Print this page

5 πολύ διαδεδομένοι μύθοι για τα μοναχοπαίδια

Που όμως δεν έχουν καμία βάση!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες αποφασίζουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Καθώς, λοιπόν, τα μοναχοπαίδια που είναι γύρω μας αυξάνονται όλο και πιο πολύ, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε με τα μάτια μας ότι πολλά από τα στερεότυπα που κάποτε πιστεύαμε για τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια δεν ισχύουν! Όπως διαβεβαιώνει και η συγγραφέας του βιβλίο  One And Only  Lauren Sandler, μερικές από τις πιο διαδεδομένες απόψεις που όλοι έχουμε για τα μοναχοπαίδια έχουν διαψευστεί από τους επιστήμονες. Αυτοί είναι μόνο μερικές:

Τα μοναχοπαίδια νιώθουν μοναξιά

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από κοινωνικές επαφές και παιχνίδι με συνομηλίκους. Όμως, αυτή η ανάγκη μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν αδέρφια. Κατά την πρώτη σχολική ηλικία, οι φίλοι και οι συμμαθητές καλύπτουν με επιτυχία αυτό το κενό. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να αισθάνονται μοναξιά, όχι όμως περισσότερη από αυτή που νιώθουν όλοι οι έφηβοι, αφού κανείς δεν τους καταλαβαίνει! Ίσως η μοναδική περίοδος όπου πράγματι μπορεί να νιώσουν μόνα είναι όταν μεγαλώσουν και έχουν να διαχειριστούν τη φροντίδα και την απώλεια των ηλικιωμένων γονιών τους. 

Τα μοναχοπαίδια είναι πιο εγωκεντρικά.

Αυτή η άποψη αποδεικνύεται συχνά λάθος. Ακριβώς επειδή τα παιδιά που δεν έχουν αδέρφια δίνουν μεγάλη σημασία στις φιλικές και άλλες σχέσεις στη ζωή τους γίνονται ιδιαίτερα γενναιόδωροι και δοτικοί άνθρωποι.

Τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα 

Κακομαθημένο μπορεί να είναι οποιοδήποτε παιδί μεγαλώνει χωρίς σαφείς κανόνες και όρια -ανεξάρτητα από το πόσα μέλη έχει η οικογένειά του. Οι σύγχρονοι γονείς ξέρουν ότι δεν ευννοούν το παιδί τους όταν του κάνουν όλα τα χατίρια και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να του φέρονται διαφορετικά από όποιο έχει αδέρφια. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον, τα μοναχοπαίδια έχουν τις ίδιες πιθανότητες να είναι κακομαθημένα όσο και τα άλλα παιδιά. 

Τα μοναχοπαίδια δεν είναι κοινωνικά. Όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες η κοινωνικοποίηση των παιδιών εντείνεται κατά την πρώτη σχολική ηλικία και μέσα στο σχολικό περιβάλλον πολύ σύντομα όλα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να εξελίξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους -είτε έχουν αδέρφια είτε όχι. 

Τα μοναχοπαίδια είναι προβληματικά παιδιά. Κάθε άλλο! Επειδή μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με πλούσια γλωσσικά και άλλα ερεθίσματα –καθώς μονοπωλούν την προσοχή των ενηλίκων- αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, βάζουν υψηλούς στόχους και εξασκούν την ευφυΐα τους. Γι’ αυτό άλλωστε τα μοναχοπαίδια γίνονται καλύτεροι μαθητές.