Print this page

5 πράγματα που δεν ξέρατε για τις ψείρες

Τα περισσότερα θα σας καθησυχάσουν!

Η σχολική χρονιά για πολλούς από εμάς ταυτίζεται με την περίοδο που εκτός από τις άλλες υποχρεώσεις μας έχουμε να ασχοληθούμε και με τις ψείρες! Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς να τις καταπολεμήσετε εδώ, αλλά στο παρόν άρθρο θα μάθουμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα αλλά και να το προλάβουμε!

Οι ψείρες είναι (σχετικά) ακίνδυνες

Εάν και δυνητικά θα μπορούσαν να είναι φορείς ασθενειών, στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σπάνιο να εκδηλωθεί κάποια λοίμωξη εξαιτίας της προσβολής από ψείρες. Αυτό που καθιστά ένα παιδί με ψείρες πιο ευάλωτο στα βακτήρια είναι κυρίως το γεγονός ότι η φαγούρα που προκαλεί το τσίμπημά τους μπορεί να δημιουργήσει αμυχές στο τριχωτό της κεφαλής.

Δεν επιβιώνουν μακριά από το κεφάλι

Οι ψείρες έχουν ανάγκη να ρουφάνε αίμα τουλάχιστον μια φορά το 24ωρο για να επιβιώσουν και δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπάρχει κάποια που έπεσε στο μαξιλάρι ή το χαλί, είναι αδύνατον να έχει παραμείνει ζωντανή και να μεταφερθεί σε κάποιο κεφάλι, εφόσον έχει περάσει μία ημέρα από τότε που έπεσε εκεί.

Δεν μπορεί κανείς να κολλήσει ψείρες από την επαφή με τα αυγά τους

Στην πραγματικότητα, είναι πρακτικά αδύνατο να έρθουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου σε επαφή με τα αυγά μιας ψείρας που βρίσκονται σε ένα άλλο κεφάλι. Κι αυτό, γιατί οι ψείρες γεννούν στη ρίζα της τρίχας, εκεί όπου υπάρχει επαφή με το δέρμα, σημείο όπου είναι απίθανο να ακουμπήσει κάποιος άλλος με το κεφάλι του.

Οι ψείρες προτιμούν τα κεφάλια των παιδιών από αυτά των ενηλίκων

Οι πιθανότητες να κολλήσετε ψείρες από τα παιδιά σας σίγουρα δεν είναι ανύπαρκτες αλλά δεν είναι και τόσο πολλές! Τουλάχιστον όχι όσες οι πιθανότητες να κολλήσει ένα άλλο παιδάκι. Ο λόγος είναι ότι οι ψείρες προσκολλώνται πιο εύκολα στις λεπτές τρίχες -και οι ανθρώπινες τρίχες αυξάνονται σε διάμετρο με το πέρασμα του χρόνου.

Δεν προκαλούν πάντα φαγούρα

Έχει διαπιστωθεί ότι μόνο ένας στους δύο ανθρώπους που θα προσβληθεί από ψείρες θα έχει έντονη φαγούρα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που, αν και έχουν ψείρες, δεν νιώθουν καμία ενόχληση. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί για να δούμε εάν υπάρχουν άλλες ενδείξεις, όπως αυγά που θα δούμε σαν μικροσκοπικά λευκά μπαλάκια στα μαλλιά (σαν πιτυρίδα) που όμως δεν «ξεκολλάει» εύκολα από την τρίχα.