Print this page

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι συμβουλές της αστυνομίας για να τον αποφύγουν τα παιδιά

Όπως ενημερώνει η ελληνική αστυνομία ένα από τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της πορνογραφίας ανηλίκων, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και ο διαδικτυακός εκβιασμός και εξαναγκασμός παιδιών.

Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Έρχεται συχνά αντιμέτωπη με φαινόμενα όπου παιδιά συνομιλούν διαδικτυακά με άτομα που δε γνωρίζουν ο οποίος κερδίζει, με την πάροδο του χρόνου, την εμπιστοσύνη τους. Στη συνέχεια αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους (ακόμα και με προκλητικό περιεχόμενο) ή και συναντιούνται με τα άτομα αυτά. Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα να νομίζουν ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό τους ενώ στην πραγματικότητα κάποιος έχει παραβιάσει το προφίλ του φίλου ή της φίλης, Τα άτομα αυτά εκμεταλλεύονται την παιδική άγνοια, προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους, αφού από τη στιγμή που θα επιτύχουν μια τέτοιου είδους πρώτη επαφή με τα παιδιά, τα καθιστούν άμεσα πιθανούς στόχους, καθώς με απειλές και εκβιασμούς, τους ζητείται η αποστολή κι άλλων φωτογραφιών με προκλητικό περιεχόμενο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, οι Αρχές Επιβολής του Νόμου στο σύνολο των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να δημιουργήσουν την εκστρατεία ενημέρωσης #Say NO” (“Πες ΟΧΙ”). Η εκστρατεία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα πολύ ενδιαφέρον σύντομο βίντεο, που μπορείτε να δείτε εδώ....


Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι ειδικοί συνιστούν να φροντίσουμε να διατηρήσουμε μια σωστή επικοινωνία με τα παιδιά μας και εάν έχουμε οποιασδήποτε απορία ή αδυναμία να ζητήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό τη συμβουλή ειδικού ψυχολόγου.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του σπιτιού θα πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους όπως το σαλόνι, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή την επίβλεψη της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών. Είναι χρήσιμο να εγκαταστήσετε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό για να μας καθησυχάσει, αφού οι ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων είναι συχνά «καμουφλαρισμένες», ώστε να μην εντοπίζονται μέσω κάποιας από τις μηχανές διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ- λογαριασμούς στα οποία εισέρχεται το παιδί, ενώ τα παιδιά που είναι μικρότερα των δεκατεσσάρων ετών να μη διαθέτουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης -εφόσον η απαγόρευση δεν μπορεί να αποφευχθεί, να υπάρχει συνεργασία και η κατάλληλη ρύθμιση ασφαλείας από τους γονείς. Τέλος, σε περίπτωση που εμείς ή τα ίδια τα παιδιά ανεβάζουν φωτογραφίας δεν θα πρέπει να απεικονίζονται ευδιάκριτα τα πρόσωπα των παιδιών ή να είναι με μακρινή λήψη!

Τι να γνωρίζουν τα παιδιά

- Δεν ανεβάζουμε και δεν αναφέρουμε στις συζητήσεις προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία, κ.λπ.

- Δεν ανεβάζουμε και δεν στέλνουμε φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

- Δεν κάνουμε αποδοχή ως φίλο/η, άγνωστα ατόμα, σε προφίλ ή λογαριασμούς μας.

- Οι φίλοι που διαθέτουμε στα social media είναι μόνο γνωστοί και στην πραγματική ζωή! Σιγουρευόμαστε ότι πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ βρίσκεται το άτομο που γνωρίζουμε και όχι κάποιος που προσποιείται το φίλο μας.

- Δεν μπαίνουμε σε σελίδες και εφαρμογές, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σε αυτές που γίνεται χρήση κάμερας.

- Αποφεύγουμε να ανοίγουμε οποιοδήποτε σύνδεσμο (link), άγνωστης προέλευσης.

- Αποφεύγουμε τη χρήση κάμερα, κυρίως όταν η συνομιλία γίνεται με άγνωστα άτομα, χωρίς την παρουσία γονιού.


Τα παιδιά -αλλά και οι ενήλικες- πρέπει να γνωρίζουν από μικρή ηλικία ότι σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού πρέπει:

α μην υποκύψει στους εκβιασμούς και να μην πληρώσει τίποτα.

α αναζητήσει βοήθεια.

α συλλέξει τις αποδείξεις και να μην διαγράψει τίποτα.

α σταματήσει την επικοινωνία και να μπλοκάρει το άτομο.

α καταγγείλει το περιστατικό.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρειτε στο www.cyberkid.gov