Print this page

Πιο αδύναμο μυικό σύστημα έχουν τα σημερινά 10χρονα

Σε σχέση με παλαιότερες γενιές.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε ότι όταν ήμασταν εμείς παιδιά περνούμε πολύ περισσότερο χρόνο στο ύπαιθρο, παίζοντας, τρέχοντας και σκαρφαλώνοντας, σε σχέση με τα παιδιά μας. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι νέες συνήθειες της καθημερινότητας, όπως οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και τα παιδιά που δεν απαιτούν κίνηση (βλέπε tablet κ.λπ.) έχουν επηρεάσει τη δομή του σώματος της νέας γενιάς.

 Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Essex στη Μ. Βρετανία η μυϊκή δύναμη 10χρονων παιδιών έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από παιδιά ηλικίας 10 ετών, αγόρια και κορίτσια, από την περιοχή του Essex, εκτιμώντας τη σωματική τους διάπλαση, την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τρέχοντας, το πόσο ψηλά και μακριά μπορούν να πηδήξουν, πόσες έλξεις μπορούν να κάνουν στο μονόζυγο, πόσα βαθιά καθίσματα σε 30 δευτερόλεπτα αλλά και πόση ώρα ασχολούνται με σωματικές δραστηριότητες. Διαπίστωσαν ότι τα σημερινά 10χρονα έχουν μεγαλύτερο ύψος και βάρος από αυτά που ήταν 10 ετών το 1998 και παρόλο που ο δείκτης μάζας σώματός τους έχει παραμείνει κατά μέσο όσο σταθερός, η δύναμη και η αντοχή τους έχουν μειωθεί. Μάλιστα τα ποσοστά αυτής της μείωσης είναι σημαντικά, καθώς εκτιμώνται σε 20% σε ό,τι αφορά τη δύναμη και σε 30% σε ό,τι αφορά την αντοχή (σε σχέση πάντα με το 1998).

«Ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η μυική δύναμη είναι η επαναλαμβανόμενη και συστηματική χρήση των μυών», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Gavin Sandercock. «Όμως τα σημερινά δεν ασχολούνται όσο πρέπει με δραστηριότητες που ενισχύουν τη μυική δύναμη». Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα παιδιά σήμερα είναι πολύ λιγότερο ανεκτικά στον πόνο και τη δυσφορία, γιατί δεν είναι συνηθισμένα σε ασκήσεις όπου πρέπει, για παράδειγμα, να σηκώσουν το βάρος τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά έχουν ανάγκη από τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, αλλά και από ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης τρεις φορές την εβδομάδα.