Print this page

Μαμά, μπαμπά φοβάμαι τον γιατρό!

Πως η επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να σταματήσει να μοιάζει με άδικη τιμωρία τόσο για το παιδί όσο και για εσάς
Δεν υπάρχει παιδί που να του αρέσει να πηγαίνει στον γιατρό, όμως μερικά τρομοκρατούνται μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης. Στο παιδικό μυαλό, επίσκεψη στο γιατρό σημαίνει, πηγαίνω σε άγνωστο μέρος, όπου θα με περιεργαστούν άγνωστοι άνθρωποι και το χειρότερο, θα έχει βελόνες! Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και η κατάληξη δεδομένη: το παιδί και οι γονείς αισθάνονται άβολα, η δε επίσκεψη στον παιδίατρο εξελίσσεται συχνά σε μια τραυματική εμπειρία. Πώς μπορεί να αλλάξει όλο αυτό;

Ξεκινήστε να ενημερώνετε το παιδί πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη για να ξέρει τι να περιμένει. Αγοράστε ένα παιδικό ιατρικό σετ και μια λευκή ρόμπα και προσποιηθείτε ότι του κάνετε ιατρική εξέταση. Δείξτε του με ποιο τρόπο ο γιατρός θα εξετάσει τον λαιμό και τα αυτάκια, θα ακούσει την καρδιά, θα το ακροαστεί. Μια βασική προϋπόθεση είναι να συνοδεύει ο ίδιος ο γονιός το παιδί του στον γιατρό και να μην το αναθέσει στη γιαγιά ή τον παππού τουλάχιστον στις πρώτες επισκέψεις.

Αν ένα παιδί δει τη μαμά και τον μπαμπά να φέρονται με φυσικότητα στο ιατρικό περιβάλλον τότε θα αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αποφύγετε εκφράσεις τύπου «Μη φοβάσαι», «η ένεση δεν πονάει» ή «μην κλαις» γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φανεί πως λέτε ψέματα! Αντί αυτού παραδεχτείτε στο παιδί σας ότι η όλη εμπειρία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη αλλά πως είναι σύντομη και πως θα βρίσκεστε δίπλα του σε όλη τη διαδικασία.

Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται τις ενέσεις, γι’ αυτό προσοχή! Μην υποσχεθείτε ποτέ ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει ένεση (ή εμβόλιο), εκτός εάν το έχει επιβεβαιώσει προκαταβολικά ο γιατρός. Εναλλακτικά, μπορείτε να του πείτε ότι δεν θα χρειάζεται να κάνει ένεση σε κάθε επίσκεψη.

Εάν το παιδί αγχωθεί, ζητήστε από τον παιδίατρο να το εξετάσει ενώ εκείνο κάθεται στα γόνατα σας για να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα παιδάκια επίσης αγχώνονται όταν ένας άγνωστος τα αγγίζει και εισβάλλει στον προσωπικό τους χώρο. Βοηθείστε το παιδί σας δίνοντας του τη δύναμη της επιλογής όπως  π.χ. να διαλέξει το ίδιο ποιο αυτί θα ήθελε να εξετάσει πρώτα ο γιατρός ή με ποια σειρά να του εξετάσουν τα μάτια, τη κοιλιά, το στήθος. Ρωτήστε το ακόμα αν θα ήθελε να του κρατάτε το χέρι κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Φυσικά, τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονιών τους. Άρα, αν σας δει άνετο μπροστά στα ιατρικά εργαλεία για παράδειγμα, τότε το πιο πιθανό είναι να κάνει το ίδιο. Για να αισθανθεί περισσότερη οικειότητα στο χώρο, μπορείτε να πάρετε μαζί σας την αγαπημένη του κουβερτούλα ή ακόμα καλύτερα το αγαπημένο του αρκούδι ή κουκλάκι. Συχνά οι παιδίατρο ξεκινούν την εξέταση κάνοντας τσεκ απ στο κουκλάκι. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα διαπιστώσει πως, όπως και με την κούκλα του, έτσι κι εκείνο θα είναι... σώο και αβλαβές μετά την εξέταση. Εάν υπάρχει μεγαλύτερο αδερφάκι (που δεν φοβάται το γιατρό) είναι καλό να προηγηθεί η δική του εξέταση. 

Μετά την επίσκεψη, εκμεταλλευτείτε την εμπειρία για να προετοιμάσετε το έδαφος για την επόμενη. Επιβραβεύστε το παιδί, πείτε του πόσο γενναίο ήταν και πόσο υπάκουα φέρθηκε, φιλήστε το, αγκαλιάστε το ή συνοδεύστε το στις κούνες ή τον παιδότοπο. Τέλος, όλοι ξέρουμε πως καλός παιδίατρος  είναι εκείνος που διαθέτει, εκτός από εξειδικευμένη γνώση της επιστήμης του, μια συμπαθητική προς τα παιδιά προσωπικότητα Αν το παιδί σας δεν αγχώνεται με την εξέταση αλλά δείχνει να φοβάται  ή να μην θέλει τον ίδιο τον γιατρό καλό θα ήταν να σας μιλήσει γι’ αυτό και εάν οι φόβοι του επιβεβαιωθούν (ρωτήσετε και άλλους γονείς) , τότε ίσως χρειαστεί να αλλάξτεε γιατρό.

Διαβάστε κι εδώ πώς να επιλέξετε τον καλύτερο παιδίατρο για το μωρό σας...