εάν η πιπίλα είναι κάτι που βοηθάει το μωρό σας να χαλαρώσει, δεν υπάρχει λόγος να επιχειρήσετε να την κόψει πριν την ηλικία των 2, γιατί αυτό θα του προκαλέσει περιττό στρες.

Πότε να ανησυχήσετε: Εάν το παιδί συνεχίζει να θέλει την πιπίλα ενώ είναι 4 ετών, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για να ελέγξετε εάν έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα στην οδοντοφυία.

 

Δείτε κι εδώ 10 δοκιμασμένους τρόπους να κόψει την πιπίλα...

Πότε να πάει από την κούνια στο κρεβάτι;

Είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά να κοιμούνται σε κούνια μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν στον ύπνο τους. Εάν όμως διαπιστώσετε ότι το παιδί είναι πολύ ανεπτυγμένο και δεν βολεύεται στον περιορισμένο χώρο της κούνιας ή εάν έχει αρχίσει τις προσπάθειες να πηδήσει τα κάγκελα, καλό είναι να το προετοιμάσετε για να πάει σε κανονικό κρεβάτι. Εάν αντιδρά και δεν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι παρά τις προσπάθειές σας ίσως είναι σκόπιμο να το αφήσετε να κοιμάται για ένα μικρό διάστημα ακόμα στην κούνια και να επιχειρήσετε ξανά μετά από μερικές μέρες.

 

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα μυστικά των μαμάδων που τα παιδιά τους είναι εύκολα στον ύπνο...

Μέχρι πότε μπορεί να κουβαλάει μαζί του το αγαπημένο του κουκλάκι;

Τα περισσότερα νήπια έχουν ένα αγαπημένο παιχνίδι, σεντονάκι ή αντικείμενο το οποίο θέλουν να έχουν μαζί τους, ιδιαίτερα τις στιγμές που θέλουν να χαλαρώσουν. Συνήθως, μέχρι να πάνε στο προνήπιο (γύρω στα 4), έχουν ξεπεράσει τη συνήθεια και δεν έχουν πια την ανάγκη να το παίρνουν παντού μαζί τους. Ο λόγος είναι ότι καθώς μεγαλώνουν ανακαλύπτουν άλλους μηχανισμούς για να αντιπαρέρχονται σε ό,τι τα αγχώνει.

Πότε να ανησυχήσετε: Ακόμα κι αν επιμένει να πάρει μαζί του στο σχολείο το κουκλάκι του το παιδί σας και είναι ήδη 5 ετών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν, βέβαια, έχει κλείσει τα 10, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποια είναι η ανάγκη που του καλύπτει -ωστόσο και σ' αυτή την περίπτωση, από αναπτυξιακής άποψης, δεν υπάρχει πρόβλημα!